Se den betagende græshave, der er smuk året rundt

Den store græshave forener det vilde og det tæmmede på smukkeste vis.

græshave græsser stauder træer blomsterbede
© Pernille Kaalund

Den store græshave forener det vilde og det tæmmede på smukkeste vis, når de vildvoksende græsser lever deres eget liv inden for de indrammede bede.

10.000 m² stor have

Haven, som hører til et gammelt landbrug, ligger på en grund på 20 hektar, hvor noget af jorden er lejet ud, og en del er anlagt som en lille juletræsplantage. Da parret Jeannett Fruergaard og hendes mand, Leif Jensen Svejse, begyndte at anlægge deres private have, havde de dog hele 10.000 m² at lege med.

brændevæg brændestabel træbord blomsterbuket
© Pernille Kaalund

En smuk brændevæg i laden danner baggrund for arbejdsbordet. Her binder Jeannett smukke buketter fra haven og pynter op til åbne havearrangementer, hvor hun sælger buketter, hjemmedyrk og meget andet. Bordpladen er skåret af et gammelt træ, der måtte fældes på grunden, og alt brændet er hjemmedyrket.

Ejeren af haven med blomster og græsser
© Pernille Kaalund

Der er altid friske blomster fra egen skærehave på bordet på den overdækkede terrasse, som familien bruger hele sommeren. Jeannett afprøver hele tiden nye sorter af sommerblomster, der bliver testet i buketter.

Buksbomhække, buede linjer og rosenbede

I 2001 begyndte de i samarbejde med havearkitekten Lene Juul at plante læhegn omkring haven, og derefter fulgte en tid, hvor de efter mere klassiske principper anlagde buksbomhække,
buede linjer og rosenbede.

Jeannett tilføjede en frugtlund og guldregns-allé, flyttede indkørslen og inddrog lidt af marken til en pragtfuld 700 m² stor skære- og køkkenhave, der blev omkranset af smukke bøgehække.

Have med græsser og stauder træer
© Pernille Kaalund

Inspiration fra Holland

På et tidspunkt begyndte Jeannett at læse om Piet Oudolfs have i Holland og hans stil med at blande græsser og stauder. Det fik parrets tanker omkring, hvad der skulle ske med resten af den store have, til at falde på plads.

Jeannett og Leif blev så forelsket i de smukke græsser samt den måde, haven i Holland havde et vildt og naturligt udseende, at de ringede til landskabsarkitekt Kjeld Slot. Ud fra havens hække og åbninger foreslog han dem at placere bedene omkring en akse fra midten af terrassen og hen til indgangen til skære/køkkenhaven.

I 2016 blev de første spadestik til haven taget, og i dag ser man tre lange bede, som står og strækker sig som et smukt hav af bølgende græsser og strålende stauder.

Se Piet Oudolfs have, der inspirerede Jeannett.

HAve med græsser og stauder klippede hække
© Pernille Kaalund

Bedene bruser som et hav af svajende græsser og stauder, men holdes på plads af havens hække.

Velegnet til det danske vejr

Om end haven med de mange græsser måske ligner noget, som kan være vanskeligt at holde, så er det faktisk en nem have.

Bedtypen med de mange græsser kaldes også for et præriebed, inspireret af den nordamerikanske slette. Denne type bed er kendetegnet ved at være robust og derfor ganske velegnet til det danske vejr.

Ved at tilplante bedene med forskellige stauder og græsser, der er tilpasset forholdene, får man en have, der er let at holde. Når først bedet er etableret, skal man bare klippe hele molevitten ned i marts måned, og ellers klarer det sig selv.

Græshave vilde græsser og blomster
© Pernille Kaalund

Værd at vide om græshaver:

 • Når du planter en have med græsser, får du hurtigt en flot effekt.
 • Køb store planter, så bedet hurtigt vokser til, eller plant tæt (12 planter pr. m²)
 • Når bedet er vokset til, er der et minimum af vedligehold, da planterne selv lukker af for ukrudt.
 • Græsserne skal ikke deadheades, og hele bedet klippes ned med en buskrydder i marts. Bedet skal håndluges i foråret.
 • Plant høje solide græsser ved siden af hjortetrøst, så de støtter hinanden.
 • Gør alt det, du orker, og slut fred med det, som du ikke når.
Pagola klatreplanter blomsterhave lanterner
© Pernille Kaalund

Den enkle pagola styrer blikket afsted i et langt kig ud over markerne, der omkranser haven.

Bedene bølger som et hav af græsser

Græshaven er smuk året rundt, og skifter karakter alt efter vejr og vind, lys og tid på året. Græsbedene er særligt skønne sidst på sommeren, hvor de fleste græsser blomstrer med
deres aks.

I blæsevejr er de som et brusende hav med skum- toppe af lysende aks, og i stille vejr med morgendis er de som et eventyr, hvor græssernes silkebløde aks lægger et mystisk drømmende skær over haven.

Går man ud i haven en tidlig morgen efter en nat med frost, så glitrer og glimter de smukke aks og frøstande som spir og diamanter.

drivhus blomsterbed dahliaer grøntsager
© Pernille Kaalund

I drivhuset dyrkes chili og tomater, og rundt omkring det hele er der blomster i rækkevis som fx sommerblomster som morgenfrue, rudbeckia, sommerfloks, frøkenhat og masser af dahliaer i alle mulige farver. Imellem drivhus og dahlia-bedene findes en vidunderlig siddeplads, og bagest i køkkenhaven lokker et par hvide hvilestole, hvor man kan slappe af og nyde dagens arbejde.

køkkenhave hvide havemøbler blomsterbed
© Pernille Kaalund
Køkkenhave dyrke grøntsager Dahlia blomster
© Pernille Kaalund

Drivhus, dahliaer og dejlige buketter. Lidt længere fra huset befinder den 700 m² hæk-omkransede køkken- og skærehave sig. Her dyrker Jeannett masser af grønsager, bær og et væld af blomster, som flittigt bindes til smukke buketter. Kål i mange afskygninger er en af familiens favoritter, mens lilla bønner, asparges, jordbær, stribede rødbeder, sorte gulerødder og selvfølgelig masser af bær holder familien selvforsynende det meste af året. Her bruges grønsagerne også som pynt, og Jeannett tager gerne naturens tricks i brug, som fx at plante morgenfruer ved siden af gulerødderne for at forvirre kålsommerfuglens lugtesans og undgå for mange larver i kålen.

Græshave græsser blomster
© Pernille Kaalund

De vigtigste planter i Jeannetts bede:

 • Lampepudsergræs
 • Miscanthus
 • Pennisetum
 • Deschampsia Goldblau
 • Persicaria
 • Eupatorium
 • Pileurt
 • Echinacea
 • Molinia transparent
 • Pennisetum Fairy tales
 • Det røde bed
 • Eupatorium 'Chocolate'
 • Miscanthus 'Malepartus'
 • Kvæsurt
 • Kvan
 • Sedum
biavler honning biodiversitet æbletræer
© Pernille Kaalund

Honningbierne og æblepigen. I en ægte landbohave dyrker man masser af frugt, og i Jeannetts frugthave findes der rigtig mange forskellige sorter af æbler, pærer og blommer, og naturligvis sorten Filippa, som datteren er opkaldt efter. Men også bier er der plads til. Jeannett og Leif kontaktede den lokale biavlerforening for at høre, om de kendte nogen, der ville avle bier i haven, og det ville formanden heldigvis selv. Han har nu haft staderne ca. 10 år, og de giver rigtig godt. Når de åbner haven for besøgene, laver han en honning, som er friskslynget, hvilket betyder, at den er helt flydende. At have bier i haven er en vigtig ting. Det er vigtigt for blomster, grønsager og frugt at blive bestøvet, men det er også vigtigt for bierne at have noget at leve af. Derfor er det at holde bier i en have som denne en win-win situation – både for parret og for bierne

Æbletræ æblemost frugtttæ
© Pernille Kaalund

De mange æbler bliver mostet sidst på sommeren og gemt som hjemmedyrket vitamintilskud til hele vinteren.

Blomster orange og røde blomster hække
© Pernille Kaalund
græshave græsser klippede hække stauder
© Pernille Kaalund

Hækkene holder styr på haven. Den gennemgående struktur i haven er hækkene. Det er dem, der sætter de overordnede linjer, og deler haven op i rum. Det var også først, da hækken mellem græshaven og den bageste del af haven blev sat, at det gik op for Jeannett, hvordan denne del af haven skulle indrettes. Hækkene skaber læ i den store have, men de er i høj grad også med til at skabe hygge, rum og struktur. De er desuden smukke om vinteren, hvor resten af havens bede forsvinder.

blomsterbed russisk salvie og Echinacea
© Pernille Kaalund

Russisk salvie og Echinacea med en Helenium rubinzwerg i baggrunden.

græshave terrasse blomsterbed
© Pernille Kaalund

Græshaven er placeret tæt på huset, og græsserne er smukke hele året, også om vinteren, når de står med smukke aks med rimfrost.

fem typer græsser som kan klare rusk, regn, blæst, sol og tørke
© Pernille Kaalund

5 gode græsser:

Et bed af mange græsser kan klare rusk, regn, blæst, storm og masser sol og tørke. Ved at tilplante bedene med forskellige stauder og græsser, der er tilpasset forholdene, hvor man er, får man en have, der er let at holde, og som er smuk året igennem.
Græsserne giver bedene et mere naturligt udseende og en særlig lethed. Ovenover ses fem forskellige græsser, som findes i Jeanett og Leifs have, og som både er smukke og lette at holde.

Græs og blomster have sort pagola
© Pernille Kaalund

I havens bageste del er farveskalaen purpurrød. Her ses Blodblomme Pranus cerasifera nira som overstander i bedet ved siden af pergolaen.