Se havedesignerens eget paradis

"Havearbejde er en proces, det slutter aldrig."

© Sabine Bungert

Formklippede hække modtager den besøgende, og de er med til at give struktur til Piet Oudolfs mere vilde stil i haven omkring hans hus og studio.

Havedesignerens eget paradis

Det vilde og det tæmmede. Den hollandske landskabsdesigner Piet Oudolf er en af verdens mest beundrede og enestående dygtig til med den største respekt at forme naturen. Vi har besøgt hans egen have, hvor beplantningen også er ren skønhed om vinteren.

© Sabine Bungert

Stilhed og bevægelse. Piet Oudolfs kubistiske studio blev tegnet af Hein Tomesen i 2007, og foran har Oudolf anlagt et af hans typiske bede, som ligner en vild eng med græsser og stauder i blomst. Her ses blandt andre Veronicastrum virginicum ‘Challenger’ og Eupatorium maculatum ‘Snowball'.

Et mesterligt miks af stauder og vilde vækster

Den hollandske landskabsdesigner Piet Oudolf er i haveverdenen en legende. Han har sat sine markante aftryk mange steder. Lige fra en af de mest spektakulære offentlige landskabsparker High Line Park i New York til Lurie Garden i Chicago Millennium Park, og han har også for nylig været konsulent på de poetiske grønne arealer, der omgiver restaurant Noma i København.

Her besøger vi hans private have i Holland, hvor hans mesterlige miks af stauder og vilde vækster når æstetiske højder.

© Sabine Bungert

Mestermikser Piet Oudolf udvælger græsser, som har noget kraft over sig, så de kan konkurrere med de blomstrende stauder. Disse planter dominerer: Sanguisorba ‘Blackthorn’, Amsonia tabernaemontana var. salicifolia, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ og Persicaria amplexicaule ‘Alba’.

© Sabine Bungert

Patchwork af farver. Tagene på de gamle bygninger fra 1850'erne ligner næsten det fineste patchwork i et tæppe, og farverne gentages i planterne i en harmonisk spejling. Planterne i front er: Vernonia crinita, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’, Perovskia atriplici-folia, Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster'. Træet er et kinesertræ, Koelreuteria paniculata.

Det tæmmede der møder det vilde

Landsbyen Hummelo i den hollandske provins Gelderland er blevet et pilgrimssted for haveentusiaster, hovedsagelig i sensommeren, hvor Piet Oudolfs helt særlige miks står allerflottest.

Hans stil kan ultrakort beskrives som det tæmmede, der møder det vilde.

De omhyggeligt trimmede hække modtager gæsten, når man kører op mod ejendommen, en gammel gård fra 1850erne, sammen med et moderne studio bygget i 2007. Mellem ses hovedattraktionen, en vild eng, som det ser ud ved første øjekast, men alt er plantet bevidst, og alle vækster er nøje udvalgt.

Farverne på blomsterne, bladformerne og frøstænglerne på de dekorative græsser er gennemført harmoniseret. Piet Oudolf understreger, at valget af planter også skaber gode billeder for øjnene om vinteren, for de bliver ikke skåret ned om efteråret. Det handler om plantens skønhed i alle stadier af dens liv. Også når de er døde.

© Sabine Bungert

Insektfangere. Sådan en smuk anlagt eng er et rent eldorado for insekter. Fx Lythrum virgatum (violet) og Patrina scabiosifolia (gul) elsker insekter at indtage.

Inspireret af planter fra hele verden

Indtil Piet Oudolf fyldte 25 år, arbejdede han i sine forældres restaurant i Haarlem og var ikke interesseret i planter.

Det var først, da han fik arbejde i et havecenter, at hans interesse blev vakt, og han studerede blandt andet landskabspleje og begyndte så småt som havedesigner. På det tidspunkt var mange af de planter, han gerne ville arbejde med, meget svære at finde i Europa.

– Verden er fuld af planter. Det er vigtigt, at de skaber mangfoldighed og arbejder godt sammen, for de skaber liv og tiltrækker fugle og bier og sommerfugle. Jeg bliver inspireret af planter fra hele verden og bruger dem i mit arbejde. Havearbejde er en proces, det slutter aldrig, siger Piet Oudolf.

© Sabine Bungert

Struktur og stringens. Græsset er nøje klippet, så stien bliver til et mønster i sig selv. Mursten holder styr på et bed, som er fyldt med meterhøje græsser – her en elefantgræsart, Miscanthus.

© Sabine Bungert

Fontæner af græs. Terrassen bliver til et lille kunstværk i sig selv, hvor Nasella tenuissima får lov til at gro i mellemrummene mellem stenene. Græsarten stammer fra Andesbjergene, og den holder af mager jord og gerne fuld sol.

© Sabine Bungert

Succesfuld duo – Uden hende ville det slet ikke have været muligt, siger 73-årige Piet Oudolf om hustruen Anja. Mens han har designet parker og haver over hele verden, har hun passet planteskolen.

© Sabine Bungert

Smalbladet kattehale. Lythrum virgatum er en delikat småblomstret plante. Hjortetrøst Stauden Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ kan fås i alle danske planteskoler og giver flot farve til et bed.

© Sabine Bungert

Tunnelsyn. Kirsebærcornel og bøg bliver hele tiden klippet til og formet til denne grønne tunnel, der forbinder græsplænen med indkørslen.

© Sabine Bungert

Fra midten af sommeren og helt frem til oktober står haven allerflottest med kombinationer af In Lythrum virgatum, Astilbe ‘Visions in Pink’, Baptisia leucantha, mosebunke Deschampsia cespitosa og Veronicastrum virginicum.

© Sabine Bungert

Pavillon i elmetræ. Stammerne fra flere elmetræer er bibeholdt i deres oprindelige vilde form og danner med taget en overdækket terrasse, hvor man sidder i ly, hvis det regner. Over skygger et kinesertræ, Koelreuteria paniculata.

© Sabine Bungert

Højdeforskelle. Farvekombinationer arbejder Piet Oudolf meget med, men næsten endnu mere med de forskellige højder mellem stauder og græsser.

© Sabine Bungert

Græsgange. Zigzag-gange leder den besøgende gennem mange teksturer og oplevelser.

© Sabine Bungert

Høstanemoner bruger Piet Oudolf til at skabe højde i et bed.

© Sabine Bungert

Yndlingsstedet – Dette er mit favoritsted, hvis jeg vil slappe af, siger Piet Oudolf om terrassen foran hans studio. De væsentligste planter i engen er: Calamgrostis ‘Karl Foerster’ og Spodiopogon sibiricus.