Se Claus Dalbys krukkekøkkenhave - og få hans bedste tips til at holde den

For havemanden Claus Dalby lå det lige for at dyrke grøntsager, men det er ikke altid helt ukompliceret.

Claus Dalbys krukkekøkkenhave

Claus Dalbys krukkekøkkenhave er en lille have i haven. Den er kun ca. 20 m2, og her er stort set alt, hvad en elsker af grøntsager kan ønske sig – fra vår til vinter.

© Claus Dalby

Dyrk grøntsager i krukker

Havemanden Claus Dalby elsker grøntsager – så meget, at han nu udgiver en bog, hvor alle kan være med på en af tidens stærkeste havetrends. Budskabet til børn og voksne er helt enkelt: Så frø, vent, og spis så!

Claus Dalbys krukkekøkkenhave
© Claus Dalby

En særlig evne

Claus Dalby har en særlig evne til at se, hvor udviklingen går hen, hvad enten det handler om særlige blomster, som bliver populære, eller han kaster sig ud i videoproduktion på sin Instagram og rammer et stort internationalt publikum. Eller senest når den grønne bølge indtager vores køkkener. Han har med stort held udgivet to kogebøger med vægt på sunde, grønne opskrifter, så det lå lige for at begynde at dyrke grøntsager i hans eget lille paradis af en have, hvor blomsterne ellers i den grad er de altdominerende vækster.

Blomster og grøntsager giver glæde, men lad det være sagt med det samme: At dyrke grøntsager kræver mere end at få blomster til at trives. Og Claus Dalby har prøvet det før, da han for ca. 30 år siden boede på en gård uden for Skanderborg og ivrigt købte frø af stort set alle de spiselige afgrøder, han kunne finde, og så var han klar til at gå i gang på et stykke jord, der var fræset op, kultiveret og revet.

Det gik fint med høsten af radiser og kartofler, men ellers var det ret så miserabelt, hvad han fik ud af det, på grund af lus, larver og fluer, der åd og angreb alt fra porrer til kål. Så han opgav, men nu er han i gang igen. Fortrinsvis med at dyrke grøntsager i krukker.

– I 2018 udgav jeg min første kogebog om grøn mad. Sagen var den, at jeg havde lagt min kost om og var begyndt at spise mere grønt, fordi jeg ønskede at tabe mig. I den sammenhæng begyndte jeg at se på grøntsager på en ny måde. Så langsomt modnedes idéen om igen selv at prøve at dyrke nogle afgrøder. Siden mit første mislykkede forsøg var jeg trods alt blevet meget klogere på det med planter, siger Claus Dalby.

Claus Dalby
© Claus Dalby

Planter der skal ende i køkkenet

– Selvom min have er ret stor, fandt jeg ikke plads til en egentlig køkkenhave, fordi jeg ikke havde lyst til at nedlægge blomsterbede, der var perfektioneret gennem mange år. Derfor opstod idéen om at gå i gang med en køkkenhave i krukker. At plante i potter og krukker har altid haft min store interesse, og jeg har da også skrevet flere bøger om denne dyrkningsmåde. Derfor var der ikke langt fra tanke til handling. Jeg ville skabe noget ikke alene spiseligt, men også smukt.

– Gennem årene har jeg haft grønkål i flere nuancer, stangbønner og også rødbeder i krukker. Men de blev udelukkende dyrket for at indgå i en farvemæssig alliance med blomster, og dengang nænnede jeg ikke at høste dem. Det gør jeg til gengæld i dag, for det er nemlig hele grundidéen: at planterne i krukkerne skal ende i køkkenet, fortæller havemanden, der følte sig rimelig godt forberedt, da han i 2019 anlagde sin første krukkekøkkenhave.

Claus' kål

Kål, kål, kål. Kålfamiliens mange medlemmer er ikke blot uhyre sunde, men også dekorative. Grønkål og palmekål er fuldt hårdføre og står smukt vinteren igennem. I foråret får kålen de smukkeste lysegule blomster. På væggen på modsatte side hænger et insekthotel.

© Claus Dalby

En grøn læringsproces

– I forvejen havde jeg studeret en del bøger, søgt på nettet og læst forskellige artikler. For det at avle grøntsager er noget mere komplekst end blomsterdyrkning, og det handler ikke bare om insektangreb. Grøntsager, der går i blomst, skimmel på kartofler og jordbær samt kål, som får brok, er blot nogle af de udfordringer, man risikerer at blive stillet overfor.

– Meget kan dog gøres for at undgå disse trælse ting, og det besluttede jeg mig for at undersøge. Det første år som krukkekøkkenhavedyrker gik overvejende fint, men der var alligevel ting, der drillede. Fx plantede jeg kål og andre grøntsager for tæt eller i for små krukker. Desuden gik spinat og pak-choi i blomst, næsten før de var plantet ud. Smukt var det, men alligevel lidt surt. 2020-sæsonen var bedre; man lærer af sine fejl, siger Claus Dalby og fortsætter:

– Det glædelige er, at køkkenhavedyrkningen også giver en helt ny generation jord under neglene og en større bevidsthed om natur, klima og bæredygtighed. Der er noget helt basalt og meget tilfredsstillende ved at høste sine egne afgrøder. Og jeg kan kun anbefale at drage børn ind i processen. At indholdet i en pose med radisefrø i løbet af blot tre uger kan forvandles til sprøde miniafgrøder, er nærmest det rene trylleri.

Claus' drivhus

Det er praktisk med et drivhus, og det behøver ikke at være stort. Dette er blot på et par kvadratmeter.

© Claus Dalby

Claus Dalbys 7 vigtigste krukketips:

1. Vælg den bedste krukkemuld. Her er det som med alt andet: Pris og kvalitet hænger sammen. Undlad derfor at købe de billigste produkter.
2. Vælg naturgødning. Sørg for at gøde gennem hele sæsonen. Naturgødning er et godt valg, fordi det optages langsomt. Til gengæld skal der mere til sammenlignet med konventionel gødning. Fordelen ved naturgødning er, at man ikke så nemt kommer til at overgøde.
3. Variér udtrykket. Vælg gerne beholdere – krukker, kasser, kar og baljer – med forskellige udtryk. Dette giver krukkekøkkenhaven et “selvgroet” og frodigt udtryk. Vigtigt er det, at materialerne er diskrete og naturlige, fx ler, træ, eller metal. Det er også en god idé at sørge for, at krukkerne har forskellige højder.
4. Husk huller i krukken. Sørg for, at der er huller i bunden af plantebeholderne. Hvis der står vand i bunden, kan rødderne ikke få luft, og så går planterne til.
5. Småt er ikke godt. Plant ikke i for små beholdere. Dels udvikler planterne sig ikke optimalt, fordi rødderne har brug for råderum, dels skal man vande oftere, fordi væden hurtigere fordamper
6. De nemme afgrøder. Begynd med nemme afgrøder som radiser, kartofler, salat, bærbuske og frugttræer på dværgstamme – alle eksempler på en næsten sikker succes, hvad enten det er på en lille altan eller i en gårdhave.
7. Grønkål giver glæde hele året. Glem ikke, at alle typer af kål er fantastiske i krukker. Køb planter ihavecentret eller på planteskolen i foråret. Grønkål er særlig anbefalelsesværdig, fordi den er fuldt vinterhårdfør og får de smukkeste gule blomster i foråret. Og så er det en af supergrøntsagerne rent vitamin- og mineralmæssigt. Claus Dalby anbefaler også at følge den engelske køkkenhaveguru Charles Dowding, der er kendt for sit no dig-princip. Han har produceret en lang række videoer, der er tilgængelige på YouTube.

Krukke-køkkenhaven

Ny bog om krukker. Claus Dalby har samlet sine erfaringer i en ny bog, Krukkekøkkenhaven, som er på ca. 300 sider og er udkommet på forlaget Klematis. Den koster 299,95 kr.

© Claus Dalby