Rummelig have

Haven i Odense er på 500 m2, men fornemmes langt større, fordi familien har indrettet sig med mange mindre rum.

© Tim Wahlfried
Skibshuskvarteret i Odense blev anlagt som et arbejderkvarter med solide og praktiske boliger, der dog ikke var voldsomt store - og det samme gjaldt haverne: Formålet var at få arbejderne ud af de usunde lejligheder i byerne og give dem lidt jord, så de kunne dyrke egne grøntsager og børnene få luft og sol. Og for Stine og Morten, der bor i et af kvarterets huse med børnene Calle og Carla på henholdsvis 6 og 9 år, holder den tanke stadig. - Da vi flyttede ind 2006, fik vi et hyggeligt hus og en skøn have. Men huset trængte til renovering, og haven var voldsomt overgroet, forklarer Stine. Morten tog sig af den indvendige renovering, og mens det stod på, gik Stine i haven, som hun straks definerede som sit domæne. - Morten kan godt lide en ret stringent indretning indenfor, og så er det en god modvægt med en romantisk have, siger Stine. Hun lagde ud med at åbne op mellem de smukke gamle træer og buske, så haven blev mere luftig, og der blev skabt små kroge, og skjulte rum skaber et område, der lukker sig op, når man går på opdagelse. Det har givet plads til et legehus, en bålplads bagest i haven med tilhørende indianer-tipi, en hængekøje, et orangeri, en havetrampolin og en brændestabel med pergola.
Umiddelbart meget i en have på 500 m2, men fungerer, fordi haven har så mange rum, at det ikke føles som en masse ting ved siden af hinanden. - Samtidig er haven ikke større, end at vi kan holde øje med børnene, når de er i legehuset eller hopper på trampolinen, forklarer Stine. Orangeriet, som har fået en fremtrædende plads foran terrassen, er en solstrålehistorie for sig selv, og Stine tøver ikke med at anbefale alle at få sådan et, hvis de på nogen måde har plads. - Vi bor praktisk talt herude fra tidligt forår til sent efterår, og i den periode er vi også stort set selvforsynende med agurker, peberfrugter, chilier og krydderier, siger Stine. Derudover byder haven på oliventræer, et figentræ, rabarber i en whiskytønde, salat, der bliver dyrket i et zinkkar, Stines far blev badet i, da han var barn, og stikkelsbær, der gror i en mælkejunge. - Vores børn elsker, at de kan gå ud om morgenen og snuppe en agurk eller plukke nogle bær. Og så har de deres egne vandmeloner, som de passer og plejer. Det synes de er rigtig sjovt, forklarer Stine, som er vild med, at haven er romantisk, praktisk og pædagogisk på én og samme gang.

© Tim Wahlfried
Terrassen bliver flittigt brugt hele sommeren. Men forår og efterår sidder familien i orangeriet, der er fra Pavillon Danmark, og udvider således sæsonen med flere måneder. Tidligere var haven meget overgroet, men ved at åbne op, er det lykkedes at skabe luft og samtidig bevare de fleste træer og buske.

© Tim Wahlfried
Havens eneste indgang ligger, så man skal gå ned langs huset. Derfor skal den være ekstra hyggelig med brændestabel fra Plus og fin beplantning.

© Tim Wahlfried
Flere steder er der opbygget højbede i flet. Her har skvalderkålen gjort sit indtog, måske fordi det er her, havens pindsvin bor.

© Tim Wahlfried
Fjerbuskstauden er flot og har et festligt navn. Men det latinske navn, Aruncus dioicus, der betyder gedeskæg, er faktisk lige så sjovt.

© Tim Wahlfried
Kig fra bunden af haven, hvor man fornemmer de mange rumopdelinger. Tv. en laurbærbusk på 4 m, der rummer en hemmelig hule kun for børn.

© Tim Wahlfried
Højbedet med krydderurter og bænk fra Plus er både dekorativt og praktisk.

© Tim Wahlfried
Bregner er altid flotte, men de breder sig. Her er de ved at overmande en bænk.

© Tim Wahlfried
Staudesalvie: En plante, der er perfekt til til at markere kanter. Kan bruges som alternativ til den mere klassiske lavendel.

© Tim Wahlfried
Kornblomster er faktisk ukrudt og vokser som sådan, men er både smukke og dekorative.

© Tim Wahlfried
Lilla akeleje. Akelejer er en populær staude, men de findes i sjældne tilfælde også som et-årige planter.

© Tim Wahlfried
Gul fredløs hører til primula-familien, ligesom fx alpeviol. Har et meget tæt rodnet og holder derfor sig selv mere eller mindre fri for ukrudt.

© Tim Wahlfried
Hængekøjen er et af havens mest populære indslag - i hvert fald hvis man spørger børnene. Bag den en pergola fra Plus, der med tiden skal vokse en vin på. Som bunddække er anvendt jordbærplanter.