Nerie - meget smuk og meget giftig

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også særdeles giftig.

Busk i middelhavslandene, krukkeplante i Danmark
© iStock

Du kender måske nerie, eller oleander, som planten også kaldes, fra middelhavslandene, hvor den giver dejligt fylde som buske eller små træer i haver og parker. De rosa blomster er et andet kendetegn – dog er der også sorter med hvide, røde, gule og sågar stribede blomster.
I Danmark er nerie en populær krukkeplante.

Rosa, røde og hvide nerier
Skal helst overvintre i en havestue med meget lys

Nerie blomstrer mest og trives bedst i vinterhaver, hvor den kan overvintre et lyst sted uden frost (temperatur ca. 12-14°).
På altaner og terrasser giver den et helt vidunderligt sydlandsk præg, men glem ikke at finde den mest solrige plet og flittig vanding. Om sommeren gerne med flydende havegødning en gang om ugen.

"Fødderne i vand og hovedet i sol"

Et ordsprog siger i følge haveabc.dk, at nerie skal have "fødderne i vand og hovedet i sol." Ordet nerium er netop græsk og betyder fugt.

En af de mest giftige stueplanter

Nerie er en af de mest giftige planter, og det er meget vigtigt at holde især små børn helt væk fra den. Bare at sutte på et blad kan give et lille barn mavesmerter!

Kilde: Haveabc.dk