Regel nr. 1: Ukrudt må ikke sætte blomst
Ukrudt er svært at komme til livs, hvis det først har fået lov til at sætte blomst og efterfølgende sprede sine frø.
Det gælder især mælkebøtter og skvalderkål, som hver især har en helt unik overlevelsesevne – eller med andre ord rødder, der er skabt til at underminere din have.
Hvis din have for alvor er blevet invaderet af skvalderkål, snerler eller kvikgræs, også kaldet senegræs, skal du slå ukrudtet ned med et skuffe- eller hakkejern ca. hver anden uge sommeren igennem, indtil der ikke dukker flere spirer op af jorden.
Udsultning af rødderne slår skvalderkål ihjel
Når det gælder skvalderkålen, skal du komme blomstringen i forkøbet. Så når planterne ikke at sætte frø, som kan blive til endnu flere planter. Ved hele tiden at slå ukrudtet ned, udsulter du rødderne, hvilket i sidste ende dræber planterne. Grav jorden igennem eller så græs
Hvis ukrudtet er gammelt i gårde, og har vokset samme sted i årevis, kan det være en god idé først at grave jorden godt og grundigt igennem, evt. si den og fjerne så mange rødder som muligt. En anden metode er at anlægge græsplæne der, hvor ukrudtet vokser. Og så slå græsset hyppigt hele sommeren igennem.
Mission sorte plasticposer
En tredje og nemmere metode, hvis du vil have has på et større areal med skvalderkål – hvor der vel at mærke ikke vokser prydplanter – er at dække arealet med ukrudten med sort plastik, gamle aviser eller tæpper fra foråret og til langt ud på efteråret. Gentag gerne behandlingen året efter.