© Kurt Rodahl Hoppe og Jens Lindhe m.fl.

Karen Blixens farver blomstrer for evigt

På Karen Blixen Museet, Rungstedlund, er den smukke skærehave bevaret, præcis, som forfatteren elskede den. Man kan opleve blomsterpragten langt ind i efteråret.

Hun var exceptionelt god til at arrangere blomsterbuketter. Når gæster kom til middag på Rungstedlund, blev de mødt med nye visuelle overraskelser hver gang.
Som med så meget andet nægtede Karen Blixen at gå i gåsegang med andre kvinder, så hun kreerede de mest uortodokse buketter. For eksempel slæbte den lille dame rødkålsblade, halvvisne porrer og ukrudtsblomster ind fra sin have - og komponerede de vildeste efterårs-arrangementer.

Læs også: Maleren, der flyttede ud i naturen

Blixen brugte virkemidler, som nutidens stylister og blomsterdekoratører ville klappe henrykt over, men for 50-60 år siden var man ikke så – skal vi sige – udtryksfuld som kvinde. Man bandt nydelige buketter med roser og lidt grønt.
Dét var Karen Blixen forrygende ligeglad med - hun elskede alle planter, og satte dem sammen, som hun så dem i haven og parken på Rungstedlund. Hun skabte naturtableauer og øjebliksbilleder.

Forfatteren demonstrerede dermed den samme evne, som hun foldede ud i teksterne, evnen til at komprimere en sanseoplevelse, så andre får glæde af den.
Derfor var det også vigtigt for Blixen at holde fast i blomsterfloret om efteråret og vinteren. Hendes skærebede bugnede af vinterasters, georginer, gyldenris, solhat, solbrud og rævehale. Og sådan står de stadig.
I dag kan alle besøge Rungstedlund og vandre gennem stuerne, hvor den store forfatter med den lille fuglekrop holdt hof for alle sine venner og beundrere.
De ansatte på Karen Blixen Museet sørger for, at der altid står friske buketter, som dem, Blixen selv bandt, i alle stuerne – også her i efteråret.

Læs mere om Karen Blixen Museet her.

Øverst ses den berømte skærehave på Rungstedlund, der stadig står, som Karen Blixen skabte den for et halvt århundrede siden.
Herunder et foto fra 1961, hvor man ser Karen Blixen på blomsterindkøb på Højbro Plads i København. Hun var næsten altid i selskab med sin husbestyrerinde.