Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan indretter man en hyggelig have?

...Når der stadig skal være plads til børnenes fodboldmål og trampolin.

En have til Mona

Hej Lone,

Du bad om en tegning, da fotos ikke kan bruges i bladet eller på hjemmesiden,- så hermed en oversigts tegning over hele vores have. Der er sort hegn som du ku se på billederne. Og det er især området fra der, hvor jeg har skrevet græs og ned til trampolinen, vi gerne vil have hjælp til.

Der er alt for meget hegn og for lidt hygge. Hegnet og trampolinen skal desværre blive og det samme med fodboldmålene. Måske man ku gøre området imellem terrasse og hegnet ved trampolinen mere hyggeligt, -eventuelt lave noget opdeling af haven?

Trampolinen kan flyttes, bare ikke om på “fodbold banen”.

På forhånd tak.
Mona K

Kære Mona,

Sort hegn helt bart og alene er ikke videre festligt og slet ikke så mange meter af det, men det er til gengæld en meget fin baggrund for planter og buske, så udgangspunktet er i virkeligheden rigtig fint.

Det forekommer mig at jeres have er indrettet 100 % på jeres børns præmisser? Fodbold fylder og I har nok fundet nord Europas største trampolin! På et tidspunkt daler interessen jo af sig selv i forhold til leg i haven, så en langtidsplan ville være ret interessant. Ikke mindst fordi buske og træer er lige så lang tid om at komme op i facon og den ønskede størrelse som jeres børns interesse for voldsom leg i haven vil falde.

Hvis jeres hus ligger normalt på grunden med facaderne vendt mod syd og vest, falder der skygge fra hegnet ind på græsset. Det betyder at der skal sættes skyggetålende planter tæt på hegnet. Det kan være bundbeplantning af efeu, hasselurt og hosta, med højere vækster såsom taks, laurbærkirsebær og opstammede træer som f. eks. kuglerobinie.

Så længe I har fodboldbanen som beskrevet, ville jeg sætte efeu op ad hegnet her,- efeu kan vist tåle hvad som helst og kan klippes. På den lange side skal I dele haven op, så hegnet beplantes forskelligt for at bryde det meget lange kik. Udfor terrassen ville jeg sætte en række opstammede robinier i et bed med nævnte bunddække.

Imellem terrasse/ græs og trampolin- området kunne I dele op med en halvhøj hæk samt en pergola med klatreplanter. Det skal ikke være voldsomt,- en række sortmalede stolper med en overligger, beplantet med kaprifolium og måske lavendel i bunden. Trods letheden vil det skabe rum og grænse lidt af for hopperiet. Den dag, trampolinen er væk, har I så et lille afsnit i haven hvor det måske er superhyggeligt at sole eller lave højbede til urter og blomster.
Jeg har mest anbefalet kraftige og livsduelige stedsegrønne vækster, men det er op til jer at veksle med løvfældende buske og træer ind imellem, hvor I har lyst til farve og variation.

Syren og hortensia kan nok godt klare at få en på lampen af en vildfaren fodbold. Det kunne være de tre lave hække på tværs af længderetningen.

BH Lone

© Lone Barslund

Relaterede Artikler