© Getty Images

Haveejere i USA og UK lader græsslåmaskinen stå i maj - måske du skal gøre det samme?

Læn dig tilbage, lad plæneklipperen stå og gør en god gerning uden at løfte en finger.

'No Mow May'-bevægelsen startede i Storbritannien, men har hurtigt spredt sig til USA.

Den går i al sin enkelthed ud på at lade græsslåmaskinen blive i sit vinterhi lidt længere end vanligt, og i stedet lade græsplænen udfolde sig i al sin vælde, når den begynder at genvinde sin sprøde lysegrønne farve og længde.

Hvorfor?

Fordi blomsterne i græsplænen er lige, hvad bierne hungrer efter, når de bryder deres vinterhi.

Er vi for hurtigt ude med plæneklipperen er det ikke kun græsset, der får et hug. Det gælder også for blomsterne og dermed bierne, som er under stort pres.

Ved at lade plænen passe sig selv i maj, er der en stor gevinst at hente for bier og andre bestøvere som sommerfugle, natsværmere, hvepse, fluer og gedehamser, som lever af pollen.

I UK er 97 procent af de blomsterrige enge gået til siden 70’erne, og i Danmark er udviklingen den samme pga af sprøjtegift og omlægning til mere målrettet landbrug.

En opgørelse fra EU i 2018 viste desuden, at Danmark er et af de lande, hvor antallet og tætheden af honningbier er lavest i EU.

Udviklingen kan være fatal. For flere afgrøder er afhængige af bestøvningen, som især bier foretager. Det gælder fx for mange frugttræer.

Derfor lyder opfordringen altså at lade din græsplæne leve frit i hele maj – uanset størrelse!

Foruden at være en kærlig gerning for bierne, så kan beslutningen også mindske forurening og mere kulstof låses i undergrunden via din voksende maj-plæne.

Når du så skal i gang med at slå plænen igen, er det en god idé at gøre i etaper. Som tommelfingerregel skal du kun klippe en tredjedel af højden for ikke at svække græsset.

TIP Orienter naboerne om dit projekt, hvis de spørger til din "uordentlige" plæne eller hæng selv et lille skilt op, hvis din have er synlig for forbipasserende. Måske det smitter.

Kilder: Plantlife, Københavns Universitet, Biavl.dk, Better Homes and Gardens