© Shutterstuck

Guide til forspring - sådan kommer du i gang

Forspiring er vigtigt for alle, der er vilde med planter i haven eller drivhuset. Det giver dig mulighed for at starte din have tidligt, vil sikre stærke planter og samtidig vækstsæsonen.

Hvis du ikke har kendskab til, hvordan forspiring fungerer, er du havnet på den rette side. I denne artikel vil du finde alt, hvad du har brug for at vide om forspiring. Du finder også en guide, der trin for trin guider dig til, hvordan du bærer dig ad med forspring.

Hvad er forspiring?

Processen bag forspiring igangsættes indendørs. Formålet med dette er at starte spiring i et miljø med kontrollerede betingelser. Som regel starter man med at spire sine planter, inden udendørssæsonen starter, hvorefter man kan omplante sine planter.

Dette fører naturligvis flere fordele med sig, men handler primært om, at du kan give dine planter en sund start. Samtidig betyder det, at du sikrer dine planter mod ugunstige vejrforhold.

Forspiring er en simpel proces, som de fleste haveejere benytter sig af. Som udgangspunkt foregår det ved, at man planter frø i små beholdere med jord. Dernæst handler det om at give dem den rette mængde lys, varme og fugtighed.

Sådan foregår det, når du forspirer frø

Forspiring er ikke vanskeligt, hvorfor alle kan finde ud af det. Hvis du vil lære om, hvordan du bærer dig ad med det, skal du læse trinene herunder:

  1. Første skridt, er at vælge de frø, du ønsker at forspire. Dette kan være frø fra dine egne planter, men også være frø, som du eksempelvis køber hos Blandselvfroe.dk
  2. Nu forbereder du en beholder til dine frø. Det skal helst være en forspiringsbakke, men kan også være en plastikbeholder med låg eller en gryde med jord
  3. Næste skridt, er at forberede jorden til frøene. Det betyder, at den valgte beholder skal fyldes med jord og vandes grundigt. Du skal vande, indtil jorden er våd, men ikke oversvømmet
  4. Nu placeres frøene i jorden. Dette gøres ved enten at lægge dem direkte på jorden eller placere dem i en særlig frøplante. Dæk dernæst frøene med et tyndt lang jord, og tryk det let ned
  5. Beholderen skal nu placeres et varmt sted, hvor du er sikker på, at den får godt med sollys. Alternativt kan du vælge at dække beholderen med låg eller en plastikpose, hvis du vil holde på fugtigheden
  6. Frøene skal vandes regelmæssigt, så du kan holde jorden våd. Husk dog, at jorden ikke må oversvømmes. Har du dækket beholderen med låg eller pose, skal du fjerne dette, når frøene spirer. I samme ombæring skal de placeres et lysere sted
  7. Frøene spirer indenfor alt fra et par dage til flere uger, afhængigt af typen af frø. Når de har spiret, skal de overføres til potter eller plantes i haven.

Hvornår skal jeg starte min forspiring?

Der kan ikke gives et entydigt svar på dette, da det afhænger af den specifikke plante. Generelt er anbefalingen at starte forspiringen et par uger, før den forventede sidste frostdato.

Ved at gøre dette, er du sikker på, at dine planter får god tid til at udvikle sig til stærke frøplanter. Dermed giver du dem de bedste betingelser, inden de bliver flyttet til en placering udenfor. De enkelte frøpakker indeholder ofte information om korrekt forspiring.