Guide til de bedste bede

Et bed kan eksplodere i blomsterfarver eller være et stille studie i bladenes former og grønne nuancer. Læs om, hvordan du bedst planlægger dit næste bed, og få en stor håndfuld tips ...

© Jerry Harpur

Når du skal plante nyt i haven, kan du med fordel lægge en slagplan. Lav først en plantegning over haven, og beslut dig for, hvilke planter der skal smykke dit bed. Planen bør fx tage højde for, hvordan græsplæne, hæk, stier og andre bede kan passes sammen som brikker i et puslespil.

Planterne skal supplere hinanden og skabe en god stemning. Vælg dem ud fra deres fysiske karakteristika, deres overordnede form, farve og facon på bladene, blomstringstidspunktet og blomsternes farve og duft. Sørg også for at vælge planter, du kan give optimale vækstbetingelser. Hosta er fx glad for skygge, og rododendron kræver en sur jordbund. Gå igennem haven, før du kører på planteskolen: Hvor er der skygge, og hvor er der direkte sol? Er jorden leret eller sandet? Er det kommende bed vindomsust, eller ligger det i læ? Og i øvrigt: Skal bedet supplere et allerede eksisterende bed, eller starter du helt fra bunden i et nyt hjørne af din have? Udvælg derefter planterne ud fra ønsket om at skabe en bestemt visuel effekt og atmosfære i haven.

© Jerry Harpur

Lad bladene dominere Her kan du se, hvordan et bed kan blive spændende, selv om der er relativt få blomster. I stedet dominerer bladhanget, og variationen i former og farver er stor. Stil de højeste planter bagest og de laveste forrest - så opnår du en fornemmelse af, at der er flere lag i bedet, og alle planter får lys til at vokse.

© Jerry Harpur

Giv farverne frit spil Selv om du sikkert ikke har så meget plads i haven som her, kan du sagtens kopiere ideen. Sæt grupper af planter så tæt sammen, at de danner et tæppe, hvor ukrudtet ikke har en chance for at skyde op. Den ene glade kulør efter den anden glider over i den næste. Det giver en eksplosion af farver.

© Jerry Harpur

Form skaber dynamik De to bede omkring trappen er meget iøjnefaldende. Planterne er høje og smalle som flammer, og de skaber kontrast til de flade, brede trin. I forhold til trappens grå, rolige udtryk giver de tætte planter dynamik og et farverigt, muntert indtryk.

© Jerry Harpur

Skab et maleri med farver og former Ved at spille på blomsternes farver og facon har man her skabt et spraglet bed med et væld af skarpe nuancer. Guldregnens blomster danner et flot bagtæppe - både for de kølige kulører i den blå blåregn og de orientalske prydløg, der har runde, fodboldlignende hoveder på høje stængler.

© Jerry Harpur

Smuk køkkenhave Strukturen i denne have er skabt af omhyggeligt klippede hække af buksbom. De skaber rum til at dyrke grønsager og krydderurter. Pral-bønner kan vokse op ad støttepindene.

© Jerry Harpur

Hold bedet i én farve Du opnår en smuk virkning, hvis du tilplanter dit bed i en overordnet farve. Kølige farver som blå, lilla og hvid giver harmoni og ro, mens varme farver som rød, orange og gul giver glæde og virker opmuntrende. Bemærk, hvordan bladenes farver er med til at male stemningen frem i bedet. Husk i øvrigt på, at mange blade får skarpe ildfarver om efteråret - så bedet flammer op igen.

© Jerry Harpur

Plant romantik i bedet I denne have fører en buet sti hen til en bænk med plads til to. Sceneriet emmer af romantik, og stemningen understreges af det store, uformelle bed med pastelfarvede blomster. Her er det lykkedes at parre en atmosfære af vild natur med hygge.