Grøn oase i det idylliske Troense

Havedesignerens egen have er et fantastisk eksempel på, hvordan ruminddeling og alverdens blomster kan kombineres til at gå op i den smukkeste helhed til gavn for alle sanser og dyreliv.

Rosenbuske have grøn oase frugttræer blomsterbede
© Paul Aage Aasheim

3250 kvadratmeter stor have

Den gamle fiskerlandsby Troense på Sydfyn er som et levende museum med sit fredede bygningsmiljø. I 2010 flyttede Helle Troelsen og kæresten, Thomas, ind i et af de gamle bindingsværkshuse fra 1700-tallet.

Med i købet fik de også en 3250 m² stor have, der bestod af græsplæne og krat med vilde brombær, skvalderkål og selvsåede træer.

Men efter Helle fik ryddet den, var der kun de 100 år gamle frugttræer, som igennem årene har forsynet naboen Valdemar Slot med frugt, tilbage. I dag, snart ni år senere, har Helles Troensehave vokset sig stor og stærk.

grøftkandsbed stauder hvide margueritter
© Paul Aage Aasheim

Grøftekantsbedet fungerer som glidende overgang imellem de plantede bede og den vilde natur – her kan man blandt andet finde stauder af hvide margueritter.

Interessen for haver kom fra barnsben

Helle Troelsen har oprindelig en baggrund som leder i den offentlige og private sektor, men har i dag helliget sig haver på fuld tid: både sin egen, som designer af andres og som skrivende ekspert i emnet.

Hendes haveinteresse stammer fra mormoren, for som barn fulgte Helle med iver og entusiasme hendes mange gøremål i haven.

– Jeg kan huske, hvordan jeg skulle samle komøg fra de omkringliggende marker, som min mormor blandede op med vand og lavede den bedste gødning af til haven, fortæller Helle.

Gårdhave roser klatrestativer til blomster potter og krukker
© Paul Aage Aasheim

Roser og klematisser skyder flot op langs de mange klatrestativer i jern, som Helle har fået den lokale smed til at lave.

Fokus på økologi, biodiversitet og genbrug

Meget af det, hun lærte fra mormoren, har dannet grundlag for den have-filosofi, Helle lever efter i dag med fokus på økologi, biodiversitet og genbrug.

Køkkenhaven, der dyrkes som en blandingskultur af grønsager, urter og blomster, holder familien selvforsynet med økologisk vegetarkost hele året.

Til minde om sin mormor har Helle også anlagt et "mormorbed" med mange af de samme planter, som hun husker fra sin mormors have.

natursten sti frugttræer blomsterbed
© Paul Aage Aasheim

Stier af natursten er et gennemgående element i Troensehaven. Her leder de ned til de gamle frugttræer, der som det eneste fik lov til at blive stående, da Helle og Thomas overtog ejendommen.

En have ud over det sædvanlige

Helle er ligeledes fascineret af den engelske havestil, blandt andet gartner Christopher Lloyd, og sin egen stil kalder hun et miks af cottage-inspireret og moderne.

Som havedesigner er Helle optaget af at tilpasse enhver have til dens omgivelser, og Troensehaven er den fjerde have, hun har opdyrket fra bunden.

Forhaven langs gaden er indrammet af lave havtornhække, i tråd med den lokale bevaringsplan for området. Hortensiabuske er plantet langs hele husets langside.

Det er først, når man kommer igennem den flotte smedejernsport og ind på gårdspladsen, man ser, at det gamle hus skjuler en have ud over det sædvanlige.

kvadratiske bede rosenbusk buksbomhække
© Paul Aage Aasheim

De kvadratiske bede har alle helt lave buksbomhække, der omkranser dem og opstammede blomstersorter i midten, således at de også får noget vertikal volumen.

En alsidig blomsterhave

Haven er inddelt i mange rum, som alle har hver sit særpræg. Foruden forhaven i stil med omgivelserne, den grusbelagte gårdsplads med rosenbede indrammet af lave buksbomhække og stokroser langs husmuren har Helle en alsidig blomsterhave.

Der er også rigelig plads til en kvadratisk urtehave, en køkkenhave, en frugthave med hønsegård og en mindfulness-have til stille stunder.

I den store blomsterhave har Helle anlagt bed i organiske former – nogle er tematiseret efter tone-i-tone-farver, og nogle efter plantetype. Her er blandt andet skovbedet med skyggetålende planter og grøftekantsbedet, som danner en naturlig overgang fra gårdspladsen til blomsterhaven.

Køkkenhave bæbed urtehave frugttræer økologi
© Paul Aage Aasheim

Køkkenhave, bærbed, urtehave og frugtræer holder familien Troelsen forsynet med frisk og økologisk frugt og grønt året rundt. Det, der ikke når at blive spist, bliver syltet, solgt eller frosset ned til senere brug.

Haven skal nydes med alle sanser

Bedene er asymmetrisk placeret, så turen gennem haven er en uforudsigelig oplevelse. En have skal nydes med alle sanser, og et rigt dyreliv giver en ekstra dimension, mener Helle.

Hun er derfor meget bevidst om, at insekter og dyr skal kunne leve og trives i haven og har blandt andet væltet en træstamme, som danner bolig for insekter og fugle.

Hjemmet huser også katten Sofus, fasanen Henry, seks fritgående høns og pindsvin. Helle sørger for, at der altid er vand i et lavt fad, sådan,at alle har noget at drikke.

planteskole frøblandinger stauder stiklinger og krydderurter
© Paul Aage Aasheim

Helles planteskole er der, hvor nye frøblandinger, stauder, stiklinger og krydderurter bliver sået og får lov til at vokse til, inden de skal plantes ud.

Planter i flere højder skaber flere dimensioner

– Det er vigtigt at have en rød tråd igennem en have, med gentagende elementer, som binder det hele sammen og skaber ro. I blomsterbedene er der plantet et lille træ eller en opstammet rosenbusk. Planter i flere højder gør, at bedene ikke virker flade – rumfølelsen bliver tydeligere, når plantene danner vægge og ikke bare gulv, lyder hendes råd.

Plantegning over haven
© Troensehave

Plantegning over Troensehaven.

Stier af natursten

Et gennemgående element i Helles have er natursten. Der er anlagt stenstier gennem flere af bedene samt en stenbænk, der også har en skulpturel funktion.

En lokal smed har lavet jernstativer, så roser og klematis kan klatre. Det skaber et løft og en fin lethed i de ellers voluminøse sammenplantninger. Et andet element er, at hvert blomsterbed har en kugleformet buksbom-busk.

spejlbassin fugle buksbonhække lavendel have
© Paul Aage Aasheim

Spejlbassinet med en lille siddeplads i midten er blot et af mange små vandhuller, som Helle har placeret rundt omkring i haven til dens firbenede og bevingede beboere.

Gør haven mere modstandsdygtig

Det kræver sit overblik at holde styr på og liv i så massive beplantninger, som Helle har anlagt. Hun har derfor sine metoder til at gøre en have så modstandsdygtig som muligt. I stedet for at vande lidt og ofte er det bedre med en grundig gennemvanding sjældnere.

– Ellers vil rødderne trække op mod overfladen i stedet for at søge dybere i jorden, hvor vandet er. Jeg forbereder også haven på flere somre med manglende nedbør og er derfor begyndt at lave såkaldte klimabede. De består udelukkende af planter, som tåler både lange tørkeperioder og pludselig, kraftig nedbør, forklarer Helle.

prydhave terrasse havemøbler blomster
© Paul Aage Aasheim

Der er udsigt til prydhaven og ned over den gamle frugthave fra terrassen. Bedet omkring terrassen er anlagt med orange montbretia, storkenæb, graham thomas- og pegasusroser, alt sammen i farver, der komplementerer hinanden.

Det grønne liv

Der er mange, som gerne vil se Helles fantastiske Troense-have, og hun arrangerer derfor Åben Have flere weekender i løbet af sommerhalvåret. Her stiller Helle en pop-up-planteskole op på gårdspladsen, hvor hun sælger selvproducerede planter fra haven.

Hele hendes virke har omdrejningspunkt omkring det grønne liv, og hun har også sin egen tegnestue inde i hovedhuset, hvor hun udtænker haveløsninger for kunder.

– Jeg elsker at starte dagen med en kop kaffe, imens jeg nyder solens første bevægelser hen over haven. Jeg føler mig meget heldig, at den er min arbejdsplads. Hver dag giver nye oplevelser, og haven er en evig kilde til inspiration og glæde.