Hannu søgte nye haveeventyr
Hannu Sarenström er mad- og havemand, mest kendt i Sverige, og han har udgivet 15 bøger, den nyeste Mit haveliv på Langeland – om grøntsager, blomster og mad fra haven.
En dag i 2016 stod han i sin have, som dengang lå på Kinnekulle i Sverige, mens han kiggede rundt og tænkte: “Den her have er færdig, den er helt perfekt, så nu er der bare tilbage at ordne og holde den.”
Det fik ham til at ønske at starte helt forfra et nyt sted, med en ny have. Så han satte huset til salg og gik i gang med at søge nye haveeventyr.
Langelands vidtstrakte marker, strand og vand ramte plet
At det blev i Danmark, på Langeland, var lidt af et tilfælde. Men efter et tip fra en dansk ven, som mente, at Langeland var noget for Hannu, kombineret med den overkommelige køretid til Sverige, tog det ham ikke lang tid at beslutte sig, da han så Kædebygård.
Hannu slog til og besluttede sig for at slå sig ned her, omgivet af vidtstrakte marker, blå himmel og masser af strand og vand.
Haven gemmer på små hyggelige kroge
Haven er 8000 m², og meget af den ligger som en stor park med gamle træer, store buske, tilgroede staudebede, hemmelige pladser og – havens stolthed – en smuk gammel blodbøg.
Haven er oprindeligt arkitekttegnet engang i 1990’erne, så der er skabt en smuk grundstruktur.
Køkkenhaven i fokus
Lige nu er det dog køkkenhaven, der har have- og kogebogsforfatterens interesse. Hannu har med vilje placeret den i forhaven, fordi det er en god måde at møde nye mennesker på.
– I køkkenhaven bruger jeg meget tid på at så, høste, luge, nippe, binde op, bygge hegn, gøde, og hvad ved jeg, så det er et sted, jeg ofte opholder mig. Så når der kommer folk forbi, stopper de gerne op og får en sludder, og det er en god måde at integrere sig på i et nyt lokalsamfund, fortæller den selvlærte havemand.
Et organiseret kaos
Langs vejen står et hegn, som er flettet af gamle krogede grene, og op ad det findes en busket hæk af tomater i røde, grønne og sorte nuancer, der signalerer grænsen ind til køkkenhaven.
Her er der en konstant flaksen af sommerfugle og en beroligende summen af bier, kun afbrudt af en traktor på landevejen i ny og næ samt et par haners galen.
Og selvom det umiddelbart ligner et småbakket landskab, hvor salat og krydderurter vokser tilfældigt mellem hinanden, meterhøje solsikker strækker sig mod himlen, sommerblomster lyser op mellem kæmpekålene, og eventyrlige bugtede stier snor sig mellem uendelige ranker med gule og grønne squash, dahliaer i kulørte farver, hjulkrone og små chiliplanter, så er der faktisk en vis orden i kaos.
Haven skaber ro
Køkkenhaven forsyner den madglade havemand med grøntsager det meste af året, og smukke buketter hele sæsonen. Afgrøderne bliver dyrket økologisk, uden kemikalier og sprøjtemidler. Intet går til spilde i haven, alt kan bruges til noget.
Hegn, espalier og plantestøtter bliver bygget af grene fra haven, stierne er belagt med det ukrudt, Hannu luger op af bedene, og gødningen kommer fra de mange kaglende, klukkende og æglæggende høns, der går i indhegningen lige ved siden af.
– Haver kan have mange ansigter, og det gælder om at finde det, der passer til dig. Den her er mere frodig og meget mindre styret end min gamle have, men jeg gør det, jeg orker, og det, jeg har det godt med. Til gengæld gør haven noget for mig – den støtter mig og nærer min sjæl. Det vigtigste i haven er at dyrke mig selv.