Iguazú Falls, Brasilien, Argentina
© iStock: RicardoKuhl

Verdens største vandfald – og 11 andre smukke vandfald, du skal opleve

Vandfald er et natursceneri bestående af buldrende kraft og fascinerende skønhed. Vi har samlet de smukkeste i galleriet her!

Findes der et mere spektakulært naturfænomen end et buldrende vandfald, hvor du for alvor mærker naturens mægtige kræfter? Næppe.

Der findes utallige af slagsen i både Danmark, Europa og resten af verden – men hvilket er verdens største vandfald?

Det er faktisk ikke helt så let at svare på, som man lige skulle tro. Det vandfald, der er verdens højeste, er nemlig ikke nødvendigvis det største.

Alligevel forsøger vi at kaste os ud i opgaven her, hvor vi ser nærmere på de største vandfald i verden – og de smukkeste, som du skal opleve.

Verdens største og smukkeste vandfald

Angel Falls, Venezuela

Verdens højeste vandfald ligger i Venezuela og hedder Angel Falls

© iStock: GabrielaNavarro

Angel Falls, Venezuela – verdens højeste vandfald

Vandfaldet Angel Falls, der ligger i Venezuela, har et fald på hele 979 meter – og er dermed det højeste vandfald i verden. Nogle vil mene, at Angel Falls også er verdens største vandfald, men da vandfaldet ikke er bredere end 150 meter, kan fladen med vand ikke konkurrere med de næste vandfald på listen her.

Angel er opkaldt efter sin opdager, Jimmie Angel, men de lokale har givet det navnet kerepakupai, som betyder "faldet på det dybeste sted".

Victoria Falls, Zimbabve, Zambia

Verdens største vandfald: Victoria Falls i Zimbabwe og Zambia

© iStock: 2630ben

Victoria Falls, Zimbabwe & Zambia – verdens største vandfald

På grænsen mellem Zimbabwe og Zambia ligger det 1.700 meter brede og næsten 100 meter høje vandfald Victoria. Det UNESCO-beskyttede vandfald er Afrikas største – og grundet dens enorme flade af vand er det også verdens største vandfald.

Victoriavandfaldet er opkaldt efter den engelske dronning Victoria af den opdagelsesrejsende David Livingstone, men lokalt kaldes det Mosi-oa-Tunya, der betyder "røgen der tordner".

Iguazú Falls, Brasilien, Argentina

Vandfaldet Iguazú Falls i Brasilien og Argentina

© iStock: RicardoKuhl

Iguazú Falls, Brasilien & Argentina

Iguazú-vandfaldene finder man på grænsen mellem Brasilien og Argentina. De har en rækkevidde på næsten 2,7 kilomenter og består af 275 små fald. Vandfaldene kan opleves fra forskellige gangbroer og udkigsposter, hvor man kan komme helt tæt på de brusende vandmasser – både fra den argentinske side og den brasilianske.

Yosemite Falls, Californien, USA

Det højeste vandfald i Nordamerika, Yosemite Falls i Californien

© iStock: Ron Thomas

Yosemite Falls, Californien, USA

Yosemite Falls i USA er todelt og består dermed af et øvre og et nedre vandfald. Vandfaldene er især kraftfulde om foråret og en del mere afdæmpede om efteråret. Med et fald på i alt 739 meter er det det højeste vandfald i Nordamerika – og et af de absolut smukkeste vandfald i verden.

Gullfoss, Island

Vandfaldet Gullfoss i Island

© iStock: Nikolay Pandev

Gullfoss, Island

En af de største seværdigheder på det naturskønne Island er vandfaldet Gullfoss. Vandfaldet ligger 100 kilometer øst for Reykjavík og har et samlet fald på 32 meter.

Plitvice Lakes, Kroatien

Vandfald i nationalparken Plitvice Lakes i Kroatien

© iStock: stjepann

Plitvice Lakes, Kroatien

Plitvice Lakes er en smuk og naturskøn nationalpark i Kroatien. Parken består af hele 16 smaragdgrønne søer, som er beliggende på 16 forskellige niveauer, der danner en perlerække af vandfald fra bjergtoppen til dalens bund.

Détian Falls, Kina

Vandfaldet Détian i Kina

© iStock: HuyThoai

Détian Falls, Kina

Tæt på grænsen til det nordlige Vietnam ligger Kinas mest naturskønne vandfald Détian. Det falder i kaskader på små grønne klipper, og lyden af vandet, der rammer klipperne, kan høres på lang afstand.

Langfossen, Norge

Langfossen-vandfaldet i Norge

© iStock: j-wildman

Langfossen, Norge

Langfossen ligger i Norge og er uden tvivl et af verdens smukkeste vandfald. Det har et fald på næsten 600 meter og løber under Europavej 134 og ud i Åkrafjorden, hvilket gør køreturen intet mindre end spektakulær.

Havasu Canyon Falls, Arizona, USA

Havasu-vandfaldet i Grand Canyon, USA

© iStock: Coral Coolahan

Havasu Canyon Falls, Arizona, USA

Normalt forbinder man ikke Grand Canyon med frodig natur og brusende vandfald, men dette blågrønne vandfald – også kaldet Havasu-vandfaldet – er en undtagelse. Vandfaldet er 37 meter højt, og området omkring det minder mest af alt om en frodig oase.

Niagara Falls, USA, Canada

Niagara Falls-vandfaldene i USA og Canada

© iStock: Orchidpoet

Niagara Falls, USA & Canada

Niagara vandfaldene ligger på grænsen mellem USA og Canada og udgøres af to vandfald, American Falls og Horseshoe Falls. Vandfaldene er smukke fra begge lande, men det anbefales at komme helt tæt på de brusende vandfald med en sejltur iklædt regntøj.