
Din køkkenhave – måned for måned
Få det optimale ud af din køkkenhave med denne guide, som fortæller hvad du skal gøre måned for måned.
AfOm du har en stor have, en kolonihave eller små potter på altanen, har du her en samlet en guide til, hvordan du holder køkkenhaven året rundt. Du vil i guiden finde små tips og tricks, og en lang række gode råd til, hvordan du måned for måned skaber de bedste omgivelser og vækstmuligheder for din køkkenhave.
Guiden er sat kronologisk op, så du nemt kan navigere mellem månederne.
Januar
Januar er en måned, hvor der umiddelbart ikke sker meget i køkkenhaven. Temperaturen er lav og jorden kan være frossen. Men der er stadig en række ting, du kan gøre for at forberede din køkkenhave.
- Beskyt dine planter: Sne og megen frost kan skade dine planter. Du kan beskytte dem ved at lægge gran over dem. Gran vil holde den værste frost ude.
- Fjern sne: Hvis sneen vælter ned og bliver liggende kan det skade dine planter. Vægten fra sneen kan tynge planterne og eventuelt knække dem. Du skal derfor fjerne sneen med jævne mellemrum.
- Planlæg: Går du med store havedrømme eller skal du have omrokeret køkkenhaven, kan du nemt få et samlet overblik, hvis du laver en haveplan.
- Køb frø: Har du allerede et godt overblik over, hvad du ønsker i din have, kan du med fordel besøge dit plantecenter nu. I januar måned vil du undgå de lange køer og udvalget af frø er uændret i forhold til de populære måneder.
- Hent og spred kompost: I de fleste kommuner kan borger gratis hente kompost på genbrugsstationerne. Komposten kan allerede i januar spredes og lægges i bedet.
- Læg løg og plant porrer: Du kan allerede nu lægge løg og plante porrer, hvis du har mulighed for at have dem stående et lunt sted, som for eksempel i udestuen.
Marts
Vinteren og kulden kan stadig godt præge vejret, og jorden er ofte kold og fugtig. Arbejdsopgaverne er derfor stadig begrænsede.
- Sædskifte: Det er vigtigt at huske at skifte dine grønsagers plads i køkkenhaven. Et sædskifte er derfor oplagt at gøre i marts måned, hvor der er ekstra tid.
- Så: I midten og slutningen er marts kan du begynde at så de frø, som du ønsker skal være klar til sommer. Dog er det for tidligt at så melon og agurk.
- Kartofler: Du kan allerede nu sætte dine kartofler til forspiring. Brug f.eks. æggebakker og stil dem i et lyst og halvvarmt rum (ca. 15 grader).
- Mistbænken: Ønsker du at høste grønsager tidligt, kan du med fordel opsætte en mistbænk. Mistbænken vil give de nødvendige forhold.
Juni
Sommeren er over Danmark, og du kan begynde og få udbytte af din køkkenhave. Jorden er varm og solens stråler er i overtal så planlæg endelig mange timer i haven.
- Kæl om din planter: I juni måned gælder det om at pleje sine planter. Du kan hyppe kartoflerne, fjerne ukrudt, læg insektnet, fjerne bladlus og pleje planternes blade.
- Plant stauder: Stauder er nogle fine bundplanter, som samtidig har nytteværdi i køkkenhaven.
- Grøntsager: Varmen er kommet og du kan endelig så frø til majs og bønner. Begge lækre grønsager, som vokser hurtigt. (Husk stativ)
- Bær: I starten af juni kan du begynde at plante bærbuske. Udplant et sted i haven, hvor der er plads til en blomstertunnel. Med en blomstertunnel vil du undgå ubudne gæster.
- Masser af gødning og vand: Når det er varmt skal du huske at gøde og vande dine planter og køkkenhave jævnligt. Det variere dog fra plante til plante, hvor meget de kan tåle af hver.
August
I august når sommeren sit højdepunkt og dine anstrengelser bærer for alvor frugt.
- Udvid dit rabarberbed: Ønsker du at udvide din rabarberbestand, skal du blot dele roden. Brug eventuel en spade. Herefter lægger du begge rødder tilbage i jorden. Vær ikke forsigtig da rabarberen er hårdfør.
- Så og vedligehold: August kræver ikke meget af dig arbejdsmæssigt. I stedet skal du blot huske at pleje og vande dine planter. Ønsker du flere afgrøder kan du også stadig så frø.
November
Vinteren begynder så småt at nærme sig, og tilbage i din køkkenhaven står kun de mest hårdføre planter tilbage.
Plej dine planter: Dine vinterplanter kræver pleje og du bør kigge til dem med jævne mellemrum. Du skal dog ikke være bekymret for insekter eller svamp.
Skriv en statusrapport: Noter, hvordan din køkkenhaves udvikling har været, hvilke udfordringer der har været, insektangreb og hvor du har sået hvad. Rapporten kan du bruge til at planlægge næste sæson.