Den bæredygtige have
Vi går op i vores haver som aldrig før.
Og med god grund. Vi skal ruste haven mod de klimaforandringer, som vi står over for, og dermed også modvirke dem.
De største tendenser på havefronten peger således på, at haven skal kunne håndtere store mængder regnvand og tørkeperioder, ligesom den skal være insektvenlig, grøn og fuld af lokale og vilde planter, så den kan være med til at regenerere økosystemet.
Haveekspert Dorthe Kvist guider dig her igennem de sidste nye bæredygtige havetrends.
Regnvandsvenlig belægning og vild og naturlig beplantning er en af de helt store tendenser i haven. Her ses rødkløver, græsser, vild gulerod og masser af løgplanter, som alle er nemme og robuste planter, der ikke kræver den store pleje. De store træer af forskellige sorter af avnbøg danner et smukt tag over haven, der indbyder til at koble af og lade op.
Vi planter flere store træer i haverne
... da de store træer skygger og mindsker udtørring af haverne, samtidig med at de binder en stor mængde CO2, som ellers ryger ud i atmosfæren. Træer og planter vælges efter deres evne til at klare klimaforandringerne samt evne til at rense og forbedre luft og jord.
Grøn er det nye sort
... når vi taler om havedesign. Det er selvfølgelig grøn som i klimavenlig, men også grøn som i farven grøn. Der bliver skruet ned for farverne i haven og arbejdet med masser af grønt i flere nuancer, og mange steder ser man robuste bladplanter med et frodigt udtryk. På det klimamæssige plan holdes regnvand og kompost på egen matrikel for at genbruge og udnytte ressourcerne, og der arbejdes med lokale planter og materialer for at mindske klimaaftrykket.
Moderne design og bæredygtighed kan sagtens gå hånd i hånd. Her er det The Manchester Garden, der hepper på bæredygtighed og grønne områder, inspirerer til styring af vand gennem dræningssystemer og viser, hvordan man kan bruge træer og planter til at rense og forbedre forurenet byjord.
Insektvenlige haver
Mange af vores insekter er truede, fordi de mangler rigtige levesteder, især i og omkring byerne. Derfor er det på tide at gøre haven til et rigtig godt sted for insekterne, og det gælder både i villahaverne og i byhaverne. Og her er der godt nyt til den dovne gartner, for måden, man gør det på, er ved at lade det rode lidt i haven. Lad gerne bunker af kvas ligge, grav nedfaldsblade ned, og plant insektvenlige pollenplanter. Sørg også for, at der er vand i haven til dyr og insekter til gavn og glæde for alle.
Et vildt udtryk
Det er i det hele taget det naturlige, vilde udtryk, som hitter rundtomkring i haverne. Planter skal være naturlige, hjemmehørende og robuste, så de kan modstå klimaforandringerne. Det gælder om at få naturen helt ind i haverne, og det gøres ved at plante naturalistisk og byde velkommen til fx ukrudt. Og det skal ikke forstås, som at vi er ligeglade med vores haver – tværtimod. Selvom vi søger det naturalistiske vilde og lader ukrudtet stå, går vi i stigende grad op i vores haver og uderum.
Frodigt og grønt med skyggetålende planter, hvor der er fokus på bladstrukturer i stedet for kulører. Planter som hvid hestehov, skumblomst, bregner, hosta og forskellige ærenpris danner en skøn frodighed i Andy Sturgeons skovhave M&G Garden.
En helende have
Mange har fået øjnene op for havens helende kvaliteter og ser haven som en mulighed for digital afvænning samt for at komme i kontakt med naturen igen. Fremover vil vi derfor udfolde flere havetrends og komme med gode tips. For uanset om du har en tørketålende have, en regnvandshave, en have med plads til biodiversitet, en skovhave, en skyggehave eller enhave med lokale materialer og hjemmehørende vilde planter, så er der masser af nye muligheder, der er både praktiske, klimavenlige og smukke.