Stauder af solsikker, vild gulerod og dahliaer
© Pernille Kaalund

Ægte genbrugsguld: Kig ind i den fortryllende have

Orangeriet tog over to år at bygge, men så stod det der også, parat til at blive brugt. Mød Louise og Simon, der selv byggede et mageløst orangeri af genbrugsmaterialer.

Honningkagehuset

Orangeriet ligner næsten et honningkagehus med sprossede vinduer og vægge og tag beklædt med tagspåner.

Her forventer man nærmest at se Hans og Grete komme spadserende ud af skoven og mellem høje stauder fortsætte ind i huset. Og orangeriet er eventyrligt og samtidig den daglige virkelighed for Louise Provencher Brøchner, hendes mand, Simon, børnene Neel og Elias samt kattene Kalle og Astrid.

Haveentusiasten Louise

Louise, som er haveentusiasten i familien, nyder haven og bruger al den tid, hun kan, i det hjemmebyggede orangeri, der er bygget af hendes mand, Simon. Det er lavet af genbrugsvinduer og beklædt med tagspåner.

© Pernille Kaalund
Blomst der tiltrækker bier og andre insekter

Den lysende Dahlia er en ener, da den er opformeret fra frø og er en magnet for bier og andre insekter.

© Pernille Kaalund

En snedig deal

Det var drømmen om hjemmedyrkede blomster og grøntsager, der satte idéen om et orangeri i gang.

Dealen var nemlig, da parret i sin tid flyttede ind på matriklen, at Simon, som kører rally, skulle have et værksted, og Louise skulle have et drivhus. Og efter at Simon fik bygget sit værksted i det østlige hjørne af haven, hvor han roder med sine rallybiler, blev det tid til Louises drivhus.

Inspiration: Skære- og køkkenhave

Skære- og køkkenhaven er placeret i bunden af haven op mod skoven. Her er der godt med sol og læ.

© Pernille Kaalund

Genbrugsguld

Efter at have kigget på mange færdigproducerede drivhuse så Louise tilfældigt ét i et magasin, der var bygget af genbrugsvinduer, og forelskede sig straks i det.

Simon sagde ubekymret: ”Skat, jeg kan da godt bygge dig et orangeri af genbrugsvinduer.”

"Derefter tog det bare totalt overhånd," ler Louise.

Hegn til frugttræer

Et hegn af rafter rammer skære- og køkkenhaven ind. Her vokser espalierede frugttræer af blommesorterne ‘Opal’ og ‘Italiensk Sveske’.

© Pernille Kaalund
Orangeri lavet af genbrug

Det smukke halvmåneformede vindue i gavlen af orangeriet er fundet på DBA og stammer oprindeligt fra Østerport Station. Resten af vinduerne er ligeledes fundet på DBA og har været med til at bestemme orangeriets facon. Bygningen er beklædt med tagspåner, som med tiden bliver sølvfarvede. Foran vokser bl.a. høstanemoner og solsikker.

© Pernille Kaalund

Vinduet fra Østerport

Så Simon byggede, og Louise lærte sig selv at rense maling af, kitte og sætte glas i de gamle vinduer, og den beskæftigelse har hun brugt mange vintertimer på, før orangeriet blev færdigt.

Vinduerne blev fundet et for et, bl.a. på DBA, og de bestemte faconen på bygningen. Det mest markante fund var det halvmåneformede vindue i gavlen, der oprindeligt stammer fra den gamle Østerport Station i København.

Træskur i have

Der er en magisk stemning over det hyggelige orangeri, som er på ca. 10 m². Her vokser en klokkeran-ke, Cobaea scandens, over det halvmånefor-mede vindue og skaber en frodig stemning. Træbordet i midten har Louise fundet på et loppemarked i Nordsjælland. I en krukke på bordet vokser en rosa duftgeranium.

© Pernille Kaalund
Skab plads i træskuret: hylder

Små hylder skaber plads til stiklinger og planter, bl.a. yndlingspelargonierne og nye spirer af løvemund, Antirrhinum, til skærehaven.

© Pernille Kaalund

Det dekorative gulv

Orangeriet er bygget på et støbt fundament og er hovedsageligt bygget af fyrretræ med tagspåner af lærketræ på tag og ydervægge.

Gulvet i orangeriet er lagt af nogle gamle fliser, der blev tilovers i Louises brors have. De blev renset og lagt på højkant i orangeriet som tegl og udgør nu det dekorative gulv.

Bæredygtighed: Udnyt regnvandet

En gammel træbalje samler regnvand fra taget og skaber på samme tid liv for insekter, der elsker at flyve rundt i den blomsterrige have.

© Pernille Kaalund
Tomatsorten 'Olivade'

Louise og Simon har udtænkt et sindrigt kapillærsystem i bedene, så tomatplanterne kan klare sig selv i adskillige dage. Her er det sorten ‘Olivade’ med de lange ranker af lækre tomater.

© Pernille Kaalund

En idè bliver til flere

I alt har det taget parret to et halvt år fra start til slut at bygge orangeriet, inklusive en meget fugtig og kold vinter, der besværliggjorde arbejdet.

Men det har været det hele værd, og nu er det her, Louise bruger tid på at så, prikle, forspire og planlægge den store skærehave, som udfolder sig i hjemmebyggede højbede lige uden for orangeriet. For under opførelsen af orangeriet voksede tanken om skærehaven nemlig frem.

Gulv af genbrugssten

Gulvet er lavet af genbrugssten fra Louises brors have. Her ses også den skulpturelle tagkonstruktion, som det tog Simon lang tid at bygge.

© Pernille Kaalund
Store højbede af lærketræ

De store højbede af lærketræ har Simon bygget, og her vokser skæreblomster og bagerst squash sammenplantet med tallerkensmækkere med meterlange ranker. En stor bøgehæk dækker godt af ind mod naboen og forstærker den private fornemmelse i haven. Katten Kalle følger naturligvis med i havelivet.

© Pernille Kaalund

Grøntsager og sommerblomster

Nu vokser grøntsager og sommerblomster om kap i de store bede, mens Louise hele tiden jordforbedrer med hjemmelavet kompost og aflagt pottejord for at lette på den tunge lerjord, der er så tung, at ikke engang mosegrise og muldvarpe kan komme igennem den.

Dahlia 'Great Silence'

Dahlia 'Great Silence' lyser op i skærehaven og er både en af Louises og sommerfuglenes favoritter.

© Pernille Kaalund
Kæmpegræskar af sorten ‘Tom Fox’ og madgræskaren ‘Red Kuri’

Kæmpegræskar af sorten ‘Tom Fox’ og madgræskaren ‘Red Kuri’ vokser side om side med tallerkensmækkere, Tropaeolum majus, som begge producerer meterlange ranker og skaber junglestemning i køkkenhaven.

© Pernille Kaalund

Tæt på skov

Det er nærheden til skoven, som Louise især elsker. Duften af skovbund, der kommer fra den, når duggen falder, er fantastisk – ligesom summen af insekter, fuglekoncerter og frodigheden fra højbedene.

Have med direkte adgang til skov

I bunden af haven har familien en privat låge med direkte adgang til skovens eventyr og hemmeligheder.

© Pernille Kaalund
Meterhøje skærmblomster af vild gulerod

Meterhøje skærmblomster af vild gulerod (Daucus carota) i nuancer fra fløde, lime og terrakotta til pink svæver på høje slanke stilke og skaber den grøftekantsagtige lethed i bedene. Planten er etårig og skal sås fra frø hvert år.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ