5 tendenser du skal kende lige nu

Vi introducerer nogle af de nye designretninger, som påvirker den måde, vi indretter vores hjem og liv på i 2021.

Tendenser 2021

Skal vi nulstille samfundet, gentænke og overveje alt? Den altoverskyggende pandemi har påvirket, hvordan designere har skabt nye møbler og interiørobjekter. Engelske ord som collapse, cocoon & wrapping peger på internationale tendenser hos flere yngre designere.

Lockdownperioder, social distance og isolation har skabt en ny kreativitet, og interiørbrands og designere har tænkt i nye løsninger i forhold til genanvendelighed, lokale produktionsforhold og designprocesser, fordi alt har været vendt på hovedet, og nye tiltag hurtigere er tænkt frem.

De nye 20’ere skal transformere og redefinere vores livsstil og skabe en mere bevidst hverdag, hvor vi omgiver os med få kuraterede ting, som opfylder et formål i stedet for et hovedløst forbrug. Design skal være mere præcist.

Vi skal udforske eftertænksomhed, indsigt og fremsyn, i relation til hvordan vi fremadrettet skal indrette os. Vores fokus vil være på mindre og bedre, på det dekonstruerede minimalistiske og kunstneriske usædvanlige, på bæredygtighed og intuition. Og så har vi brug for kram, kærlighed og socialt samvær på nye formler, hvilket også kommer til udtryk i nye formsprog.

Herunder vil vi introducere nogle af de nye designretninger, som påvirker den måde, vi indretter vores hjem og liv på i 2021.

Kunstværk, Untitled (2013) af Fernanda Gomes.

© Fernando Gomes

Bord og stol i rektangulært design af Michael Verheyden.

© Michael Verheyden

1. Kollapsdesign

Modulerbare former, der kan kollapse, komprimeres og samles igen, giver denne designretning nyt liv. De kasselignende møbler får en ny fleksibel og dynamisk konstruktion, som kan sættes sammen på forskellig vis.

En af inspirationskilderne til kollapsdesign er den amerikanske kunstner og designer Donald Judd, der er kendt for sit minimalistiske formsprog. I sit arbejde søgte han altid en klarhed for det konstruerede objekt og det rum, der blev skabt omkring det.

Sengetøj i naturlige nuancer fra Zara
Home til vores mange timer indendørs.

© Zara Home

Puffy Lounge Chair af Faye Toogood og Hem.

© Faye Toogood og Hem

2. Wrapping

Møbler og ting, vi omgiver os med i vores hjem, skal være bløde og puffede – og indpakkede, ligesom vores ansigter er blevet det med masker. Det nye tildækkede ydre er med til at skabe en ny identitet og et nyt “look”, som skal give os sikkerhed og tryghed, for vi har brug for ekstra kram og for at blive indsvøbt i bløde materialer.

Skumpolstringen af møbler er med til at gøre det nye indendørsliv ekstra komfortabelt. Her viser designere vejen ved at eksperimentere med forskellige former for indpakning og beskyttelse.

LÆS OGSÅ

Organisk skulptur, Fertility Form, af Rogan Gregory.

© Rogan Gregory

Social sofa, hvor den ene puppe er forbundet med den næste. Design af Nacho Carbonell.

© Martie Herrmann

3. Cocoon

Organiske former og et puppelignende ydre er med til at skabe et komfortabelt og kunstnerisk udtryk på både møbler og objekter. Dette kokonudseende skaber en idé om tryghed og leger med nærværende tanker om, hvordan vi kan være sammen socialt, men med distance – både i det private og offentlige rum.

Det visuelt boblende udtryk skaber en følelse af ro og balance, som vi har brug for at finde i en ny fremtid, hvor arbejde, fritid og relationer skal gentænkes. Farverne er sarte og i støvede, jordagtige toner, og de overraskende former er med til at vække vores fantasi.

Surrealistisk gul lampe af Katie Stout.

© Katie Stout

Overdrevet sofa i blødt skulpturelt skum med stilistiske detaljer af Jessi Reaves.

© Jessi Reaves

4. Ufærdigt

Den eksperimentelle og ufærdige stil giver hvert møbel og objekt et unikt ydre. Isolationsperioden har været med til at definere designeres brug af genanvendte materialer, som kan findes lokalt.

Dyre materialer er udskiftet med skum, ler og træ, hvilket giver en abstrakt og surrealistisk tilgang til design og møbler. Tilgangen signalerer en ny måde at tænke design og proces på og giver rum for at eksperimentere med farver, som defineres af materialet.

Antik spisebordsstol med fødder og orange gyldent sæde.

Kunstneriske Bon Bon-vaser i mundblæst glas
af Helle Mardahl.

© Helle Mardahl

5. Glas

Farvet glas i kunstneriske formsprog giver en optimistisk designretning. De sidste sæsoner har vi fokuseret på taktiliteten i træ, sten, ler og flet, og nu er glas med dets magiske ydmyghed og elegance noget, vi ser flere designere eksperimentere med.

Designere og glaspustere samarbejder og kombinerer abstrakte og kunstneriske idéer med et håndlavet ydre. Af objekter til hjemmet ser vi vaser og kunstartefakter, som fremstår vilde og med kant, og som passer ind i et hjem, hvor der er fokus på rene materialer.

LÆS OGSÅ