Vi har spottet en tendens: Træ hitter i danske hjem

Se her, hvordan materialet anvendes i tre forskellige boliger.

Et skift i den danske boligarkitektur

Bæredygtighed er bestemt kommet for at blive. Og bæredygtigt træ trender ikke kun ved møbeldesign, det trender ligeså ved byggeri.

Læs også: Bliv klogere på træ som bæredygtigt materiale

Vi ser en tendens til, at danskerne omgiver sig med træ og andre naturmaterialer i deres bolig som aldrig før. Udvendige facader og indendørs træpaneler har særligt fundet vej til danskernes hjem - og ord som bæredygtighed, ro og varme ligger i overvejelserne, når man skal bygge nyt, bygge om og bygge til.

© Salva López
© Salva López

Et arkitekttegnet telt

Her er der et eksempel på et alternativt sommerhus, hvor træmaterialer har været i fokus. Inspirationen til de hvælvede kurver er hentet fra en teltkonstruktion - men er blevet omdannet til, hvad vi mener er, en luksusudgave af et telt.

Et ønske, der går igen hos de fleste nybyggere, er, at huset er i harmoni med naturen - og denne harmoni er bestemt lettere at opnå, når man gør brug af træ i indretningen og på facaden.

Et andet ønske, der går igen, er at skabe en helhed mellem ude og inde. Helheden mellem ude og inde skabes ved at være tro mod det gennemgående materiale. Husets materialer består derfor af træ. Cedertræ ude og ask inde.

Se flere billeder af boligen her.

© Keflico
© Keflico

Træets uendelige anvendelsesmuligheder

FSC-træ hitter i nybyg for tiden. Blandt andet hos virksomheden Keflico, der specialiserer sig i bæredygtigt træ, har de oplevet en massiv efterspørgsel efter dette langtidsholdbare FSC-træ.

I dette smukke 240 kvm store hus har arkitekt Lotte Holmgaard Stær anvendt det FSC-certificerede egetræ fra Keflico, som det gennemgående materiale. Ved at bruge egetræet som et gennemgående materiale er der blevet skabt et sammenhængende udtryk i boligen, som forbinder det ydre og det indre rum.

Træet giver også et varmt og indbydende udtryk til boligen - og byder på et elegant samspil mellem andre anvendte materialer.

Video: Lasse og Mette lagde Wegner på hylden til fordel for “smeltende” træ - nu ringer folk fra hele verden.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Huset skal passe ind i naturen

Billederne ovenfor illustrerer et smukt, tidløst sommerhus i Arresø. Her er der også et gennemgående tema med brugen af træmaterialer.

Parret, der ejer sommerhuset, har gjort sig umage med at få huset til at passe flot ind i naturen - og det må siges at være lykkedes.

Træmaterialerne, der flittigt er blevet brugt, er egetræ. Lige fra spisebordet og trægulvene, til fronterne i køkkenet.

En detalje, der især skiller sig ud, er gavlen af egetræslister. Når man er oppe på hemsen, kan man ane køkkenet og stuen igennem de smukke lister.

Læs mere om sommerhuset her.