Skarptskåret sommerhus ved Arresø

Sara Martinsen og Mikkel Bøgh har bygget deres sommerhus helt fra bunden. Bare de to. Den moderne lade er imponerende, og nu skal parret blot vænne sig til, at sommerhuset får forbipasserende til at stoppe op.

© Andreas Mikkel Hansen

Parret har gjort sig umage med at få huset til at passe flot ind i naturen. Skoven var der først, som Sara Martinsen siger.

Det hele begyndte med en besværlig grund i skoven ved Arresø. Besværlig var den i hvert fald i mange potentielle køberes øjne – med fire fredningslinjer og langt flere væltede træer. Men Sara Martinsen og Mikkel Bøgh så potentialet.

De ville alligevel kun bygge lige der, hvor restriktionerne tillod det, og så besluttede de at kaste sig ud i et vildt projekt. De to, der er henholdsvis selvstændig møbeldesigner og arkitekt, har ikke bare bygget selv. De har bygget selv – helt selv.

– Jeg ved ikke, hvad vi tænkte på. Gennem vores jobs har vi stort kendskab til byggeprocesser og materialer, men vi plejer kun at lave tegningerne. Den praktiske erfaring, hvor man har stået med det hele i hånden selv, havde vi jo ikke, siger Sara Martinsen.

Flere børn kræver mere plads

De købte sommerhusgrunden på kanten af Arresø i 2014, fordi familien voksede fra tre til fire og krævede mere plads. Men i stedet for at kaste penge i flere dyre kvadratmeter i København, som de alligevel kun skulle bruge få timer hver aften, fra børnene blev hentet til de blev lagt i seng, valgte parret at investere i fritiden.

– Vi bor til daglig på 80 kvadratmeter på Nørrebro og har prioriteret at have tre minutter til Hugos vuggestue, tre minutter til Andreas skole og fem minutter til arbejdspladsen. Fredag eftermiddag kan vi så trække stikket og tage herop.

Men før de nåede så langt, stod den på byggeri alle weekender i et år med en tumling rendende om benene – og nogle gange placeret i en lille indhegning i skoven med legetøj, så der var styr på ham i byggerodet.

Dokumenteret på Instagram

Derudover har projektet krævet aftener dedikeret til film om taglægning og research efter diverse håndværkertips på Youtube. Parret har dokumenteret hele byggeprocessen undervejs på det sociale medie Instagram, hvor projektet har fået navnet Barn House Cabin.

– Vi gjorde det mest for vores egen skyld, men også for at kunne dele erfaringer med andre selvbyggere. Vi synes, det var sjovt at registrere hele processen fra start til slut. Også den mindre kønne del, hvor byggepladsen ligner kaos, og der er lang vej til det endelige resultat. Vi har begge to vores familier i Jylland, og det år, hvor vi byggede, måtte vi forud for byggeriet informere familien om, at de nok ikke ville se så meget til os. I stedet kunne de følge med på Instagram sammen med vores venner, og det gav fornyet energi, når folk heppede med på sidelinjen, fortæller Sara Martinsen.

Folk stopper op og kigger

Sommerhuset er nu så godt som færdigt. I påsken byggede Mikkel gavlen af egetræslister bag køkkenet som sidste prik over i’et, og parret har stort set haft selvbygger-hænderne i alle husets detaljer lige fra stålspær og kloakering til sofaen, barstolene og gardinerne. Nu skal de bare vænne sig til, at forbipasserede stopper op i skoven og kigger, fordi den skarptskårne "Barn house cabin" skiller sig ud fra de andre sommerhuse i området. På den gode måde, heldigvis.

– Det kan godt være, vi synes, huset er smukt – men det skal vores søde naboer jo også helst synes, og det gør de heldigvis. Faktisk synes jeg også, det forpligtede lidt, når nu vi var så heldige at få den her grund helt ud til søen, siger Sara Martinsen.

Næste år planlægger parret at tilføje et anneks med plads til værksted og overnattende gæster. Og de har allerede besluttet, at de ikke skal være selvbyggere endnu engang. Her nøjes de med selv at tegne stregerne og lave fundamentet, og så bliver det præfabrikerede anneks ellers leveret til kanten af Arresø.

Tips fra selvbyggerne:

  • Komprimer byggefasen: Vi byggede et år i alle weekender og ferier. Set i bakspejlet havde det været mere optimalt at tage orlov i 2-3 måneder, hvor vi kunne bygge effektivt.
  • Lej en container: Hvis du bygger midt i ingenting, er det vigtigt at leje en container til opbevaring af byggemateriale. Det er rart at kunne låse værktøj og byggemateriale inde på et tørt sted, når man forlader byggepladsen, og så har man også selv et sted at søge ly, når regnen kommer.
  • Allier dig med byggecenteret: Lav en god aftale med det lokale byggemarked om tilbagelevering af overskydende byggemateriale. Gør du det, kan du tillade dig at bestille lidt flere materialer hjem, end du forventer at bruge. På den måde undgår du at mangle eller vente på flere byggematerialer undervejs.
  • invester i godt værktøj: Det betaler sig, og du kan sælge værktøjet igen bagefter, hvis du vil.

© Andreas Mikkel Hansen

Stue og Køkken er et leverum, hvor familien er samlet, selvom de laver forskellige ting. Bordpladen er speciallavet i eg og placeret på et stel fra Børge Mogensens skolemøbler købt på auktion. Stolene er tegnet af Egon Eiermann og fra Please Wait to be Seated. Tæppet har Sara fået med fra sit barndomshjem, mens hun har beklædt kommoderne med stramaj og greb fra hendes egen forretning Handmade Copenhagen.Fotografiet af Jørgen Leth er taget af Mads Teglers, og Sara synes, at en levemand som Leth passer godt ind i huset. Egetræsgulvet er fra Haro Gulve. Gardinerne er syet i stof fra Kvadrat, og husets primære varmekilde er brændeovnen fra Morsø.

© Andreas Mikkel Hansen

Sara martinsen har designet sofaerne til sommerhuset. De kan sammenstilles til en dobbeltseng til sovende gæster, og hynderne sidder fast med trykknapper, så børnene kan tage dem af og med ud på terrassen. Sara står også selv bag væglampen og det flettede værk i askefiner, mens værket ved siden af er af Nicolai Howalt. Puderne har Sara tegnet for Fredericia Furniture, mens gulvtæppet er fra Kirsten Fribert og sofabordet fra Menu. Keramiklampen er fundet på loppemarked, og det lille bord er et arvestykke.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er udstyret med Relief-keramik, som er overtaget fra familie og venner eller fundet på loppemarkeder. Skærebrættet forrest er fra Hay, det midterste er af mangotræ, mens det mørke bagest er en rest fra parrets bordplade i hjemmet i København. Hylden er fra Frama, og værket kommer fra et lille galleri i Porto. Morteren er fra Malle W. Trousseau.

© Andreas Mikkel Hansen

Parret har selv tegnet og bygget køkkenet baseret på elementer fra IKEA. Fronterne er lavet af egefineret MDF, mens bordpladen er i materialet Richlite, som er komprimeret genanvendt papir. Barstolene er designet af Sara selv, mens lamperne er fra Lampe Gras.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra hemsen fornemmer man køkkenet og stuen gennem listerne. Sengetæppet har Sara selv syet af uldstof fra Kvadrat. Læderpuden er fra hendes barndomshjem. Sara Martinsen er selvstændig designer, mens Mikkel Bøgh er arkitekt og COO hos Effekt Arkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen

parret har brugt resterne fra køkkenfronterne til at lave et lille badeværelsesmøbel. Marmorvasken er fundet blandt kasserede vaske hos en producent i Italien, fordi den havde en fejl i stenen – en "fejl" parret ser som en charme. Spejlet er fra Ikea, lampen er fra Bauhaus, armaturet fra Dornbracht, og håndklædet fra Ferm Living. Fliserne er massiv sten fra Stark.

© Andreas Mikkel Hansen

Sara Martinsen er selvstændig designer, mens Mikkel Bøgh er arkitekt og COO hos Effekt Arkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen

Sommerhuset er beklædt med cedertræ og har et matsort ståltag inspireret af landbrugets byggeteknik. De sorte havestole er fra Ilva, mens bordet er et gammelt fund. Krukkerne er fra Ferm Living, og de lyse stole er købt på loppemarked.

© Andreas Mikkel Hansen

på en sommerdag bliver terrassen som et ekstra rum. Stolene er fundet på loppemarked, blomsterkassen er fra Ferm Living.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er ikke den store forskel på inde og ude takket være de store gulv til loft-vinduer. Her kan man se direkte fra terrassen ind på en ramme med Sara Martinsens egen kreation af små teaksplinter, der er sat fast med nåle. Træet var rester fra en møbelproduktion, hun ikke kunne nænne at smide ud. Bordet er et gammelt fund, parret har malet sort. Stolene er fra Ilva, mens den turkis termokande er fra Stanley. De to Relief-kopper er fundet på loppemarked.

Relaterede Artikler