Bliv klogere på træ som bæredygtigt materiale

Du får også 8 grønne facts om træ.

Et fortræffeligt materiale

Træ har nogle helt særlige æstetiske og bæredygtige kvaliteter, som har gjort det til et attraktivt materiale i både byggeri og møbelfremstilling gennem århundreder. Det er organisk og appellerer til følelserne – og så indgår det i en cirkulær dialog med naturen.

De fleste kender og værdsætter duften af saftspændte bøgetræer fra ture i skoven, eller den helt særlige harpiksholdige aroma fra frisk høvlede træplanker, som man fornemmer på et rigtigt snedkerværksted. Mange vil sikkert også kunne genkalde sig den næsten fløjlsbløde overflade, man sanser, når man stryger hånden hen over ryggen på en stol udtænkt af Hans J. Wegner, Finn Juhl eller Ole Wanscher.

Klapbordet Drop Leaf er designet af Hvidt & Mølgaard i 1956 og netop relanceret af &Tradition i hvidolieret eg.

© &tradition

Et bæredygtigt materiale

Træ er på alle måder et sanseligt materiale, som appellerer til de fleste – både på det bevidste og ubevidste plan. Der er en grund til at nogle af de mest yndede ingredienser i parfumer og olier er sandeltræ, cedertræ og det eksklusive agartræ, sorter, der også anvendes i tempelrøgelse.

Duften og fornemmelsen af træ pirrer ganske enkelt vores sanser – selv vores smagssans, som stimuleres af vin, rom eller whisky, der er lagret på gamle egefade. Derfor er det også ganske heldigt, at træ er et bæredygtigt materiale, der giver og tager – under forudsætning af, at det bliver dyrket og bearbejdet på forsvarlig vis.

Træ har altid været det absolut foretrukne materiale til fremstilling af møbler – både fordi det er formbart, men også fordi det er organisk og behageligt at sidde på og ved.

Råmaterialet står lige udenfor døren og sørger man for genplantning, så er der tale om en uudtømmelig kilde.

Post Chair designet af Cecilie Manz for Fredericia tager i al sin enkelhed afsæt i en skandinavisk designtradition og en veneration for de lyse træsorter.

© Fredericia

Træhusene vinder terræn - her et flot eksempel fra N + P Arkitektur.

© N + P Arkitektur

Masser af gode egenskaber

I takt med et stigende fokus på klima og ressourcer har træet fået endnu større betydning. Selvom teknologi og produktudvikling de seneste hundrede år har tilføjet mange alternative materialer til træet, så er der en stigende efterspørgsel på produkter af træ – det gælder også i byggeindustrien, hvor træhusene har fået en renæssance, ikke blot som privatboliger, men også i stor skala i det offentlige rum.

Træ vinder ligeledes indpas som indvendig beklædning af vægge og lofter efter en årrække med væv og glatte, malede flader. Koncertsale bygges i og beklædes med træ fordi det er velkendt at akustikken har gode kår når,
der bliver spillet op mod det levende og bløde materiale.

Som et kuriosum kan nævnes, at træer også indgår i visse terapiformer, ud fra en idé om, at man kommer i bedre balance når man krammer et træ. Træer kan ifølge taoismen give os en følelse af ikke at være alene. Nogle træer tilskrives ligefrem healende egenskaber.

Christina Strands fine skænk produceret af Aksel Kjersgaard var et af bidragene til Snedkernes Efterårsudstilling 2019.

© Aksel Kjersgaard

Grønne fakta om træ

  1. Træ er en fornyelig ressource, der næres af luftens CO2 og solens stråler.
  2. Træ lagrer CO2 og erstatter energitunge materialer.
  3. Træer fjerne CO2 fra luften og lagrer det, indtil træet bliver nedbrudt eller brændt.
  4. En kubikmeter træ sparer atmosfæren for 2 tons CO2.
  5. Der høstes træ i stort set alle skove i Danmark og Europa - og det er godt for skovene. Jo mere træ, der bruges, jo større grundlag er der for at plante ny skov og øge skovarealet.
  6. Certificeret træ kommer fra skove, der kan dokumentere, at skovdriften er bæredygtig, det vil sige at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere – og at dyre- og planteliv bliver beskyttet.
  7. De mest udbredte certificeringssystemer for træ hedder FSC og PEFC.
  8. På verdensplan falder skovarealet, især fordi tropisk regnskov bliver brændt af.

Kilde: træ.dk.