Udsigten var, hvad ejerne faldt for ved grunden
Med fredede majsmarker så langt øjet rækker, ligger der en perle af et sommerhus, man kan være i året rundt.
Af
Det stråtækte hus blev bygget i 2014, efter at det oprindelige hus var brændt ned ved et uheld. Parret havde det oprindelige hus i tankerne, da de byggede det nye, for at bevare den autentiske stemning af sommerhus. Terrassen har de selv bygget, og herfra er der udsigt ud over den omgivende natur.
Majsmarker der maner til ro og drømmerier
Psykoterapeut Michelle Dannemann Enné og arkitekt Bjarke Christensen har bygget et sommerhus i Lumsås. Fra terrassen har de udsyn over fredede marker, kun afbrudt af himmel og skov – et kig, som sætter sig i krop og sind som en dyb og tiltrængt ro, og som får nye idéer til at spire og gro.

De smukke majsmarker var en af de ting, som parret faldt for ved grunden. Fordi markerne var fredede, vidste de, at de aldrig ville få frarøvet sig deres udsigt. Stendiget er langsommeligt komponeret af sten, som af og til dukker op fra jorden på marken.

Michelle Dannemann Enné og Bjarke Christensen på deres selvbyggede terrasse foran sommerhuset i Lumsås.
Et afbræk fra Københavner-hverdagen
– Det er skønt bare at kunne sætte sig i hver sin stol og kigge ud over markerne. Vi arbejder begge to meget til hverdag, og man kan mærke, at livet her bare er anderledes end inde i byen, fortæller Michelle Dannemann Enné, som til daglig arbejder som psykoterapeut.
Hun er gift med arkitekt Bjarke Christensen, som denne sommerdag sidder ved hendes side på den hjemmebyggede terrasse. De to har kendt hinanden altid. De er vokset op i samme område på Østerbro, hvor de stadig bor den dag i dag. De har gået i skole sammen – samme skole, som også deres to voksne sønner, Tobias og Oliver, har gået på. Og så arbejder de begge et stenkast fra deres hjem.
Michelle og Bjarke elsker deres lille cirkel i byen, men sætter også stor pris på at søge væk til sommerhuset i Lumsås tæt på Sjællands Odde – faktisk så meget, at de besøger det næsten hver weekend året rundt. Sommerhuset købte de i 2005.

Majtræet mellem gæstehuset og sommerhuset overlevede branden. Michelle og Bjarke troede, de plantede et lille træ, men som de siger, vokser det helt vildt.

Det nye hus er moderniseret i forhold til det gamle. Fx er der åbnet op til kip, og Bjarke har lavet flere integrerede opbevarings- løsninger under skrå-taget.
Køb ved første blik
– Vi havde set grunden i søndagsavisen, men var skeptiske. Sådan noget er jo aldrig, som det tager sig ud på billeder. Men da vi så tog herud for at se det, var det præcis som vist: de her åbne, fredede, økologiske majsmarker, hvor der aldrig vil blive bygget noget på. Og skoven derovre bagved. Og den næsten uberørte strand bag skoven. Stedet her gav os bare sådan en fornemmelse af fred, og det var det, vi faldt for, fortæller Michelle.

Hovedhuset set fra den ene ende, hvor orangeriet er bygget i forlængelse af huset.

Fra køkken-alrummet kan man åbne helt op, så inde og ude smelter sammen. Herfra kan man nyde udsigten ud over haven, markerne og skoven bagved. Ude foran til højre ses det oprindelige anneks, som bruges til både trommespil og gæstehus.
"Et rigtigt sommerhus"
Efter at de havde købt hus og grund, og der var gået nogle år, brændte huset ned ved et uheld. I 2014 begyndte Michelle og Bjarke at bygge et nyt hus. Da der stadig stod et anneks på grunden i stil med det oprindelige hus, besluttede de sig for at forsøge at genskabe huset, som det var – dog med en række forbedringer.
– Hvis nu ikke det gæstehus havde stået der, så ville vi nok være gået en anden vej stilmæssigt. Men nu stod det der jo, og vi var faktisk rigtig glade for den måde, som huset fungerede på før. Vi blev derfor enige om at bruge det oprindelige hus som grundmodel og så fremtidssikre det, i forhold til at vi jo på et tidspunkt bliver gamle. Huset skulle være nemt at passe, nemt at komme rundt i, og så skulle det være hyggeligt, fortæller Michelle, og Bjarke supplerer:
– For mig er det her et rigtigt sommerhus. Nye sommerhuse er i dag ofte kæmpestore og luksuriøse. Jeg synes, nogle af dem savner noget hygge. Jeg kan godt lide den der aura af sommerhus, og at det er noget andet end det hjem, som man bor i til daglig.

Soveværelset grænser op mod orangeriet og sikres dermed masser af lys. Bag sengen har Bjarke lavet nogle indbyggede skabe.

Stendiget er lavet af sten fra majsmarken, som af og til dukker op af jorden. Det er Bjarkes evighedsprojekt.
Naturen er så tæt på - også når man er indendørs
Når Michelle og Bjarke er i sommerhuset, tilbringer de rigtig mange timer med fysisk arbejde i haven. Michelle har bl.a. en masse smukke hortensiaer, som hun passer og plejer med stor kærlighed, og Bjarke har et evighedsprojekt med et stendige, som grænser op mod marken.
Diget er bygget af sten, som af og til dukker op af jorden ude på marken, og som landmanden så triller hen til Michelle og Bjarke. For parret er det at være i naturen en meget vigtig del af at tage i sommerhus, så de har sågar bygget et orangeri, så de også om vinteren kan få oplevelsen af at være tæt på naturen.
– For mig er det så smukt. Jeg nyder den måde, hvorpå naturen nærmest kommer ind i rummet, når man sidder der, pga. alle vinduerne. Enten kan du læne hovedet tilbage og kigge på stjerner eller skyer, eller også kan du kigge langt ud over markerne. Der er noget helt særligt indtagende ved at være inde i det der rum, fortæller Michelle.

Ude på verandaen kan man sidde ude, men overdækket. Parret har således sikret, at man altid kan finde det bedste spot, afhængigt af vejret.

Et kig fra orangeriet og ind til soveværelset.
Sommerhuset er godt for ægteskabet
Livet i Lumsås forøger parrets livskvalitet, både fordi de kan være fysisk aktive i haven, som er et dejligt modspil til det stillesiddende kontorarbejde i hverdagen, og fordi det styrker deres relation til hinanden.
– Det gør meget for vores ægteskab at være her. Det her med, at vi er fælles om huset, og at vi begge to bruger rigtig mange kræfter på, at her er pænt og ordentligt og kan lide det. Vi elsker at sidde herude i flugtstolene om aftenen, få et glas vin og snakke om alt det, vi vil gøre herude. Jeg tror, det er sundt for kærligheden at få den ro til hinanden, siger Michelle, og Bjarke supplerer:
– Vi er gode til at sidde her og snakke om, hvad vi gerne vil have lidt mere af i vores liv. Det her hus inspirerer til, at man kan drømme.

Overalt i haven finder man smukke hortensiaer. Michelle fandt hurtigt ud af, at de mange rådyr, som besøger haven, elsker at spise roser, men hortensiaerne kan hun have i fred.

Orangeriet er et af parrets yndlings- steder. Her starter og slutter de altid dagen, og her kan de sidde i al slags vejr og stadig føle, at de sidder midt i naturen.