Asserbo plantage sommerhus © Anitta Behrendt

Kom med ind i det unikke sommerhus med et japansk tvist

Mikkel og Andreas fandt den helt rigtige sommerhusgrund ved Asserbo Plantage, hvor de har skabt en flydende overgang mellem hus og skov.

Sammen har de skabt drømmehuset

Fra spisebordet har man næsten 180 graders udsigt over haven gennem husets glasgavl og de to store vinduer på siden af huset.

Andreas Jørgensen, landskabsarkitekt på tegnestuen SLA, og Mikkel Hybel Fønsskov, journalist og redaktør på Gyldendal, havde et ønske om at tegne deres helt eget hus. På en naturgrund, grænsende op til Asserbo Plantage, har de opført deres drømmehus med ét overskyggende element.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Andreas og Mikkel har tegnet deres drømmehus midt i skoven, hvor arkitektur og natur smelter sammen og danner det perfekte åndehul, hvor de kan finde ro.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Huset er tegnet med køkkenet i centrum af fællesrummet, så man kan være med i samtalerne, når der er gæster. Bag lamellerne hen over det symmetriske køkken gemmer sig en hems, hvor der lige er plads til en dobbeltseng under ovenlysvinduerne. Spisebordet er Børge Mogensens Shakerbord, som Andreas købte af et ældre ægtepar, der havde haft det siden 60’erne. Stolene er Børge Mogensens Folkestole med papirflet købt på Lauritz.com. Arne Jacobsens “Mågen” er også købt på Lauritz.com, men er blevet omlakeret og sat i stand.

Materialer i lækker kvalitet

– Vi ville gerne bygge et enkelt og stringent helårshus, som passede ind i byggestilen i området. I nordisk stil med et japansk touch med kun få ting i god kvalitet og lækre materialer – gerne naturlige materialer som træ, ler og sten.

Men vigtigst af alt måtte det ikke tage al fokus fra det vigtigste, nemlig naturen. Vi har ikke følt, at vi behøvede at fylde så meget ind i huset for at skabe stemning. Billeder på væggene virker overflødige, når de store glaspartier ud til skoven fungerer som et evigt foranderligt kunstværk, fortæller Andreas.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Pejsen er fra Morsø, og brændestativet i støbejern er købt online. Skænken er fra Hay købt på Lauritz.com. På skænken står en lille bordlampe fra Munk Collective

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Lampen i loftet er George Nelsons Bubble Lamp, gulvtæppet er fra Ikea, og puderne i sofaen er fra Society og H&M Home.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Fra badeværelset er der udgang til den lille lukkede gårdhave med udendørsbad, som Andreas og Mikkel har fyldt med grønne planter. Der er også et stort bad indendørs, men det bruger de nærmest aldrig

Hver en detalje er vigtig

I samarbejde med en arkitekt har de været med inde over alle tegninger og vendt hver en detalje. De har sågar selv designet deres indbyggede seng, badeværelsesmøbel og køkkenfronter.

Huset er opført af et entreprenørfirma fra Svendborg, hvor Mikkel er vokset op. De måtte vente tålmodigt i omkring halvandet år, efter at de havde købt grunden, på at få den endelige godkendelse til byggeriet. Men derfra tog det kun omkring et halvt år at bygge selve huset.

– Området hedder “Sandet”, men vi kalder det for “Kviksandet”. Da vi skulle rydde grunden for at gøre plads til huset, konstaterede vi, at der under skovmulden kun lå sand, sand og atter sand, så huset er piloteret med 10 m pæle ned i jorden, så det ikke synker med tiden.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Huset ligger midt i en birkeskov og klos op ad Asserbo Plantage og tæt på Danmarks største sø, Arresø.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Da Andreas og Mikkel overtog naturgrunden, lå der mange væltede træer, som blev skåret op og kløvet til brænde, og det er stort set det eneste, de har brugt til at opvarme huset med.

En nøje planlagt “naturalistisk have”

– Det første år lavede jeg en stor kompostbeholder, for jeg vidste, at vi ville få brug for at tilføre noget næring til den sandede og magre jord. Vi samler mange kubikmeter kompost hvert år og kører aldrig haveaffald på genbrugsstationen, men bruger det selv til at booste jorden med, siger Andreas.

Det er svært at forestille sig, at da huset stod færdigt, var grunden omkring komplet bar. Alt i haven har Mikkel og Andreas selv plantet – og selvom det ser vildt og utæmmet ud, så er der ikke meget, der er tilfældigt.

– Haven er anlagt som en “naturalistisk have”, og planterne er nøje udvalgt, så de tiltrækker en masse insekter. I to år har vi kørt i pendulfart frem og tilbage fra planteskolen og har nok over et par hundrede arter af forskellige planter efterhånden. Den sandede jord giver nogle problemer i forhold til væksten, men det største problem er faktisk de mange rådyr, som spiser næsten alt, fortæller Andreas.

Som landskabsarkitekt er Andreas vant til at planlægge og går aldrig i gang med et projekt, uden at der ligger en tegning på det. Mikkel er derimod mere spontan og starter gerne op uden helt at vide, hvor det ender henne, men fælles for dem begge er, at de elsker haveprojekter, og de bruger det som en måde at koble af på.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

I en frodig baghave vokser bregner, hostaer og græsser. Op ad hegnet kravler kaprifolie og klematis.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Udendørsbadet i den lille oase bliver brugt hele året rundt og langt oftere end badet inde i huset. Det er en fantastisk følelse at bade under åben himmel efter en varm dag med havearbejde. Brusearmaturet er fra Eqi.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Annekset bliver brugt til at arbejde i eller til overnattende gæster.

Et sted til ro og fred

– Til hverdag bor vi centralt i København med masser af byliv og aktivitet. Sommerhuset er et helle med total fred og ro – en naturindsprøjtning. Det er mere et fritidshus end et sommerhus, og vi nyder alle årstider heroppe, for med et nyt hus tager det ingen tid at varme det op, så vi behøver ikke lukke det ned for vinteren, siger Andreas og fortsætter:

– Vi går mange ture i skoven og ned til Arresø, eller vi cykler til stranden. Om sommeren cykler vi til Tisvilde og får lidt bystemning, og så cykler vi tilbage til roen i skoven. Vi kender mange i området, så der er altid nogen, vi kan tage forbi og sige hej til. Men størstedelen af tiden heroppe, den bruger vi i haven.

Asserbo plantage somemrhus
© Anitta Behrendt

Op mod træfacaden står en matchende sortmalet bænk. I potterne er plantet bregner og elefantgræs. I bastkurven ligger et hørtæppe fra H&M Home.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

På bordet står picnickurven klar med et tæppe fra H&M Home. Vasen er fra Broste Copenhagen, og stråhatten er fundet i en vintagebutik.