Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

På en 8000 m² stor naturgrund ligger et moderne, sort træhus

Da området er fredet, skulle der tages hensyn til den unikke natur, så huset udefra ikke kom til at virke alt for dominerende på grunden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Det sorte træhus i Rørvig i Nordvestsjælland er bygget i moduler, som er en billigere måde at bygge hus på. Grunden er en 8000 m² stor naturgrund, som familien har genetableret som hedelandskab, efter at den var vokset til skov.

Stram arkitektur i vild natur

I Rørvig sætter et modulbygget sommerhus sit arkitektoniske præg på de naturlige omgivelser.

Ejeren er Anne-Louise Kastbjerg, der har søgt at passe sit hus ind på den 8000 m² store grund, som hun har reetableret som hedelandskab. Alt er gennemtænkt på en måde, som vidner om, at projektbyggeri er en fast del af hendes arbejde.

Læs med her om tankerne bag stedet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Maleriet på væggen er malet af Lin Utzon i blåsorte farver, som sammen med det sorte spisearrangement skaber en stærk grafisk kontrast i den lyse stue. Ved at indrette med sort og hvidt har familien skabt et enkelt udtryk, som passer til husets arkitektur. Anne-Louise Kastbjerg har selv designet spisebordet, der er lavet af overskydende gulvbrædder, hvor bordpladen er vokset sort, mens benene er bejdset sorte. Bordet er omkranset af sorte DSR-stole designet af Ray og Charles Eames for Vitra, og over bordet hænger sorte Bestlite-pendler fra Gubi.

Midt i naturen

... på en sandet lynggrund ligger et moderne, sort træhus med store glaspartier, som er bygget i moduler med terrasser. Det arkitektoniske hus ligger i Korshage i Rørvig i Nordvestsjælland. I slutningen af 1800-tallet var der flere kunstnere, der opdagede Rørvig, og hermed startede udviklingen mod et populært ferie- og fristed.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Det sorte hus er elegant integreret i landskabet bestående af fyr og lyng.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Enkle arrangementer skaber ro i indretningen. Det sorte billede på væggen er lavet af Anne-Louise for at skjule tv’et. Sofabordet
er et Ikea-bord, som Anne-Louise har redesignet med en ny top, der er lavet af fældet træ fra grunden og derefter vokset sort. Det antracitgrå sisaltæppe er fundet som en prøve.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Symmetri skaber et roligt udtryk, som kan ses i to sofaer fra Ilva samt brændekurve fra planteskolen Rhododendron-Haven i Tørring. Standerlampen i hjørnet er en Bestlite fra Gubi.

En respekt for omgivelserne

Ejeren af huset er Anne-Louise Kastbjerg, der også selv har tegnet det. Hun er direktør i Kalk Ejendomme og har mange års erfaring med at udvikle unikke ejendomme – en kompetence, som hun også bruger i sit konsulentfirma Kalk Koncept, der rådgiver private i Danmark og Frankrig.

Med en baggrund som bygningsingeniør og god erfaring med at renovere og ombygge ejendomme har hun et godt grundlag for at vurdere, hvordan det perfekte hus skal se ud, og så har hun idéerne.

For Anne-Louise handler det om huset og arkitekturen, men også om at respektere omgivelserne og det naturlige miljø samt om at udnytte beliggenhedens kvaliteter fuldt ud. Da området er fredet, skulle der tages hensyn til den unikke natur, så huset udefra ikke kom til at virke alt for dominerende på grunden.

Derudover har familien brugt meget tid på at genetablere det naturlige miljø, for den 8000 m² store grund var sprunget i skov, og det havde kvalt lyngen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - For også at skabe et ensartet udtryk udenfor er havemøblerne fra Ikea, der var lyse, blevet malet sorte med udendørsmaling. Det lille, sorte havebord fra Ilva er patineret lysere af vind og vejr.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Køkkenøen skaber et luftigt udtryk i køkken-alrummet, hvor den står som et enkelt møbel.

"Verdens største haveprojekt"

For at komme tilbage til det oprindelige hedelandskab var det nødvendigt at fælde næsten 500 løvtræer og til stadighed plukke små, nye bøge- og birkeskud, så lyngen igen kan få lov til at brede sig.

– Det er blevet helt meditativt for mig at gå på grunden og pusle en hel dag, og jeg glemmer ofte tiden. En af vores naboer kaldte det da også for verdens største haveprojekt at genetablere Korshage, siger Anne-Louise.

Når familien er i huset, nyder de dagene med gå- og cykelture og med at plukke hyben, skovhindbær og vilde brombær og indimellem at falde hen i alle hjørnerne omkring huset, hvor der er læ. Et driverliv med sommer-drømme, som der også skal være plads til.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De lange linjer i huset understreges af den måde, familien har indrettet sig på.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Køkkenet er tegnet og produceret af Anne-Louise selv. Idéen var at skabe et udtryk, der var enkelt og stramt i sin form. Med de hvide fronter og det hvidolierede træ underbygger det letheden i husets arkitektur. Marmorgulvet Jura Grau er imprægneret og bevidst valgt i samme nuance som træet. Trods forskellige materialer virker det harmonisk, da begge giver et flot spil i rummet.

Et fokus på lys

Huset er bygget i sortmalede, lodrette træpaneler med sort, listetækket tagpap, zinkindfatninger og en muret skorsten af sorte sten. Der er gulvvarme overalt under husets træ- og stengulve. Og så er der indsat masser af store vinduer for at skabe et konstant og dynamisk lysindfald over hele dagen, sommer og vinter.

– Jeg elsker ro og symmetri, så jeg søger altid de rene, lange linjer og mest mulig transparens, for lyssætning er altafgørende for mig og langt vigtigere end valg af møbler, siger Anne-Louise.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Soveværelset excellerer, som resten af huset, i en grafisk indretning, som på den måde skaber en rød tråd. Sengetæppet er fra Ilva, og de sorte puffer fra Ikea. De skulpturelle stole er tegnet af Bent Krogh, og væglamperne er Bestlite fra Gubi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Minimalisme er kodeordet i huset, som her kan ses på den enkelt designede, svævende vask og hylde, som Anne-Louise selv har fået lavet.

Et personligt hus

Huset er lagt på grunden, så der overalt skabes små lækroge, afhængigt af hvor solen står i løbet af dagen. Anne-Louise har i dette tilfælde bygget huset op i moduler som et eksperiment for at nedbringe den totale byggepris. Dette er gjort i samarbejde med Taasinge Elementer. Det er måden at sammensætte og kombinere på, der skaber det helt personlige hus, som familien her kan være glad for i mange år.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Marmoret Jura Grau skaber et markant udtryk med de mange aftegninger. Naturelementet er videreført i gulvet, der er lavet af strandsten. Armaturet er fra Vola.

Relaterede Artikler