På vulkanen Etna finder man en ekstraordinær bolig

Det overdådige hus på 750 m² ligger op ad vulkanen på Sicilien. Se også det betagende poolområde.

Christina Arnoldi har boet i Italien i 22 år med sin mand, Luca, med hvem hun har sønnen Oliver. Hun er direktør for møbel firmaet La Famiglia Furniture og indretningsfirmaet Casa Christina. Hunden Nikita er familiens femte granddanoiser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det hvide hus på 750 m2 ligger op ad vulkanen Etna på Sicilien. På førstesalen,
i den ene ende af huset, løber en lang balkon med glasvæg. Familien byggede huset for 15 år siden, men bruger det i dag som feriebolig. Hele sommeren er det fyldt med venner og familie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dansk designperle på vulkanen Etna

På siden af vulkanen Etna på Sicilien, omgivet af pool og palmer, har danske Christina Arnoldi bygget et opsigtsvækkende hus med høje, slanke vinduer inspireret af græske templer. Boligen er indrettet stilrent og skandinavisk med et italiensk twist.

Det smukke poolområde er anlagt, så det ligger ind i terrænet for ikke at stjæle husets udsigt over Cataniabugten og resten af øen. Selve poolen er bygget, så der både er plads til at svømme og lege.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Arkitekturen er inspireret af de store græske templer, man finder på Sicilien. Modsat vanlig sydlandsk arkitektur, hvor man bruger små vinduer for at temperere, ville Christina have masser af lys og luft, ligesom hun ønskede at invitere naturen ind. Derfor valgte hun otte meter høje vinduer. For at få plads til huset måtte familien køre 80 vognlæs med lava væk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et italiensk paradis

Det er umuligt at komme uden om størrelsen på den elegante hvide bygning på 750 m2. Men beliggenheden på kanten af den berømte vulkan Etna på Sicilien er om muligt endnu mere opsigtsvækkende.

Alligevel er det oplagt at begynde historien om den danske indretningsarkitekt Christina Arnoldis italienske paradis med et bord. Bordet La Grande Mamma tegnede hun specielt til huset, da hun sammen med sin italienske mand, Luca, lagde grundstenene til det nye hjem for 15 år siden.

– Jeg kunne simpelthen ikke finde et bord, der var stort nok til at samle både familie og venner til de mange måltider i vores hus. Derfor designede jeg selv et, hvor der kan sidde 22 personer. Det betyder meget for mig, da det er det første møbel, jeg designede, og det også var det første, jeg satte i produktion, siger Christina, som i dag står bag designstudiet Casa Christina.

Ud over at være symbol på samvær, hygge og familieliv er bordet også et vidnesbyrd om hendes kompromisløse tilgang til arkitektur og design, for bordet bliver lavet i udsøgte træsorter og materialer som bl.a. wengé og messing.

Hendes sans for kvalitet og interessen for godt og holdbart design har hun udfoldet i kæmpeskala med huset, som hun indtil for fem år siden beboede med sin mand og sønnen Oliver. Efter 22 år i Italien flyttede hun for fem år siden tilbage til Danmark for at give sønnen Oliver på 14 år mulighed for at opleve det frie liv herhjemme. Da Luca har tre virksomheder i Italien, bor han der stadigvæk, men flyver til Danmark i weekenderne.

Stramt designede moderne klassikere er en del af hjemmets møblement, som det ses her med Barcelona-stolen, der er designet af Mies van der Rohe, og et Georg Jensen-ur. De store vinduer indrammer den smukke natur udenfor.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bogreolen løber hele vejen rundt om stuen. Med en glasvæg og nogle trin ned bliver hovedindgangen oppe adskilt fra stuen nede. Løsningen er både transparent og elegant. Lige ved hovedindgangen står fodboldbordet klar til kamp, for alle italienere med respekt for sig selv kan spille bordfodbold. Arne Jacobsens Ægget med fodskammel i sart blå udgør sammen med Minotti bordet af krom en hyggelig læsekrog i stuehjørnet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det helt store samlingspunkt er spisebordet La Grande Mamma, som Christina designede til huset for at få plads til helt op til 22 mennesker. Som udlandsdansker var det vigtigt for hende, at der var plads til mange tilrejsende og lokale gæster. Bordet var også det første møbel, som hun satte i produktion. Rundt om bordet med de varme træfarver står sorte Oxford-stole af læder designet af Arne Jacobsen, og over bordet hænger pendlerne Snowball fra Louis Poulsen. Billederne i grønlige og turkise farver har Christina købt på en café på Vesterbro.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Målet var at få plads til så mange mennesker som muligt"

– Jeg har fået det bedste af begge verdener. Hvis det regner lidt for meget i Danmark, suser jeg bare til Italien et par dage. Jeg har altid elsket den italienske mad, vin, sol, natur og kulturhistorie, så det er ikke mærkeligt, at jeg faldt for en italiener, fortæller Christina.

Foreningen af den italienske livsstil og det faktum, at hun boede langt væk fra Danmark, motiverede hende i sin tid til at designe et stort hus.

– Målet var at få plads til så mange mennesker som muligt, for det var vigtigt for mig, at jeg kunne have mange gæster og danske venner og familie i huset. Inspirationen til arkitekturen hentede jeg fra de gamle græske templer her på øen, hvorfra jeg har skabt min egen moderne udgave. I stedet for at lukke lyset og dermed varmen ude, som man gør sydpå, ville jeg have så meget lys og luft som muligt. Derfor valgte jeg kæmpestore vinduer i to etager, forklarer Christina.

På den nederste etage er der et stort rum på 280 m2. Det er så voluminøst, at det inviterer gæster til at lege og ligefrem spille bold, når de træder indenfor.

Christina Arnoldi på en puf af eget design.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udsynet til en palme virker som et flot stykke fotokunst med 3-d-dimensioner i det strømlinede køkken fra Valcucine. Materialerne i køkkenet er stål, træ og højglans, som på en og samme tid giver et industrielt og varmt look.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På køkkenbordet står metalflasker med olivenolie fra parrets egne plantager til stor nydelse for både familie og venner. Den enkle, runde emhætte i stål er fra Eico.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En sejldug er spændt ud, så den delvist dækker for solsengene, der er holdt i samme rene, hvide stil som huset og poolen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Måbende æstetik

– Et hjem skal bruges og ikke være en udstilling. Og så skal det være hyggeligt og harmonisk. Den fornemmelse skaber jeg særligt med belysning, forklarer Christina om hjemmet, der stilmæssigt har et meget åbent, lyst og let udtryk med materialer i træ, sten, stål og glas.

Hun sværger til naturlige materialer, for de giver både stil og en følelse af kvalitet, ligesom hun har en forkærlighed til dem, som hun fik med sig fra årene på Danmarks Designskole. Tillige er mange af møblerne danske designklassikere, som får stilen til at virke skandinavisk.

Dertil danner naturen en farverig baggrund til det hvide hus og det elegante poolområde, som er bygget i samme stil. Ud over at være mageløst æstetisk kan huset også få de fleste bygherrer til at måbe over, at Christina formåede at få så stort et hus bygget på en vulkan på bare et år.

– At det overhovedet kunne lade sig gøre at få lov til at bygge der, skyldes, at jeg er gift med en italiener, som er vokset op på øen. Her gælder det om at have forbindelser, når man skal have tilladelser, siger Christina, der selv stod for resten i forhold til design, eksekvering og kontakt med håndværkere.

Fra gangen på førstesalen er der et fantastisk kig. Den orange skulptur for enden af gangen er skabt ud af Christinas store samling af Hermès-æsker.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gæstetoilettet er indrettet med elementer fra Boffi og i et miks af stål, træ, sten og glas, der som materialer går igen i resten af huset.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den nederste etage er ét stort rum på 280 m2 og skabt, så mange kan være sammen på én gang. Mens mændene laver mad, kan kvinderne sidde i baren og drikke vin, mens ungerne spiller fodbold eller ser tv. Rummet er opdelt i forskellige niveauer med stue, en spisestue og et køkkenområde, så der både er en fornemmelse af masser af plads og samtidig steder, hvor man kan være mere privat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soveværelset har Christina indrettet i lyse, lette farver, men hun udskifter indimellem sengetæppet, når hun trænger til et nyt udtryk. Puffen og det hvide spejl med ståldekor er fra La Famiglia Furniture, og sengen er fra Ikea.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Garderoben er lys og let og bygget med skabe af cremefarvet glas fra Rimadesio. Den lyse puf har hun selv designet i sit firma La Famiglia Furniture, og den er lavet med en hvid højglansbase med ståldekor og hvid velour.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det hvide hus på toppen af vulkanen

– I begyndelsen kunne håndværkerne simpelthen ikke forstå, at det ikke var min mand, de skulle tale med. Jeg var gravid og sprang fra spær til spær. Og da ingen havde bygget så stort et hus og i den stil på Sicilien før, var de også lidt skeptiske og troede, at der var fejl i tegningerne, da de fx så de store vinduer, fortæller hun.

Efterhånden som de opdagede, at hun havde planlagt alt ned til mindste detalje og havde alle materialer klar, når de skulle bruges, og ikke mindst så hendes vision blive til virkelighed, fik de stor respekt. Dermed endte alle med at blive pavestolte over at være med til at bygge det store, hvide hus på toppen af vulkanen.

På Olivers badeværelse er badekar, vask, egetræsbordplade, skuffer og spejl fra Boffi, mens skraldespanden er fra danske Vipp. En lyseblå tone på væggen skaber en sart kontrast til interiøret.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store badeværelse fra Boffi er holdt i mørke, neutrale farver, så der er plads til at skifte udtryk med forskellige farver på håndklæder og tilbehør, uden at det ser rodet ud.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad