Enestående drøm af en feriebolig i Syditalien

"Et hjem, og specielt en feriebolig, skal være personlig, og interiøret skal afspejle de mennesker, der bor der."

Pool anneks feriebolig i Italien
© Mads Mogensen

Patrizio fradiani står i døren til annekset, der åbner direkte mod poolen. Her er et friskt morgenbad kun ét skridt væk.

Italiensk æstetik

Patrizio Fradiani, der er romersk arkitekt og indretningsarkitekt, har boet i USA i mere end 20 år. Her nyder hans designfirma, Studio F, med stor succes godt af hans italienske æstetik, der tilbyder en personlig, farverig og menneskelig vinkel på det ellers upersonlige modernistiske design.

allé med høje fyrretræer neo-klassiske hus
© Mads Mogensen

En lang allé med høje fyrretræer fører mod det neo-klassiske hus.

Inspiration fra internationale arkitekter

Han er inspireret af Ludwig Mies van der Rohe og John Pawson, men som ung var hans største helt og inspiration Hundertwasser, en østrigsk maler og arkitekt, der var modstander af ensformigheden i det tyvende århundredes arkitektur.

italienske landskab med oliventræer
© Mads Mogensen

Landskabet omkring boligen med oliventræer.

Frisindet eklekticisme

Patrizios arbejde bærer også præg af en frisindet eklekticisme. I hans og mandens feriebolig, Tenuta dell’Alto, der ligger i det Syd-italienske Puglia, mixer han lokalt håndværk, traditionelle interiør-objekter, gamle krabbe-fælder, der nu er lysinstallationer, og papmachédekorationer.

ottekantet entre lyserød oprindelige vægge siddepuf pendlerne i fjer
© Mads Mogensen

En ottekantet entré med en puf fra Poliform i centrum modtager gæsterne til Tenuta dell’Alto. Væggenes oprindelige farver dukkede op under mange lag hvid maling. Det runde sidebord er af Gervasoni, og pendlerne i fjer er specialdesignet af Salamastra.

stue rolig atmosfære krabbe-fælder som loftslamper italien
© Mads Mogensen

Stuen er holdt i grålige toner, hvilket skaber en rolig atmosfære. En stor samling af krabbe-fælder hænger fra det høje loft og fungerer som pendler. Sofaen er fra Desiree, sofabordene er Zeus Noto, og lænestolen er designet af Marcel Wanders for Poliform.

gæsteværelse blålige vægge pendler fra IKEA gulvlampe Akari
© Mads Mogensen

De blålige vægge i gæsteværelset har inspireret farvetemaet i hvid og blå. De lette pendler er Krusning fra Ikea, mens gulvlampen, Akari, der også er i papir, er designet af Isamu Noguchi.

Æstetik i alle afskygninger

– Jeg tiltrækkes af æstetik i alle afskygninger. Et hjem, og specielt en feriebolig, skal være personlig, og interiøret skal afspejle de mennesker, der bor der. Rutine er slet ikke mig, men hverdagens små variationer inspirerer mig, fortæller Patrizio, og det er netop denne attitude, der manifesteres i Tenuta dell’Altos indretning, og som er i tråd med Hundertwassers opposition til standardiseringen.

spisestuen lampeinstallationen antikt spisebord spisebordstole Ray og Charles Eames
© Mads Mogensen

I spisestuen hænger endnu en smuk lampeinstallation, denne er lavet af den lokale glaskunstner Massimo Maci. Spisebordet er antikt, og ovenpå står tre lysestager, der er typiske for området Puglia. Stolene er af Ray og Charles Eames.

Opholdsrum højt til loftet store pendler
© Mads Mogensen

Opholdsrum med hvide lænestole af Sabrina Ragnini fra Officine Ragnini.

Stor kærlighed til Puglia

Boligen ligger på toppen af en bakke i det karakteristiske og tørre landskab med høje palmetræer, vinmarker, nåletræer og olivenlunde.

Patrizios store kærlighed til Puglia stammer fra barndommens mange somre i hans onkels hjem i Lecce. Efter onklens død blev Patrizio og hans mand, Marc, i området, og besluttede sig for at lede efter de perfekte rammer til at udleve drømmen om et italiensk ferieparadis.

stål køkken med rustik loft
© Mads Mogensen

Det rustikke loft og lampe-installationen af krabbe-fælder er en fin kontrast til det enkle stål-køkken og industrielle gulv. Kogeøen er Varenna fra Poliform. På væggen hænger nogle papmaché-prototyper fra en lokal kunsthåndværker.

Trappeopgang med vindue i originale form
© Mads Mogensen

Vinduet i den originale form oplyser trappeopgangen, der fører til tagterrassen.

En neo-klassisk bygning

– Langt om længe fandt vi, hvad vi søgte, nemlig en neo-klassisk bygning på 800 m² med et anneks til gæster på 70 m², og vi forelskede os med det samme i stilen og den smukke udsigt, fortæller Patrizio, der i dag bruger sine ferier i huset i Puglia, hvor han slapper af og indhenter det forsømte med familie og venner.

hyggelig spisekrog Vitra-stole af Verner Panton råt spisebord
© Mads Mogensen

Ud fra køkkenet er der en hyggeligt spisekrog. De hvide Vitra-stole af Verner Panton står i kontrast til de gamle vaskebrætter, der er hængt op på væggen, og det rå spisebord, lavet af gamle brædder, der før blev brugt af murere.

Badeværelse antikt barok spejl moderne skabsmøbel
© Mads Mogensen

Dette badeværelse afspejler tydeligt Patrizios sans for at kombinere forskellige stilarter. Her ses et antikt barok-spejl, der står i skarp kontrast til det hvide skabsmøbel fra Lago. Vasken er fra Cielo.

Original skønhed og stil

Engang blev bygningen brugt som velkomstcenter for det lokale sogn, og den er igennem årene blevet renoveret mange gange, hvilket var en torn i øjet på Patrizio. Plastikdøre, industrielle gulve og tykke lag af maling overskyggede den originale skønhed og stil, så den primære opgave var at bringe originaliteten tilbage i bygningen.

soveværelse okker-gule og blå nuancer bordlamper i genbrugsglas
© Mads Mogensen

Farvetemaet på dette værelse er okker-gule og blå nuancer. Det abstrakte gule kunstværk er en fin kontrast til væggens patina. På natbordet står to bordlamper i genbrugsglas, skabt af kunstneren Massimo Maci.

Elegant balance mellem personlig og klassisk interiør

I dag er indretningen en elegant balance mellem Patrizios kreative udfoldelser, kulturelle traditioner, personligt- og klassisk interiør, og det var vigtigt for ham, at husets seks soveværelser og annekset fik direkte adgang til naturen og haven.

– Vi ville have poolen til at gå helt op til anneksets vægge, så vores gæster kan træde ud i poolen om morgenen i stedet for at sætte sig i badekaret, tilføjer han med et smil.

Badekar badeværelse rå stil pendler i glas
© Mads Mogensen

Badekarret i sten var oprindelig et vandtrug til dyr, nu blender det fint ind i boligens rå stil. Pendlerne i glas er af Massimo Maci, og knagerne er Jellies fra Kartell.

Forkærlighed for naturen

Patrizios kærlighed til naturen og hans kreativitet er også afspejlet i den smukke have, der er designet i en krydsform med forbundne cirkler i sten – inspireret af en cirkel af gamle maritime grantræer, hvor en hængekøje svinger stille i vinden.

Planter som nerie, jasmin, roser og aromatiske krydderurter vælter sammen i haven, der er endnu et eksempel på hans store kærlighed til det eklektiske mix.

– Her finder jeg ro med mig selv og verdenen, siger Patrizio.

Værelse med antik kunst på væggen
© Mads Mogensen

Alle seks værelser i villaen har et tilhørende badeværelse. Her ses en Ghost Gervasoni-sofa med et vintage-sofabord. På væggen hænger en antik, traditionel "luminarie"-stjerne, der normalt bruges til at pynte byen op til festivaler, jul eller påske.

Soveværelse med grafiske detaljer elegant lysinstallation
© Mads Mogensen

På dette værelse har Patrizios dekoreret væggen med grafiske Cementin-fliser fra Osvaldo de Filippi, og en elegant lysinstallation, der giver associationer til lette paraplyer.

Italiensk feriebolig med romantisk atmosfære
© Mads Mogensen

Om aftenen lyser hele Tenuta dell’Alto op, hvilket giver en romantisk atmosfære. Citrontræer står i store krukker langs bygningen, og en pergola med vinstokke fører til et lille kapel.