Wouter Dolk sanselige kunstnerhjem

BO BEDRE har besøgt den hollandske kunster og designer, Wouter Dolk, i hans hjem i Tyskland. Her har han midt i Køln skabt et poetisk og sanseligt univers med sine egne eksklusive tapeter.

© Andreas Mikkel Hansen

Wouter Dolks univers er sagte, stemningsfuldt og poetisk. Det er et sted, hvor man går på opdagelse i detaljerne. Man kan se, at han i mange år har været fascineret af danske Wilhelm Hammershøi, især hans farver –de støvede blå, grå og brune– og sin landsmand, den barokke, hollandske maler Johannes Vermeer, som mange kender fra Pigen med Perleøreringen (1665). Begge, fordi de malede, som om der ingen luft er, motiverne står i deres egen verden. Og sådan har Wouter Dolk også indrettet sin lejlighed i Køln. – Lyset er ligesom hos de to malere det allervigtigste for mig. Jeg lægger meget vægt på, at lyset bringer de rigtige farver frem i tingene. Både dag og aften, fortæller Wouter Dolk, 46, som er en passioneret samler.

Og intet er tilfældigt i hans hjem. Eller for den sags skyld i hans studio – og når det gælder hans arbejde. Det hele smelter sammen. Og den kontinuitet er naturlig. – Det er mig, min personlighed, der afspejles, siger han.

© Andreas Mikkel Hansen

Wouter Dolk

© Andreas Mikkel Hansen

Lejligheden består af et stort rum domineret af stuen med Wouter Dolks tapet bag et modigt miks af puder i den klassiske sofa fra Cassina. Den prikkede er syet af tekstil fra Paris, den stribede i silke er fra Italien.

© Andreas Mikkel Hansen

Op imod en af sølvvæggene der reflekterer lyset rundt i lejligheden, står en kommode i russian pine fra 70’erne af den italienske kunstner Cerioli. Den er kun produceret i ganske få eksemplarer. Ovenover hænger et venetiansk spejl fra første halvdel af 1800-tallet. Til venstre en glasvase/lampe af Gae Aulenti fra FontanaArte. Glasvasen med bobler til højre er et fund fra et loppemarked.

© Andreas Mikkel Hansen

Omkring spisebordet af finske Eero Saarinen fra 50’erne står italienske stole designet af Enzo Mari. Over hænger Verner Pantons pendel Fun. Wouter Dolk elsker det reflekterende spil, det levende, lyden, det bløde lys og de bløde former og konturer, som Panton-lampen har. For ham er det den perfekte lampe.

© Andreas Mikkel Hansen

Italienske vaser fra 60'erne og 70'erne i uglaseret porcelæn og plastic af Enzo Mari for firmaet Danese. De er efterstræbte samlerobjekter. Her på et glasskab i kolonistil, hvor der gemmes små udvalgte fund. Til højre skimtes et lille maleri af Wouter Dolk.

© Andreas Mikkel Hansen

Lampen er en customized ikea-model skabt af Wouter Dolk selv. Fod og stang er lavet i papmaché og bronceret. Den blev lavet til en restaurant i Bonn. Det trebenede, organiske bord er italiensk, fundet i Bruxelles. Herpå en Loetz Witwe-glasvase fra omkring år 1900 med metallisk look, en teknik kaldet iridisato på italiensk.

© Andreas Mikkel Hansen

På bordet står diverse Murano-glas fra Venedig. Blot én af Wouter Dolks mange små opstillinger.

© Andreas Mikkel Hansen

Wouter Dolk er lepidopterolog, sommerfuglesamler Mest på grund af deres dekorative effekt. Der er også et par bokse med natsværmere. Alle er fundet på markeder eller er gaver fra venner. Herunder lille bord fra 50’erne af Gio Ponti med vase af egen produktion for Royal Copenhagen og lille tallerken med rosenmotiv af amerikanske John Derian. Hertil fransk stol fra 40’erne.

© Andreas Mikkel Hansen

Den amerikanske fotokunstner Jack Pierson står bag billedet i køkkenet af den unge mand. Det passer perfekt til den lyse, blå tone og har ramme i klar akryl, en bevidst, meget moderne kontrast til alt det øvrige for at give kant og overraskelse.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er holdt i en sart lyseblå, en scillablå En dansk Krenitskål står ved siden af det brede Smeg-komfur. Armatur fra Villeroy Boch. Keramik-ræven er købt på et loppemarked i Rom, hvor Wouter Dolk studerede kunst i starten af 80’erne.

© Andreas Mikkel Hansen

Opstilling med fugle i glasmontre Fugle er Wouter Dolks nye foretrukne motiv. Anden med den smukke grønne nakke er dansk.

© Andreas Mikkel Hansen

Når man træder ind ad hoveddøren til højre står man midt i lejlighedens store rum. Det eneste, der er lukket af bag en dør, er badeværelset. Bagest skimtes soveværelset med lange gardiner og en Verner Panton-skallampe. På gulvet i front en lampe formet som en stor sten. Den hedder Fels-Dorra og er produceret i 1969 af Atelier A/André Cazenave. Materialet er en blanding af polyester og marmorpulver.

© Andreas Mikkel Hansen

Det grønne rum, altanen er Wouter Dolks yndlingssted om aftenen efter en lang dag i studiet. Her vokser mynte, ulvemælk og vedbend i en skøn forening. De forskellige mynters fantastiske duft breder sig helt ind i lejligheden.

© Andreas Mikkel Hansen

Samarbejde med danske Royal Copenhagen For fire år siden kontaktede kreativ direktør hos Royal Copenhagen, Niels Bastrup, Wouter Dolk og opfordrede ham til at eksperimentere med porcelæn. Det blev til home décor-kollektionen The Art of Giving Flowers, som kom i handlen sidste år.

© Andreas Mikkel Hansen

I studiet ved tegnebordet tegnes streger og mønstre til et nyt tapet for en rig kinesisk familie i Hongkong. I baggrunden et projekt, Wouter Dolk er ved at færdiggøre for en kunde. Der mangler at blive lagt et strejf af guld eller kobber på, så tapetet rigtigt reflekterer lyset.

© Andreas Mikkel Hansen

Det tager måneder at male de smukke tapeter og derfor er prisen også høj, omkring 1500-1800 euro pr. m2, svarende til over 10.000 kr. pr. m2. Derfor vælger nogle blot at dekorere én væg, mens andre vælger den fulde løsning med alle fire vægge i et rum. Wouter Dolk bruger en såkaldt ”egg tempera technique”, som er en af de ældste teknikker i kunsthistorien. Egg-tempera er lavet af farvepigment, æggeblomme og olie – fortyndet med vand. Der bruges mange lag, op til 30 tynde lag, for at opbygge farverne på papir. Når maleriet er færdigt limes det på lærred, som enten fæstnes på rammer eller sættes direkte op på væggen.