Unikke løsninger med snedkertilpasset opbevaring

Ved selv at skræddersy sine opbevaringsløsninger, så de passer ind i hjemmet og til egne behov, skaber man optimal pladsudnyttelse og et unikt udtryk.

smart hjem snedker opbevaring værsted
© Andreas Mikkel Hansen

For arkitekt Stig Ørum Christensen var det et mantra at lave snedkertilpassede opbevaringsløsninger i ægte materialer, da han og hustruen totalrenoverede deres lejlighed. Resultatet er et hjem med optimal pladsudnyttelse og unikke løsninger.

Efterhånden som børnene flytter hjemmefra, får Stig og Nanna flere rum at indrette til sig selv. Ét rum er blevet til træværksted med en gammel høvlebænk, hvor Stig er kreativ i sin fritid. Han er faktisk så ferm, at han godt kunne have lavet alle boligens indbyggede træløsninger selv, men valgte at lade en inventarsnedker om opgaven på grund af mangel på tid.

smart hjem snedker opbevaring stole spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Reolkasserne fra Koch Køkken i røget eg er hængt asymmetrisk op og virker derfor som en skulpturel installation på væggen.

– Jeg kan godt lide islamisk have-geometri, fordi det er så struktureret og ordentligt. Men jeg kan lige så godt lide at dekonstruere ordentligheden, og det er vægkasserne et godt eksempel på, forklarer Stig.

I lejlighedens største rum er der indrettet både stuedel og spiseafdeling med få møbler og i enkle materialer og nuancer. For at bløde det firkantede rum op og give plads til mange familiemedlemmer rundt om bordet på relativt lidt plads har Stig designet et rundt spisebord i røget eg og fået det produceret af Koch Køkken. Rundt om bordet står Eames-skalstole i forskellige farver, mens den sorte pendel Caravaggio er fra Lightyears.

smart hjem snedker opbevaring køkken
© Andreas Mikkel Hansen

Ud over Quooker-hanen med kogende vand og kalkfilter har familien prioriteret to små gasunits fra Gaggenau i stedet for én stor kogeplade. Igen for ikke at indrette sig med objekter, der optager mere plads, end de bliver brugt.

– Først ville vi have et stort komfur. Men ved nærmere eftertanke har vi aldrig mere end tre blus i gang samtidig, så det har vi indrettet os efter, fortæller Stig Ørum Christensen. Lamperne over køkkenbordet er gamle, franske modeller, og potteplanterne, der hænger foran vinduet, er fra Stilleben.

Tidsløst design og klassiske detaljer

Efter tyve år i provinsen kunne arkitekt Stig Ørum Christensen og hans hustru Nanna Ørum Christensen, der er selvstændig kiropraktor, mærke, at de ikke længere ville bruge deres sparsomme fritid på at vedligeholde hus og have. Derfor købte de for fem år siden en erhvervslejlighed lige ved Torvehallerne i København for at gå i krig med en totalrenovering af de i alt 150 m².

Ønsket var at skabe et hjem, hvor hvert enkelt rum rent funktionelt udnyttede rummets beskaffenhed bedst muligt og navnlig opfyldte familiens behov. Det betød blandt andet, at hvert af de dengang fire hjemmeboende børn i høj grad selv fik lov til at designe deres værelser, og at Stig og Nanna måtte bruge oceaner af tid på at gennemtænke, hvad de reelt havde brug for, og hvordan deres funktionelle behov kunne manifesteres i en serie ens modulløsninger.

– Det er jo det gyldne spørgsmål for alle ved en flytning. Hvor og hvordan placerer vi alt vores habengut, så det passer ind og ser godt ud? I stedet for at skulle stille det samme spørgsmål i hvert rum, udviklede Nanna og jeg et modulsystem, som kunne genbruges rum for rum med få tilpasninger, forklarer Stig Ørum Christensen. Modulsystemet er bygget af mdf, der er sprøjtelakeret hvidt og som med sine regulære overflader og vinkler fremstår moderne.

– Selv om lejligheden er fra 1800-tallet og har stuk, så stikker de indbyggede modulmøbler ikke af rent æstetisk. Tværtimod så fremhæver møblernes tidløse design lejlighedens klassiske detaljer, siger Stig Ørum Christensen, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

smart hjem snedker opbevaring stue sofa
© Andreas Mikkel Hansen

Stuen er indrettet med klassikere i form af Finn Juhls sofa Poeten, Wegners CH22-stol, Arne Jacobsens standerlampe, grønne planter og en snedkerbygget skænk, der samler tv og bøger. På væggen er der skruet mere op for detaljerigdommen via en billedvæg med små billeder i forskellige guldrammer.

Tilpassede opbevaring i ægte materialer

Det blev til ikke færre end 17 indbyggede modulmøbler og derudover udskiftning af alt vvs, el og alle gulve, før projekt ombygning var i mål. Stig beskriver indretningsprocessen som tidskrævende på den gode måde:

– Når du som arkitekt arbejder med at tegne et helt hus, en ombygning eller laver en indretning, handler det om at gennemtænke behov. Nøglen til løsningen er designet. Den rigtige løsning kommer ikke med et knips, men kræver, at du vender og drejer behov og mulige løsninger, og så vender det hele en gang til.

Stig er oprindelig uddannet murer, senere bygningskonstruktør og til sidst arkitekt. Det giver en solid både håndværksmæssig og akademisk ballast, som han trækker på i sit daglige arbejde som partner i firmaet Novaform Arkitekter. Især ægte materialer som træ, kalk og tegl ligger hans faglige hjerte nær, hvorfor han fx aldrig hører sig selv foreslå kunder, at de skal importere hårdt træ hjem fra Østen, når nu vi med Stigs ord har det fineste egetræ i Danmark. I lejligheden er der også brugt en del træ og med assistance fra en inventarsnedker brugt en del penge på at lave tilpassede møbler. En sum penge, som Stig understreger måske nok kan se svimlende ud på papiret, men som på den lange bane betaler sig selv hjem.
– Med tilpassede arkitektløsninger kommer inventaret til at matche ikke bare dine rum, men også dine behov, mener han.

smart hjem snedker opbevaring børneværelse hems
© Andreas Mikkel Hansen

Familiens yngste er sønnen Lau på 13 år, der er et aktivt barn, som selvfølgelig derfor skulle have et aktivt rum med køjeseng, klatrestige og en gulvmadras til at kaste sig rundt på. Den enkle sengehest er lavet af sejlreb ført gennem cirkelskruer og karabiner. Under sengen er der lavet en indbygget reol, og der kunne snildt stå et skrivebord, men belært af erfaring med familiens tre ældste børn, så sidder børnene ikke ved skriveborde, men laver lektier og tegner i deres senge eller ved middagsbordet

smart hjem snedker opbevaring seng sengeskuffer
© Andreas Mikkel Hansen

Datterens Livs værelse er bygget op omkring hendes seng. Liv er en læsehest og ønskede derfor en stor seng, hvor hun med godt lys og udsigt til gaden kunne hygge sig med sine bøger

smart hjem snedker opbevaring bogreol seng værelse
© Andreas Mikkel Hansen

Den store skabsvæg fortsætter langs rummets endevæg i samme modulmål, men nu med åbne hylder til bøger. Reolerne går rundt om sengen, så den bliver en del af møblet.

smart hjem snedker opbevaring tip til opbevaring
© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektens 5 tips til opbevaring

  1. Gennemtænk dine behov og skær ind til benet, så du enten tegner et møbel eller køber et, som rent funktionelt opfylder dit behov.

  2. Få fat på en god inventar-snedker, der kan hjælpe dig med at virkeliggøre dine ønsker. Det er uden diskussion dyrere at få møbler bygget og tilpasset dine rum og behov. Men pengene er godt givet ud, for du udnytter dine kvadratmeter optimalt, får langtidsholdbart kram og en unik løsning.

  3. Udnyt de ofte ”døde” kvadratmeter. Mange ældre lejligheder har højt til loftet. Det er oplagt at udnytte med høje skabe, hemse og køjesenge. Det samme gælder for pladsen under enkelt- og dobbelt-senge, der snildt kan bruges til opbevaring i kasser på hjul.

  4. Hattehylder er måske ikke højeste mode, men ikke desto mindre geniale til at få lidt styr på rodet i en entré og igen en god udnyttelse af rummets højde.

  5. Gem tekniske installationer som fx eltavler, routere, printere etc. af vejen i indbyggede skabe, der er tegnet og lavet, så de ikke blot skjuler elektronikken, men også rummer plads til andet fx handsker og cykellygter.

Kilde: Stig Ørum Christensen,
Arkitekt og partner i Novaform
Arkitekter, se mere på Novaform.dk

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.