Skøn lejlighed i hjertet af Stockholm

Kom inden for i en usædvanlig gennemført bolig i hjertet af Stockholm med gyldne toner blandet med støvede blå nuancer og masser af inspirerende dansk design.

Ejerne bag den svenske brødkæde Fabrique
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
De beskriver sig selv som brødnørder. Parret bag den svenske brødkæde Fabrique, Charlotta og David Zetterströms første møde foregik også i et bageri, hvor David arbejdede, og Charlotta tog et ekstrajob under sine studier. Og det var kærlighed ved første blik. For syv år siden besluttede de sig for at realisere den drøm, de begge havde, mens de studerede økonomi ... nemlig at starte deres eget bageri. – Vi havde ingen plan eller strategi, andet end at vi ville bage brød på traditionel vis, med ærlige og rene ingredienser. Så vi åbnede bare døren til vores butik, fortæller Charlotta. ### Fransk-inspirerede butikker med et industrielt look
Charlotta og Davids kærlighed til brød er i dag vokset til 13 butikker i Stockholm, Rute Stenugnsbageri på Gotland samt to butikker i London. Ud over at lave velsmagende godt brød er en del af oplevelsen også stedernes indretning, hvor stilen er fransk-inspireret med et industrielt look. – Folk spørger ofte, hvilke indretningsdesignere vi bruger, men det er bare David og jeg, som tager til Frankrig, hvor vi opstøver hver eneste lille café-stol og industrielle lampe. Og alt det, vi har, er autentisk vintage. Der er intet lookalike. Vores lamper har virkelig hængt i en fabrik, fortæller Charlotta. Ud over at skabe den rigtige fremtoning er valget om at bruge vintagemøbler også taget ud fra et synspunkt om bæredygtighed. BILLEDE Charlotta Zetterström er i sin indretning inspireret af italiensk design fra 60'erne og frem.

Elegant lejlighed med et internationalt touch
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures

Parrets passion for indretning er tydelig, når man oplever deres lejlighed I det centrale Stockholm, hvor de bor med deres to børn.

– Da vi så lejligheden for første gang, så vi med det samme dens potentiale, for det, vi ønskede os, var en stor rummelig lejlighed – allerhelst med et internationalt touch, forklarer Charlotta.

Restaurering med lejlighedens originale tegninger

Ved at bruge lejlighedens originale tegninger restaurerede de den så vidt muligt tilbage til dens oprindelige form anno 1898. Og intet er overladt til tilfældighederne. Periodedetaljerne er spektakulære i lofter, kaminfliser, sildebens-parket, de høje paneler og stukarbejdet. I indgangen bliver man hilst velkommen af en buet væg med en indbygget bænk, der bliver brugt som både bogreol og opbevaring for børnenes legetøj.
Gangen fungerer som lejlighedens center, med dobbeltdøre, som kan åbne både ud og ind. Stuen er badet i lys, og fra vinduerne kan man se den store Oscarskyrkan på Östermalm. En korridor med vitrineskabe fører ned til køkkenet, hvor Fabriques DNA er helt tydelig i en klassisk fransk-engelsk stil. – Køkkenet er vores hjems naturlige hjerte og stedet, hvor familien hænger ud og laver middage sammen, siger Charlotta. Overalt i lejligheden er stilleben med vaser, lamper og objekter, som giver en følelse af, at hver del af lejligheden bærer på en lille historie. Det meste af inspirationen stammer fra parrets rejser. Men særligt Italien i 1960-70'erne er deres foretrukne tidsmæssige inspirationssted, ifølge Charlotta. BILLEDE Som et hav med bølgende farver af blåt og grønt står sofaen Tufty Time af Patricia Urquiola for B&B Italia med puder i samme nuancer. Et lyst Beni Ouarain-tæppe rammer stuen ind og skaber en blød kontrast til sofabordet med metalstel og glasplade designet af Warren Platner for Knoll. Som en mobile eller et værk med lys hænger en italiensk Stilnovo-lampe fra 50'erne, der skulpturelt går i spil med den gyldne gulvlampe fra 70'erne, der stammer fra et italiensk diskotek, og hvor skærmene virker som blade trukket på snor. Det sorte sidebord med planter og stilleben er fra Oscar & Clothilde.

Lejlighed i Stockholm med et luksuriøst miks af nyt og gammelt
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures

I alt, hvad de laver, går de begge op i at holde sig opdateret og de besøger ofte vintagebutikker som Brandstationen og Dusty Deco i Stockholm, samt Antik-Harry i Uddevalla, der er nogle er deres favoritbutikker.

– Davids mor bor i Hunnobostrand nær Uddevalla, hvor jeg har en tendens til at finde alle mulige små ting, fortæller Charlotta.

Resultatet er en lejlighed dekoreret med et luksuriøst eklektisk miks af nyt og gammelt, rustikt og poleret i en blød men udfordrende farvepalet. Her bliver kontrasten mellem klassiske detaljer og personlige farvevalg fanget i en flot balance.

– Det var ikke let at vælge nuancerne. Men efter mange diskussioner og bøtter med farveprøver fandt vi endelig noget, som vi kunne være enige om. Især har vi oplevet, at man bare skal have modet til at tage det første skridt til at male i forskellige farver og derfra følge ens egen fornemmelse af, hvad der er pænt. Så bliver det godt til sidst, fastslår Charlotta.

BILLEDE Poul Kjærholms PK22-stole står stramt og enkelt i stuens eklektiske indretning.

Arne Jacobsens Ægget i lejlighedens stue
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Ægget, designet af Arne Jacobsen, danner med sin kurvede form et isoleret læsehjørne i stuen.

Indbygget bogreol og sofa med praktisk opbevaring
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
En indbygget bogreol og sofa, der følger væggens kurvede linjer, giver rummet udtryk, samtidig med at møblementet har en praktisk foranstaltning, ved at børnenes legetøj kan gemmes under sædet. Loftslampen er italiensk fra 60'erne og købt hos Brandstationen.

Lejlighed i Stockholm med stue i smukke kontraster
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Med guldramme pryder et 1700-tals spejl fra Antik-Harry væggen, sat i kontrast af en modernistisk gyngestol af Charles og Ray Eames. Marmor-sidebordet bliver brugt til blomster og stilleben med vaser og krukker fra Zara Home. Parret har en forkærlighed for det italienske, som man kan se på gulvlampen fra 50'erne, der er fundet hos Dusty Deco.

Vintage daybed designet af Poul Kjærholm
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
En vintage daybed designet af Poul Kjærholm får følgeskab af et sidebord fra Oscar & Clothilde, der bliver oplyst af en italiensk gulvlampe fra Stilnovo. Farven Oval Room Blue fra Farrow & Ball, skaber en blød balanceret ramme i rummet.

Eksklusiv spisestue i sarte nuancer
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
En varm ferskenfarve i gardiner og vægge dækket med maling fra Farrow & Ball skaber en sart ramme i stuen. Et italiensk rullebord fundet hos Dusty Deco bliver brugt som barvogn. Palisander-spisebordet er dansk design fra 60'erne, som parret har sat sammen med vintage-stolene Dar, designet af Charles og Ray Eames i 50'erne. Det mønstrede tæppe fra 70'erne skaber en levende bund for spisearrangementet. Den italienske Stilnovo-gulvlampe står skulpturelt i stuen med glaskupler, der snor sig langs en messingstamme.

Sort lædersofa med lilla puder
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
En sort lædersofa med lilla puder skaber en dyb og mørk kontrast til stuens sarte farver, hvor gyldne toner fra gulvlampe og skulpturer skaber varme, glans og en eksklusiv stemning.

Smuk grøn kakkelovn med krukker og vaser
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Som et smukt stykke kunsthåndværk står den grønne kakkelovn med krukker og vaser fra Svensk Tenn og kandelabre fra Antik-Harry.

Høje vitrineskabe der skaber liv og transparens
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Gennem en gang af vitriner, som skaber liv og transparens, når man køkkenet i lejlighedens ene ende.

Lysegråt køkken med rustikt anretterbord
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Det lysegrå køkken har parret selv designet og tilsat et rustikt anretterbord af træ, som bryder de kølige nuancer.

Moderne kontrast til køkkenets vintage-look
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Tulip-spisebord og -stole designet af Eero Saarinen fundet hos Dusty Deco skaber en moderne kontrast til køkkenets vintage-look, som bliver understreget af en ny-installeret porcelænsovn fra Rörstrand fra Norrköping Kakelugnsmakeri.

Smuk PH-kogle af kobber i soveværelset
© Jonas Interstedt/ House Of Pictures
Franske jernsenge fra en marskandiser er kombineret med PHs kogle af kobber, som bryder stilens nostalgiske stemning. Som en blomsterbuket i hjørnet står en italiensk 70'erlampe fra Dusty Deco.