På toppen af Aarhus
Allerøverst oppe – på 9. sal – ligger dette helt ekstraordinære hjem. Her er der anlagt en fodboldbane på taget, malet street art på væggene og udvalgt kunst med kant og spræl på farverne. Det er i den grad et hjem ud over det sædvanlige.
En fodboldbane på taget
På toppen af Aarhus bor en familie på fem. Med en fodboldbane på taget, kig til vandet og iøjnefaldende kunst på væggene har de formået at skabe et hjem ud over det sædvanlige.
– Vi faldt pladask for muligheden for at flytte ind på øverste etage i den nye ejendom, men det var lidt af en satsning med tre halvstore drenge, der holder af at dyrke sport. Vi besluttede derfor at anlægge en fodboldbane på terrassen, og så var det problem løst, fortæller parret.
De købte lejligheden på 9. sal, allerede inden den stod helt færdig, og havde derfor mulighed for at præge både indretning og materialevalg. De valgte bl.a. at lade den samme sandfarvede keramiske klinke gå igen flere steder i lejligheden for at skabe ro og sammenhæng.
På den måde blev der mere plads til at larme med store malerier og sjove kunstobjekter.
Skævhed og humor er i højsædet
Når man træder ind i entréen fra elevatoren, møder man således to unikke malerier malet direkte på væggen, og bevæger man sig videre igennem de specialdesignede glaspartier og ind i opholdsrummet, får man øje på et par sneakers i keramik og en bronzeskulptur på gulvet, der forestiller et barn med en rød pølse.
Det er skævt og fyldt med humor – lige præcis som familien gerne vil have det.
Indretning med en løsningsorienteret tilgang
Opholdsrummet er domineret af en stor, mørk pejsevæg monteret med grålige tegl, der opdeler stue og spisestue. Den står næsten som et skulpturelt objekt i det lyse rum, og den mørke overflade er kun brudt af et gult værk af Kvium og så selvfølgelig af glaspejsen.
En pejs på 9. sal kunne ellers være blevet noget af en udfordring – for hvem gider slæbe træ helt derop? Familien valgte derfor en gaspejs, der kan tændes med en remotekontrol. På den måde får de varmen og hyggen ind i hjemmet, men uden alt besværet.
Løsningen er et godt eksempel på familiens tilgang til indretning, der bærer præg af praktik og en utvivlsom sans for æstetik. En løsningsorienteret tilgang, der også viser sig i et hjørne af opholdsrummet, hvor de har samlet alle bøger i et indbydende læsehjørne og skabt en hel reolvæg af elementer fra Montana.
– Vi havde en del rødorange reoler i forvejen, men i to forskellige dybder. I stedet for at ærgre os over det besluttede vi at gøre en dyd ud af det og lege med udtrykket. Det giver liv og gør læsehjørnet mindre konformt, siger parret. Køkkenet ligger i direkte forbindelse med opholdsrummet, men en række højskabe adskiller de to rum. Skabsvæggen danner ryg for en flerfarvet skænk og har desuden fået en dekorativ funktion, da den er udsmykket med tre store fotomalerier. Skabene er ikke ført til loft, hvilket betyder, at der stadig kommer rigeligt med lys ind i køkkenet. Man fornemmer en åbenhed i planløsningen, der kun forstærkes af den åbne udsigt til naturskønne Risskov gennem de store gulv til loft-vinduer. En åbenhed for det skæve, det nye og for den gode idé. Hvad end det er en fodboldbane på taget eller et larmende maleri.