Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Se lejligheden, der har fodboldbane på taget

I hjemmet på 9. sal er der knald på farverne, æstetikken og kunsten.

© Stefan Wessel - Køkkenet ligger i direkte forbindelse med stue og spisestue. Men en række høje skabe afskærmer køkkenfunktionen fra de andre rum. Overskabene, som kan ses fra stuen, har fået en fin sandfarve, så udtrykket er knap så køkkenagtigt. Skabsvæggen danner ryg for en spændende, flerfarvet skænk tegnet af Maarten Van Severen for Vitra. Over skænken hænger fotomalerier af Steen Larsen. Det store portræt til højre er malet af Annette Rahbæk og spiller fint sammen med skænkens lyserøde farve.

På toppen af Aarhus

Allerøverst oppe – på 9. sal – ligger dette helt ekstraordinære hjem. Her er der anlagt en fodboldbane på taget, malet street art på væggene og udvalgt kunst med kant og spræl på farverne. Det er i den grad et hjem ud over det sædvanlige.

© Stefan Wessel - Over sofamodulerne hænger Peter
Brandes’ skitse til Dronningeporten i Roskilde Domkirke. De hvide skuffemoduler, 2R, er fra Paustian, mens det kvadratiske spejl af Philippe Starck er fra Fiam. Bordlampen kommer fra Foscarini.

© Stefan Wessel - Tager man elavatoren op, træder man lige ind i entréen. Malerier af street art-kunstnerne Mormor og HuskMitNavn er malet direkte på
væggene. De lyse sandfarvede fliser er fra Casa Dolce Casa hos Flisegalleriet Hesseldahl og er lagt med knasfuge, så fugen virker så smal som muligt.

© Stefan Wessel - Fra entréen ser man ind i opholdsstuen gennem de fine glasdøre, der er tegnet specielt til lejligheden af Paustian i Aarhus.

En fodboldbane på taget

På toppen af Aarhus bor en familie på fem. Med en fodboldbane på taget, kig til vandet og iøjnefaldende kunst på væggene har de formået at skabe et hjem ud over det sædvanlige.

– Vi faldt pladask for muligheden for at flytte ind på øverste etage i den nye ejendom, men det var lidt af en satsning med tre halvstore drenge, der holder af at dyrke sport. Vi besluttede derfor at anlægge en fodboldbane på terrassen, og så var det problem løst, fortæller parret.

De købte lejligheden på 9. sal, allerede inden den stod helt færdig, og havde derfor mulighed for at præge både indretning og materialevalg. De valgte bl.a. at lade den samme sandfarvede keramiske klinke gå igen flere steder i lejligheden for at skabe ro og sammenhæng.

På den måde blev der mere plads til at larme med store malerier og sjove kunstobjekter.

© Stefan Wessel - Mellem stue og entré skifter gulvet fra eg til klinker. Kigger man fra stuen, kan man se de væghængte sofamoduler af Kaare Klint i mørkeblåt læder, der i dag produceres af Carl Hansen & Søn. For at bringe varme ind i indretningen har man valgt et par løbere i uld fra Kasthall. De smalle, aflange ovenlys bader den lange gang i dagslys.

© Stefan Wessel - I et hjørne af opholdsstuen har familien samlet alle bøger i et hyggeligt læsehjørne. Parret valgte at bruge nogle Montana-reoler, de havde i forvejen. De forskellige dybder giver et hyggeligt og lidt skævt udtryk. Den lille topersoners Le Corbusier-sofa er en hyggelig læseplads sammen med det lille Cicognino-sidebord med håndtag i sortbejdset eg tegnet af Albini for Cassina.

© Stefan Wessel - Stuen er domineret af den store, gråmelerede pejsevæg, hvorpå et markant Michael Kvium-maleri er monteret. Den hvide sofa er fra Cassina og er orienteret mod pejsevæggen. Den bløde, cognacfarvede lænestol er tegnet af Le Corbusier.

© Stefan Wessel - En stor familie kræver et stort spisebord som dette fra Arco i eg, der passer fint til de lette stole fra Arper. Over bordet hænger en stor Skygarden-pendel fra Flos, mens en stor, rund One-pendel giver masser af lys i det fjerne hjørne af spisestuen og giver associationer til en rispapirlampe. Patchworktæppet er yderst praktisk og kommer fra Belgien.

Skævhed og humor er i højsædet

Når man træder ind i entréen fra elevatoren, møder man således to unikke malerier malet direkte på væggen, og bevæger man sig videre igennem de specialdesignede glaspartier og ind i opholdsrummet, får man øje på et par sneakers i keramik og en bronzeskulptur på gulvet, der forestiller et barn med en rød pølse.

Det er skævt og fyldt med humor – lige præcis som familien gerne vil have det.

© Stefan Wessel - En barneskulptur i bronze af Kvium med en rød pølse ligger frit på gulvet i spisestuen og er med til at give rummet masser af kant og charme.

© Stefan Wessel - Den mørke væg opdeler stue og spisestue, men gaspejsen kan alligevel ses fra begge rum. Det lille gule maleri lyser op på væggen og er af Kvium. I baggrunden ses de to markante lænestole Utrecht tegnet i 1935 af Gerrit Rietveld, som står solidt plantet i stuen.

© Stefan Wessel - Lejligheden er åben på de tre sider, hvor terrasserne befinder sig. Terrasserne har forskellige dybder og bredder og giver flere møbleringsmuligheder – alle med udsigt over Aarhus og Aarhusbugten. I dette hjørne med kig til Risskov står en Le Corbusier-sofa med tilhørende stole i stål og vejrbestandigt tekstil, så de kan stå udehele året. Stolen kan også anvendes indendørs.

Indretning med en løsningsorienteret tilgang

Opholdsrummet er domineret af en stor, mørk pejsevæg monteret med grålige tegl, der opdeler stue og spisestue. Den står næsten som et skulpturelt objekt i det lyse rum, og den mørke overflade er kun brudt af et gult værk af Kvium og så selvfølgelig af glaspejsen.

En pejs på 9. sal kunne ellers være blevet noget af en udfordring – for hvem gider slæbe træ helt derop? Familien valgte derfor en gaspejs, der kan tændes med en remotekontrol. På den måde får de varmen og hyggen ind i hjemmet, men uden alt besværet.

Løsningen er et godt eksempel på familiens tilgang til indretning, der bærer præg af praktik og en utvivlsom sans for æstetik. En løsningsorienteret tilgang, der også viser sig i et hjørne af opholdsrummet, hvor de har samlet alle bøger i et indbydende læsehjørne og skabt en hel reolvæg af elementer fra Montana.

– Vi havde en del rødorange reoler i forvejen, men i to forskellige dybder. I stedet for at ærgre os over det besluttede vi at gøre en dyd ud af det og lege med udtrykket. Det giver liv og gør læsehjørnet mindre konformt, siger parret. Køkkenet ligger i direkte forbindelse med opholdsrummet, men en række højskabe adskiller de to rum. Skabsvæggen danner ryg for en flerfarvet skænk og har desuden fået en dekorativ funktion, da den er udsmykket med tre store fotomalerier. Skabene er ikke ført til loft, hvilket betyder, at der stadig kommer rigeligt med lys ind i køkkenet. Man fornemmer en åbenhed i planløsningen, der kun forstærkes af den åbne udsigt til naturskønne Risskov gennem de store gulv til loft-vinduer. En åbenhed for det skæve, det nye og for den gode idé. Hvad end det er en fodboldbane på taget eller et larmende maleri.

© Stefan Wessel - Det rummelige badeværelse er beklædt med samme slags sandfarvede fliser som entréen, mens resten er holdt i hvidt for et roligt udtryk.

© Stefan Wessel - Det kan være en udfordring at bo på 9. sal med tre aktive drenge, men familien løste problemet ved at anlægge en fodboldbane på taget.

© Stefan Wessel - Ud over en stor bruseniche med glasafskærmning har man sænket badekarret, så man kan ligge ugeneret i badet og kigge ud over Aarhusbugten. Alle blandingsbatterier er fra Vola og valgt i farven antracitgrå. Den store klips på væggen i stål og kobber er af Julie Stavad.

Relaterede Artikler