Ombygning til et kunstværk

Naboerne var sikre på, at kunstneren på fjerde var blevet skør, da alt inventar og flere vægge blev flået ud af den københavnske lejlighed på en lørdag.

© Andreas Mikkel Hansen

Kære venner, kom og hjælp os med at rive ALT ned i vores lejlighed. Vi lover, det bliver en begivenhedsrig dag - og så er der middag og fest om aftenen. Nogenlunde sådan lød invitationen fra kunstner­parret Anita og Henrik Elnegaard, da de skulle i gang med ombygningen af deres lejlighed nær søerne i København. Henrik Elnegaard havde da brugt de sidste to år på at tegne, skitsere og planlægge ombygningen af den klassiske, fire­værelsers andelsbolig på 110 m², så han kunne udleve sine kunstneriske ambitioner og skabe de bedste rammer for sine egne og andre kunstneres malerier og værker. Hele 30 af parrets venner troppede op den lørdag morgen, hvor nedrivningen skulle sættes i gang.

  • De kom alle sammen kl. 9.00, hvor vi startede dagen med et stykke morgenbrød. Klokken 16.00 var hele lejligheden ryddet for alt andet end gulve og vægge, og hovedtrappen var blevet vasket tre gange, fortæller Anita Elnegaard.
© Andreas Mikkel Hansen

30 af Anita og Henrik Elnegaards venner hjalp til, da vægge og alt inventar skulle rives ned. Et år senere er lejligheden forvandlet til et moderne kunstnerhjem.

© Andreas Mikkel Hansen

Væggen i mursten giver kontrast til de smukke trægulve, klassiske møbler og den farvestærke kunst. Lænestolen i hjørnet er "logestolen" fra Montis. Det abstrakte maleri er af Henrik Elnegaard.

© Andreas Mikkel Hansen

Det klassiske portræt af hustruen Anita malede Henrik Elnegaard, da parret boede i Bolivia gennem to år.

© Andreas Mikkel Hansen

Spisebordet i wengé har Henrik Elnegaard selv tegnet, med stole fra Gubi. Det får dug på syet i læder, når Trille på et år sidder til bords.

© Andreas Mikkel Hansen

Hele familien foran et maleri af cubanske Yunior Hurtado Torres, som udstilles på parrets galleri Pulsart.

© Andreas Mikkel Hansen

Når stålbordpladen glider til side afsløres den integrerede vask og kogeblussene, samtidig med at det skaber en spiseplads for bordenden. Ovn og opvaskemaskine er indbygget i siden.

© Andreas Mikkel Hansen

Enkle lædergreb afslører, at der er skabe i den buede væg.

© Andreas Mikkel Hansen

Anders Rønne som har været med til at bygge Operaen, har skabt de buede døre og skabe.

© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset gemmer sig bag den bølgende, hvide væg, som er pudset op med marmorpuds fra Stucco Italiano. Mesteren Giovanni kom hertil fra Italien og boede hos sin agent, mens han udførte arbejdet i lejligheden.

© Andreas Mikkel Hansen

Her er altid en helt særlig stemning Før ombygningen havde vi almindelige lamper, og der var altid mørkt et eller andet sted i lejligheden. Men nu er lyset og musikken altid med, og livet slutter ikke, fordi det bliver mørkt - faktisk vil vores gæster helst ikke gå hjem, fortæller parret.

© Andreas Mikkel Hansen

Lejligheden her har været som at skabe et kunstværk Sådan en ombygning her får sit eget liv. Lige pludselig tager noget form, og så må man fuldføre ideen, uanset hvor besværligt det så er, siger Henrik Elnegaard.

© Andreas Mikkel Hansen

De bløde former fortsætter i badekarret. Det er beklædt med mosaiksten i hvid marmor, som er skåret ud enkeltvis, da de ellers ikke laves til mosaiksten. Armaturer og vaskemøbel er fra Interstudio.