Nordic cool

Rå, fransk romantik møder kølig nordisk enkelhed i stylist Ingeborg Wolf og hendes kæreste Claus Larsens meget internationale lejlighed midt i København.

© Pernille Kaalund

Stort set intet støder øjet. Måske lige bortset fra en rød skrifttype på en bog. Men ellers er alt holdt i sort, hvidt og gråt med materialer som træ, jern og læder hjemme hos stylist Ingeborg Wolf og hendes kæreste Claus Larsen i deres 140 m2 store lejlighed midt i København.

Farver larmer, synes stylisten, der er en stor fan af modedesigner Rick Owens’ dramatiske avantgardedesign. Både hans glamourstil, grungetøj og unika-interiør, som koster en halv bondegård, næsten bogstaveligt talt. Så Ingeborg Wolf nøjes med at lade sig inspirere af hans univers, der er fyldt med mørke farver, møbler i groft drivtømmeragtigt træ, gevirer og krakelerede vægge. En æstetik, der dyrker det elegante i det rå, det spartanske og uperfekte, samt bruger elementer fra naturen til at skabe en cool hulemandsstemning.

  • Oprindeligt kiggede vi på nabolejligheden. Den var sat tiptop i stand med fine, brede Dinesen-plankegulve. De troede, at jeg var vanvittig, da jeg spurgte, om vi kunne male trægulvene lysegrå. Men der var alt for pænt for mig, forklarer stylisten.

Ejendomsmægleren greb den kommentar og viste parret nabolejligheden. Da han slog døren op til ét stort rum med betongulve over det meste, vidste Ingeborg Wolf med det samme, at her skulle de bo.

Så fulgte en lang fase med tålmodighed og udholdenhed. Der gik mere end to års tovtrækkeri om husleje og omlægning fra erhvervsleje til almindeligt lejemål, men det lykkedes tilsidst for parret at få stedet.

Lejligheden indeholdt, udover køkkenskabe, ingen opbevaringsmuligheder, så parret satte nogle skillevægge op, så lejligheden i dag består af et stort opholdsrum med køkken, en stue samt soveværelse. Skillevæggene blev sat mellem vinduerne, så de ikke ændrede noget fundamentalt, og er nemme at tage ned igen.

På begge sider af væggen mellem køkken og stue er der indbyggede hylder, mens væggen mellem badeværelset og stuen har fået to rækker ruder i jernrammer.

  • Det er en meget lys lejlighed, og det ville vi gerne bevare, selv om vi delte den op i flere rum. Derfor satte vi glas i noget af væggen. Mange siger, at det har lidt newyorker-stil over sig. Men i virkeligheden er jeg mere inspireret af den rå romantik, man ofte ser i ældre store lejligheder og showrooms i Paris. Vi har også stuk og store vinduespartier, så der er elementer af fransk herskabslejlighed over det, mener Ingeborg Wolf.

Som stylist har hun i flere år arbejdet under modeugerne i Paris og der fundet mange ting og inspiration til boligen. Kæresteparret er stort set enige om indretningen, og mange af jern- og træmøblerne har Claus Larsen selv lavet ‑ ofte efter en fælles brainstorm med Ingeborg Wolf.

  • Vi er ikke sådan et par, der forhandler om, hvad han må have stående. Vi er som regel meget enige. Og hvor mange mænd ikke må have gevirer hængende, er det faktisk mig, der beder om at få dem, når min svigerfar har været på jagt, fortæller hun.

Når det er sagt, er det nok alligevel mest hende, der finder ud af, hvor sofaen skal stå, ligesom det også er hende, der har sat den lave tærskel for, hvad der må være af rod.

  • Jeg kan ikke koncentrere mig, hvis der er for meget rod og for mange farver. Allerede som barn var mit værelse indrettet i kun tre farver: turkis, sort og hvid. Det er ikke fordi, at jeg ikke kan lide farver. Min søster bor fx meget Frida Kahlo-inspireret, og farver tilføjer en anden slags hygge.

Men jeg ville ikke vide, hvor jeg skulle begynde, hvis jeg skulle have flere farver. Jeg kan ikke pludselig sætte en orange pude i sofaen!, smiler Ingeborg Wolf.

© Pernille Kaalund

Ingeborg Wolf og Claus Larsen.

© Pernille Kaalund

Fotografiet øverst på modsatte side er taget af en af parrets venner, Emile Sandria, og forestiller faktisk fotografen selv liggende i en parkeringskælder. Den dekorative trækugle er en gammel bowlingkugle.

© Pernille Kaalund

I den sorte billedramme nederst på modsatte side ses et kunstværk, Ingeborg Wolf fotograferede på en udstiling i Paris. Senere fik Claus Larsen billedet forstørret, rammet ind og gav hende det som gave.

© Pernille Kaalund

Lejligheden består egentlig af ét meget stort rum, men Ingeborg Wolf og Claus Larsen har tilføjet ruminddelinger med letnedtagelige skillevægge. Det store indfald af lys ville parret dog meget gerne bevare, så de har ladet en del af væggen bestå af to rækker ruder i jernrammer. Børge Mogensen-læderstolen med skammel er et arvestykke. Den gamle kiste med morfars udstoppede sneugle ovenpå er fra Fil de Fer og falder smukt ind i stuens rå stil.

© Pernille Kaalund

Der er ingen døre i lejligheden - kun rumdelere - her med en praktisk indbygget reol. Gevirlysestagen på den rå spisebordsplade er fundet i Paris. Herfra er der kig ind til stuen og den smukke gamle lysekrone. Der er meget få ting i lejligheden, som er decideret feminine, men lysekronen er meget romantisk med et skær af fransk 1920’er-boudoir. Ingeborg Wolf faldt pladask for den hos Fil de Fer, men Claus Larsen var ikke vild med den. Ikke desto mindre overraskede han hende med den som gave senere. Den giver et smukt lys og er en elegant kontrast til den ellers rå og maskuline stil i hjemmet.

© Pernille Kaalund

I det buede indhak, hvor der engang har stået en kamin, har Ingeborg Wolf placeret et gammelt staffeli som dekoration. Ved siden af på gulvet ses en træskulptur, som hun faldt for i yndlingsbutikken Studio Oliver Gustav, mens geviret er doneret af Claus Larsens far efter en jagt. Katte-fotografiet på modsatte side af døråbningen er taget af Emile Sandria, som er en af parrets venner.

© Pernille Kaalund

Et lille bord med krakeleret overflade danner basis for et stemningsfuldt stilleben af keramik, en træskulptur og fotografier taget af - og med parrets venner.

© Pernille Kaalund

For enden af køkkenet står endnu et af Claus Larsens borde lavet af gammelt træ og jern med to taburetter fundet på loftet hos Claus Larsens forældre. Morteren i sten, de rustikke stentøjskopper og skåle er alle fra H. Skjalm P.

© Pernille Kaalund

For enden af køkkenet står endnu et af Claus Larsens borde lavet af gammelt træ og jern med to taburetter fundet på loftet hos Claus Larsens forældre. Morteren i sten, de rustikke stentøjskopper og skåle er alle fra H. Skjalm P.

© Pernille Kaalund

Køkkenet er skjult bag en halv mur og fylder ikke så meget i det store rum. Claus Larsen har selv lavet spisebordet, og processen bag er et godt eksempel på det kreative parløb i hjemmet. Normalt er et langbord karakteriseret af lange planker på langs, men Ingeborg Wolf fandt på at bruge korte genbrugsplanker lagt på den korte led, og den var Claus Larsen straks med på. Bordpladen er efterfølgende blevet brændt med en ukrudtsbrænder og lakeret med mat lak.

Som stor fan af Kate Moss fik Ingeborg Wolf den idé at blæse et frimærkestort foto op til et kæmpe billede på 1 x 1,5 meter. Kufferten under er købt på loppemarked, mens porcelænskraniet er fra CasaShop.

© Pernille Kaalund

Claus Larsen har selv bygget trærammen til sengen med indbygget hovedgærde. Den er malet sort, så den går i et med væggen, hvilket giver en fantastisk effekt. På hovedgærdet ses parrets egne fotografier fra bl.a. New York, og i hjørnet har
en magnoliagren fået lov til at blive stående, efter at blomsterne er visnet ‑ et godt eksempel på, at der findes skønhed også i det uperfekte.

© Pernille Kaalund

Fra sengen er der kig gennem glasvæggen ud til gangen og videre ind i stuen.

© Pernille Kaalund

Der er ikke mange skabe i lejligheden, så flere af skillevæggene er praktisk lavet med hylder til opbevaring. Ligesom i indretningen af boligen er det tydeligt, at Ingeborg Wolf også i sin påklædning sværger til det sorte og hvide. Den gamle stige med tydelig slitage er et godt eksempel på, at Ingeborg Wolf er god til at se muligheder i ting.