Stue lejlighed Nørrebro lejelejlighed

Hvordan udnytter vi pladsen i vores lille lejelejlighed?

Et ungt par bor i en lejlighed på 81 kvadratmeter og vil gerne indrette pladsen bedre – men hvordan? BO BEDREs indretningsarkitekt har et forslag.

Kære Lone

Tak for en meget inspirerende indretningsblog. Min mand og jeg bor i en lejelejlighed på Nørrebro, 81 kvadratmeter, der består af et lille køkken, en stue, et smalt værelse og et soveværelse.

Vi er glade for vores lejlighed, men vi kunne godt bruge noget input til, hvordan vi kan udnytte de 81 kvadratmeter bedre. Især den lange stuevæg med både spisebord og sofaområde føles lidt klemt – specielt, hvis vi har gæster og skal kunne være lidt flere om bordet. Til gengæld bruger vi ikke det smalle stueværelse til andet end kontorplads og lidt opbevaring, fordi vi håber på, at det bliver til et børneværelse i fremtiden.

Vores største ønsker til indretningen er: bedre plads til at have flere gæster til spisning, opbevaring af service/et barskab og et fremtidigt børneværelse. Vi vil gerne beholde en kontorplads i lejligheden. Det ville også være dejligt med nogle gode idéer til at afgrænse de forskellige områder i stuen. Vi har overvejet et flot tæppe under sofaen, men har været i tvivl om farve og størrelse.

En løsning, vi har tænkt på, er at lave en ny spiseplads med bænk i stuen, fx mellem dobbeltdør og dør til entré. Der er ca. 180 cm x 160 cm. Hvis vi kunne finde et flot bord med tillægsplader, kunne man udvide, hvis man skal være flere.

Vi har også overvejet at nedrive/flytte vægge, men vi føler, det bliver for mange penge at bruge på en lejelejlighed, som vi nok vokser fra om nogle år. Væggen mellem stue og entré er bærende, væggen mellem de to stueværelser er nemmere at fjerne, dog er der radiatorer på begge sider af væggen ved altandøren.

Mange tak!

Venlig hilsen Erik og Laura

Stue lejlighed Nørrebro lejelejlighed
Rum værelse lejlighed Nørrebro lejelejlighed

Kære Laura og Erik

Lad os nu bare forudsætte, at I får jeres udlejers velsignelse til den mindre rumændring, som jeg foreslår, da det ellers kan blive svært at få jeres ønsker opfyldt. Den lille ændring kan tilbageføres uden problemer, og I kan til gengæld blive boende nogle år frem i tiden – også med et lille barn.

Jeg vil foreslå, at I fjerner den ene del af skillevæggen samt fløjdøren mellem stuerne, så I bevarer væggen med radiatoren. Der skal derfor repareres i gulvet efter væggen, mens I under loftet bevarer en stump væg med stukken, så den ikke bliver ødelagt.

Når I en dag flytter, er det relativt nemt at genopføre væggen, sådan som I forhåbentlig kan aftale det med jeres udlejer. Den fine fløjdør gemmer I selvfølgelig et tørt sted, så den ikke slår sig og kan sættes op igen.

Jeg har tegnet to indretninger, så I kan se hvor mange muligheder det giver jer med den delvise rumsammenlægning. Den første plan er jeres nuværende indretning. Planerne er desuden begge indrettet med jeres nuværende møbler, så I kan bedømme møbleringen og afstandene imellem de forskellige grupper.

Den første plan har jeres spisebord ved vinduet, hvor der til daglig nemt kan sidde seks personer, og hvor det også er nemt at forlænge bordet. Sofaen er rykket ned i det nye hjørne, hvor den røde kommode har fået selskab af en fladskærm på beslag, så det kan drejes hen imod siddepladserne. Bag sofaen kan I montere en hylde til belysning, nips og billeder; Det får stuen til at virke større, at sofaen får lov at stå lidt mere luftigt. Arbejdsbordet er flyttet hen ved vinduet, og her skal der bores huller i bordpladen så varmen fra radiatoren kan komme op og ud i rummet:

Første plan
© Lone Barslund

Den anden plan indeholder, udover møbleringsforslaget, den mulighed, at I kan opføre en ny væg med dør på skrå og derved få et lille børneværelse, hvis I gerne vil blive der så længe. Babyer bor jo som regel ret længe i soveværelset, så jeg har tegnet skrivebord ind på planen, men der kunne fint blive plads til babyseng og puslebord. Ser I bort fra kammermuligheden, er her møbleret med en lang bænk, et større spisebord og en ny reol på endevæggen. I kan så enten have det fine træskab i stuen eller en mindre arbejdsplads mellem sofa og skorsten.

Bedste hilsener Lone

Anden plan
Lone Barslund plantegning lejlighed
© Lone Barslund

Lone Barslund

Lone Barslund er bygningsarkitekt og har indrettet alt fra boliger til virksomheder. Hun har en omfattende viden om – og erfaring med – både indretning og ombygninger af private hjem.

Lone Barslund har rådgivet BO BEDREs læsere i over 20 år.