Hjemmet hvor kunsten former rummene

Bent Holstein er autodidakt maler, og i hans og hustruens hjem i København spiller kunsten en hovedrolle. Så når hjemmet skal indrettes, tages kunsten med på råd - og bliver en del af interiøret.

Personlig symbiose mellem kunst og design
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
I et gammelt hus med mange vinkler og skæve rum i København har parret Mekki og Bent Holstein slået deres folder i 30 år. Med tiden har hjemmet udviklet sig til en personlig symbiose mellem kunst og design. Men da de først så lejligheden, var den i så dårlig stand, at parret var i tvivl, om de skulle købe den. Det afgørende blev, at der i forvejen boede andre kunstnere i samme bygning, og efter et års istandsættelse stod lejligheden som forvandlet. Det betød, at Bent Holstein fik et atelier på kvisten, hvor han dagligt går op og maler, mens lyset er godt og farverne er klare. – Jeg er fuld af beundring for dem, der kan male hvor som helst. For mit vedkommende er det essentielt, at jeg har alle mine ting omkring mig, og at der er ro. Derfor arbejder jeg ikke, når jeg rejser – til gengæld henter jeg inspiration med hjem, forklarer Bent Holstein. Billede: Bent og Meki Holstein foran et maleri af Freddie E. Lerche, som har fulgt dem de forløbne 40 år.

Værker på museer over hele verden
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Bent Holstein er autodidakt maler med en baggrund i shipping hos A.P. Møller, hvor han malede og spillede jazz ved siden af. Kunsten tog imidlertid over, da han som 22-årig udstillede for første gang, og alle billeder blev solgt til 10 gange mere, end hvad han tjente om måneden i shippingbranchen. I dag hænger hans værker på museer over hele verden – fra Statens Museum for Kunst til The City of Paris Collection og MoMA i New York. De første år malede han primært naturalistiske billeder ud fra fotografier, men bevægede sig løbende over mod det abstrakte, som for ham handler om følelser og oplevelser, som han bearbejder i kunsten. Begynder billederne at ligne noget, bliver de derfor med det samme ændret.

– Da jeg startede med at male, kastede jeg mig bare ud i det. At jeg overhovedet kunne, var fantastisk. Men i virkeligheden er det nemt at være naturalist, hvis man bare er en lille smule ferm. At udtrykke noget med et billede og lade folk arbejde med det selv – dét er svært og har taget mig mange år at mestre, siger Bent Holstein.

Billede: I den sort-hvide stue er sofaerne designet af Le Corbusier, mens stolene er Eames' LCW-stole med stålben. Det sort-hvide tæppe er fra den irske art decokunstner, Eileen Gray. Glasbordet er designet af Gae Aulenti, som også er kendt for sin indretning af d’Orsay-museet i Paris. Fotolampen blev designet af Fortuny i 1907.

Hjem formet af kunsten
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Ud over at skabe kunst har Bent Holstein altid samlet på andres værker sammen med Mekki, og hjemmet er på mange måder formet af kunsten – og selv i indretningen titter kunsten og kunstnerne frem. Som i soveværelset, hvor klædeskabet er forsynet med håndtag designet af Gaudì, eller køkkenet, hvor farver i møbler og væg mødes. Et stort orange maleri af Freddie A. Lerche har været med siden begyndelsen og er idag placeret ved siden af Fortunys fotolampe fra 1907. På entréens karmosinrøde vægge hænger Scherfig og Rembrandt side om side med japanske træsnit og et maleri af et skib, malet af Bent Holsteins tipoldefar, som ejede et rederi i Nyborg. – Det er fint malet, lidt amatøragtigt, men jeg elsker det billede på grund af historien bag. Andre værker ryger ud efter et halvt år, for vi vil primært bo med ting, som har en god historie og det rigtige udtryk. Vi vil køre langt for et sort køleskab, og vi gør en dyd ud af at smide ud, før tingene når at hobe sig op. Med alderen bliver jeg mere tiltrukket af det forenklede, som den koreanske maler Lee Ufan, som starter for oven med at male en streg, indtil der ikke er mere maling på penslen. Det er svært, kræver en god hånd og er nærmest uforklarligt, fortæller Bent Holstein. Billede: Over radiatoren er der antik keramik og kunst af blandt andre David Hockney, Asger Jorn, Howard Hodgkin, Horst Jansen og Barton Benes.

Spisestue med Arne jacobsens myrestole
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Arne jacobsens ikoniske myrestole er placeret omkring et bord af Eames. Lysekronen er købt af Dirch Passers søster, som i sin tid ejede en antikvitetsforretning, det rødlakerede chatol er fra Habitat. I det bageste rum ses et af Bent Holsteins abstrakte oliemalerier.

Kunsten påvirker rummet
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Bent Holstein hænger kun kunst op, han er vild med, og derfor ender det altid med, at kunsten påvirker rummet. Hans fotokollage, Big Locust, er lavet i Japanpapir. Sofaen er fra Formel A, mens lampen er designet i 50erne af Serge Mouille, og det lille bord i kobber er fra By Lassen. Tæppet er fra finske Woodnotes.

Chaiselong designet af Le Corbusier
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Det sorte maleri er af den svenske kunstner Carl Magnus. og skulpturerne af danske Peter Bonnén. Chaiselongen er designet af Le Corbusier, og lampen af Eileen Gray.

Parrets foretrukne rum
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Parrets foretrukne rum er køkkenet. Bordet og stolene er af Eames, og stolene i den oprindelige glasfiberskal. Testellet er tysk art deco og lampen over bordet er købt fra Svendsen møbler i Gilleleje. Holsteins fotokollager i baggrunden er fra de østrigske alper.

Smuk keramikkunst
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Bodil Manz står bag keramikkunsten, mens den spanske kunstner Tapies har malet det Amor-inspirerede billede.

Soveværelse i mørkegrå nuancer
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Soveværelset er holdt i mørkegrå nuancer med enkelte orange farveindslag. Stolen er fra By Lassen, lampen fra Serge Mouille og tekstilerne fra Woodnotes. Trappen fører op til Bent Holsteins atelier. Værket på væggen har Bent Holstein selv malet.

Gang med antikke billeder
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Den engelsk-røde gang er dekoreret med antikke billeder. Gangen var i forvejen mørk, men parret ville have den endnu mørkere. Den røde farve absorberer lyset og fungerer godt med de gamle billeder – det skaber en historisk stemning, siger Holstein, som for enden af gangen har placeret et antikt skab.

Bent Holsteins Atelier
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
Atelieret, hvor Bent Holstein arbejder, er et lyst loftsrum, der er udstyret med store ovenlysvinduer. Lys spiller en stor rolle i Bent Holsteins malerier, og han maler kun i dagslys.

Bents maleri inspireret af Cayman Islands
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

I øjeblikket arbejder han bl.a. på et maleri, der er inspireret af et besøg på Cayman Islands.

Små ting der inspirerer
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Rundt omkring har han placeret små figurer, kranier og andet, som i øjeblikket inspirerer ham – eller som han simpelthen bare synes om.

© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency