Helt bevidst for meget
Skandinavisk design har forført os med sit minimalistiske formsprog i årtier. Men nu skal de stramme linjer peppes op med krystal, marmor og humoristiske tableauer.
Af
Hvis du er ved at være træt af stramme linjer, reoler uden bøger og et totalt fravær af det overdådige, så er du ikke alene. En, der har det ligesådan, er pelsdesigner Karsten Bach, der er tidligere pelschef hos Birger Christensen.
Allerede i entréen til den 200 m2 store lejlighed får man oplevelsen af, at man er rykket fra det protestantiske Norden til det katolske Sydeuropa: fra en hvidkalket dansk kirke til en fransk katedral - eller måske rettere til en parisisk herskabslejlighed. Hvilket ikke er helt ved siden af. Karsten Bach og hans kæreste, arkitekt Torben Pedersen, elsker Paris.
- Da jeg for 13 år siden flyttede sammen med Torben her i hans lejlighed, var her meget arkitektindrettet. Du ved, stramt i stilen med designermøbler. Men det er ændret nu, griner Karsten Bach, mens han ser sig omkring i den midterste af de tre en suite-stuer.
Han forklarer, at han er vild med den franske art deco-stil, og når han jævnligt er på besøg i Paris, er kufferterne fyldte med pynteting på hjemrejsen.
- Overskriften på alt det, vi indretter vores hjem med, er, at her skal være personligt og hyggeligt. Vi kan godt lide, at lejligheden er åben, så stilen visuelt hænger sammen hele vejen rundt, forklarer Karsten Bach.
Alt virker naturligt og tilfældigt, selv om det bestemt ikke er det. At det er kommet til at se ud som en pariser-lejlighed, skyldes ikke et målrettet valg fra Karsten Bachs side. Intet sted i lejligheden får man indtrykket af, at han bevidst er gået efter at presse en bestemt stil igennem, og selv om indretningen visuelt hænger sammen, er alle rum meget forskellige. Det skyldes ikke mindst de mange tableauer, hjemmet er fuld af: en samling af cocktail-shakere i sølv, en gammel vægt fra en grønthandler, en opstilling af krystal-karafler eller en væg, hvor de orange æsker fra Hermès er stablet i stakke.
- Det har en skøn effekt med et gran af humor, siger Karsten Bach om samlingen af æsker i soveværelset.
Mellem tableauerne finder man de designklassikere, man forventer i en designbevidst lejlighed - Arne Jacobsen, Poul Kjærholm og Stelton. Men i modsætning til mange andre indretninger får de ikke lov at stå alene på St. Strandstræde, men omkranses af andre stilarter, så resultatet er et vellykket miks af rene linjer og krummelurer.
Og det er vel at mærke ikke en lejlighed, hvor rummene er beregnet til at stå til udstilling og beundring. Hver krog og hjørne bliver brugt af de to beboere, hunden Gusto, der betyder smag på italiensk, og de gæster, der ofte er inviteret til middagsselskab omkring spisebordet. Så står Torben Pedersen for maden, han er passioneret kok, og han bedyrer, at selv om lejligheden ser ud til at være nået et stadie af indretning, der ikke skal pilles ved, er det på ingen måde tilfældet.
Torben har en drøm om at inddrage den brede entré, der skiller stuerne og køkkenet, så vi får et nyt køkken, der smelter sammen med stuerne, fortæller Karsten Bach.Men hvis den plan skal gennemføres, må Karsten Bach acceptere at ofre procelænskaminen, som han holder meget af.
Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg mener om det. Men lad os se på det. Jeg kan jo godt se, at det er en god idé, smiler Karsten Bach imødekommende og ser ud, som om han i tankerne allerede er i færd med at indrette de ombyggede rum med nye tableauer.

Lejligheden på St. Strandstræde er en imponerende samling af tableauer. Her i soveværelset, hvor en orientalsk 3-fløjet skærm flankeres af to af Arne Jacobsens Svane-stole og et zebraskind på gulvet. Soveværelset har egen udgang til altan, flotte træpaneler og et smukt
ovalt stukloft.

Karsten Bach er pelsdesigner og har sin egen salon - Bach Copenhagen - i St. Strandstræde i København.

Damaskdug, krystalglas og Myrestole: Karsten Bach elsker at mikse stilarter og udtryk. Kunstværket på væggen er af Tinka Gammelgaard.

Bordet i spisestuen er dækket op til en god middag. Tallerkenerne fra Fornasetti er alle forskellige og kan købes hos Christina Hartmann. Hver gæst får det portræt, Karsten Bach synes passer netop til dem. Hver kuvert har desuden en lille krydder-buket i et sølvbæger. Bag bordet en opstilling af mørke krukker og figurer som kontrast til det lyse rum.

Tallerkenerne fra Fornasetti, små kunstværker i sig selv, hvor alle detaljer står skarpt og flot, stiller store krav til anretningen.

Karsten Bach har et talent for at se muligheder, andre overser. Her har et gammelt kosteskab fået nyt liv som barskab.

Den ene af de tre en suite-stuer er indrettet som kontor. Igen et eksempel på at nyt, dvs. Apple-computer, møder gammelt i form af Louis XIV-stole. På kanten en lille samling af krystal.

Køkkenelementerne er malet sorte, mens Karsten Bach og Torben Pedersen bliver enige om, hvorvidt den brede entré skal inddrages, så køkken, entré og stuer smelter sammen i et rum. Bliver planen realiseret, skal hele køkkenet skiftes ud.

Samlingen af cocktailshakere ser flot ud, når de står i samlet formation. Men det kræver, at de jævnligt bliver pudset.

Køkkengrej i alle afskygninger skaber en professionel stemning ude i køkkenet. Torben Pedersen har en passion for madlavning, og når Karsten Bach skaber tableauer i stuerne, tryller han med gryderne.

En gammel vægt fra en grønthandler står sammen med dekorative lertøjs-skåle i køkkenets vindueskarm.

De smukke læderbakker fra Hermès holder styr på mønter, nøgler og andet godt fra lommerne.

Sengen er luksuriøst udstyret som på Grand Hotel i Paris. Fra sengen kan man se lige ud til soveværelsets altan.

Et havebord er malet sort og er blevet stillet nonchalant op mod de høje paneler i soveværelset med en skæg samling af smukke hatte fra en svunden tid.

Soveværelsets altan bliver flittigt brugt i de varme måneder. Her indtager parret ofte deres morgenmad, hvorfor der er kælet for detaljerne. Bordet er samme type, som er anvendt inde i soveværelset.

Langs hele den ene væg i soveværelset er de dekorative orange æsker fra Hermès stablet fra gulv til loft. Æskerne er alle hentet i Paris og ligger dermed fint i tråd med indehavernes forkærlighed for den franske hovedstad. Sengelampen er en Tolomeo fra Artemide.
Artiklen blev første gang publiceret på bobedre.dk i november 2013.