Funky farveunivers
Ølbrygger Mikkel Borg Bjergsø er ikke kun leveringsdygtig i prisvindende kvalitetsøl. Hans private hjem er fyldt med unikke designfund i vilde farver. Og ikke mindst med hans store passion - Verner Panton.
Af
Hvis man forestiller sig et et dunkelt værtshus, er det nemt at afskrive øl og godt design som to forlignelige størrelser. Men besøger man manden bag kultølmærket Mikkeller, kan det ikke komme som nogen overraskelse, at netop den moderne ølbrygger Mikkel Borg Bjergsø har formået at få æstetik og øl til at gå op i en højere, cool enhed.
Den internationale presse har kaldt ham både kult-, sigøjner- og rock’n’roll-bryggeren, og hans moderne ølbarer i vores egen København, San Francisco og Bangkok er da også gennemsyret af en innovativ stil og sans for kvalitet. Akkurat som det på en gang flippede og stilrene Panton-univers i hans private lejlighed er fyldt med unikke designfund, håndbyggede møbler og modige pangfarver.
Den 128 m2 store lejlighed i to etager på Vesterbro i Købehavn deler han med sin hustru Pernille og fælles barn. Udover at fungere som en hyggelig ramme for familielivet er hjemmet indrettet som en hyldest til funky farver og Verner Panton med lamper og møbler i plastik, glasfiber, plexiglas, stål og skumgummi.
Mikkels fascination af farverige møbler startede under et ophold i USA for mange år siden, hvor han mødte den ikoniske amerikanske diner-kultur. Interessen for farver og plastik kanaliserede han over i plastikmøbler fra 1960-80’erne, hvor Verner Panton, efter Mikkels mening, uden sammenligning er den største.
Mens mange andre måske ville tøve med at kaste sig ud i græsgrøn, lilla, rød og orange, falder det parret helt naturligt at omgive sig med de heftige farver. Da de flyttede ind for fire år siden, malede Mikkel og Pernille både vægge og gulve hvide. Dels for at skabe mere lys i den ellers lidt mørke lejlighed, der ligger i stueetagen og på første sal. Men også for at lade de mange farverige møbler komme til deres ret på den hvide baggrund.
Med en vinylsamling i farvestrålende holdere, en sjælden udgave af den futuristiske perle Joe Colombo Elda Chair, et åbent moderne familiekøkken med fin japansk keramik på hylderne og personlige billeder på væggene signalerer deres hjem tydeligt, at de sætter pris på æstetik og godt design, god mad og hygge med gæster.
- Vi er stort set enige om indretningen, men vi går op i forskellige ting. Hvor Mikkel går meget op i det enkelte møbels design, går jeg mere op i helheden. At få møbler, lamper, billeder og farver til at harmonere sammen, fortæller Pernille.
En sikker sans for farvekoordinering og indretning med farver har parret med al tydelighed. Og glæden ved dem. For farver skaber altid liv, som de siger.

Ølbrygger Mikkel Bjergsø fotograferet i Verner Pantons lilla skumskulptur Living Tower.

Med stor kærlighed og glæde til 1970’ernes farver og møbler har Mikkel Bjergsø
og hans kone indrettet deres københavner-lejlighed med nøje udvalgte designfund. Holmegaards glasvase og askebægrene er fundet på loppemarked.

Både gulve og lofter er malet helt hvide for at give den perfekte ramme til de kulørte møbler. Her ved trappen på førstesalen står Verner Pantons grønne K3 Heart Cone Chair fra 1959. Den smukke lysekrone Fun 3DM er også designet af Verner Panton.

Den grønne Joe Colombo Elda Chair i specialudgave findes kun i 15 eksemplarer - Mikkel har den ene skulpturelt placeret foran den specialbyggede reol, designet af Kristian Lillelund fra Rum 4 og Karsten K. Den grønne lampe er en svensk Bumling, købt hos Quriosa på Nørrebro, København.

Sofahjørnet er indrettet med et stærkt grafisk udtryk. Den sorte Hay-sofa fungerer som ramme om de mønstrede puder og plaiden fra Lucky Boy Sunday og Hay. Over sofaen hænger Verner Pantons stoftryk fra Mira-X. Det hvide bord er fra Hay, mens taburetten med lilla hynde er af Saarinen. De kulørte holdere på gulvet under pladespilleren rummer LP-samlingen.

Indretningen er gennemtænkt, så det udvalgte design får plads. Som her den specialdesignede bænk af Kristian Lillelund fra Rum 4 og Karsten K. Et par gule retrolamper spiller sammen med billedcollagen og den store gule Mikkeller-ølplakat, designet af den amerikanske illustrator Keith Shore.

Over skrivebordet fra Dansk Manufaktum hænger en plakat fra Playtype. Den røde Panthella-lampe af Panton, der er en særudgave, matcher FDB-køkkenstolen.

Køkkenet er praktisk indrettet til at blive brugt.

Tekande og krus er købt med hjem fra en rejse til Japan.

Pernille har en forkærlighed for japansk keramik, og hendes voksende samling af keramik er placeret på åbne hylder i køkkenet. Bortset fra den turkise tekande, som er et genbrugsfund, er det meste købt på rejser i Asien.

Verner Pantons organiske psykedeliske univers i en moderne fortolkning: I soveværelset er hængt en bølgende klase af Verner Panton-lamper i orange. Den smalle bogreol over sengen er designet af Karsten Lillelund fra Rum 4 og Karsten K. Sengetæppet er fra Hay, sengebordet fra Kartell.

Det kunne være en hyggekrog på en smart Mikkeler-ølbar, men det blå hjørne udgør en del af Mikkels kontor.

De små reolkasser, placeret asymmetrisk på væggen, er, som andre reoler i boligen, designet og bygget af Karsten Lillelund fra Rum 4 og Karsten K. Bemærk den farvede bagvæg på reolerne.

Eero Aarnios Ball Chair med hvid skal og rødt betræk er som skabt til stilen på kontoret. Over den hænger en prototype af Verner Pantons Ball Lamp Type G.

Mon ikke Verner Panton ville have følt sig velkommen i dette kontor, indrettet med funky 1970’er-farver og møbler med et legende og skulpturelt formsprog? Den lilla lænestol og skammel er Pantonova System Furniture Relaxer model 125T og Stool model 126S. Bag det lilla forhæng anes en rød Panton Chair i polyuretan, og med den gule Flowerpot-lampe i psykedelisk mønster fuldendes det farverige univers.