Kom med indenfor i den svenske designer Gustaf Westmans kunstneriske lejlighed

Farver og former fylder i Gustaf Westmans lejlighed på kun 25 m2 i Stockholm. Her har han med inspiration fra den ikoniske Memphis-stil skabt et fantasifuldt univers.

Den svenske designer Gustaf Westmans møbler er på manges læber, da de ligger i et spændingsfelt mellem kunst og design. Materialemæssigt spænder han bredt mellem keramik og træborde, men fælles for designet er det farverige og moderne udtryk, der ligner en nyfortolkning af Memphis-gruppens ikoniske design.

© Mickey Estrada

Design med et kunstnerisk islæt

Det multifunktionelle møbel har stået højt på ønskelisten gennem lang tid i mange hjem, men det er nu udvidet med en anden dimension – det kunstneriske.

I sin essens betyder det, at et spejl ikke bare skal spejle, men også udgøre et kunstnerisk islæt i et rum. En, der møder den efterspørgsel i sit design, er den svenske designer Gustaf Westman. Med en vis naturlighed er hans opsigtsvækkende spejle derfor flyttet ind hos flere populære Instagram-stjerner, der poster billeder af sig selv omkranset af rammernes kurvede pastelfarver. Til sammenligning er det lignende Ettore Sottsass Ultrafragola-spejl fra 1970 også kommet i vælten, men prismæssigt er det de færreste forundt, hvorimod de fleste kan være med på Westmans. Netop det er omdrejningspunktet for hans design.

Lejlighedens vigtigste funktion er at være et inspirerende arbejdsrum, og derfor har Gustaf Westman indrettet den med en original sammensætning af former, farver og design med en historie. De blå Togo-sofaer er designet af Michel Ducaroy, og farven går igen i gulvtæppet Layered fra Opera Goers samt i gulvspejlet Curvy, som Gustaf selv har designet. Skumbordet og -skamlen Popcorn, som Gustaf også har designet, står med deres udefinerbare former som skulpturer i rummet. Karakteristiske og klassiske lamper fra 1960’erne i form af Arne Jacobsens grå AJ-lampe, Verner Pantons hvide Flowerpot og en gul vintagelampe får et nyt, levende udtryk i Gustafs sammensætning af dem.

© Mickey Estrada

Inspireret af Memphis-gruppen

Gustaf er ikke vild med luksus, udtaler han. Tværtimod skuer han tilbage mod en tid, hvor designere gik op i at lave møbler til demokratiske priser. Det er derfor ingen tilfældighed, at de designere, han betegner som store mestre, er de danske, der har gjort os berømte som en nation med moderne prisvenlige klassikere. Det er dog ikke dem, der ligger til grund for hans eget design, men derimod førstnævnte Sottsass og hans kunstneriske Memphis-gruppe fra 1981, der stilmæssigt stræbte efter at være alt andet end mainstream med en blanding af 1950’ernes kitsch, art deco og popart.

En velfungerende arbejdsplads

Det er også de elementer, der gør sig gældende i Gustafs legende design, der er karakteriseret ved bløde former og en fabulerende farverighed, som får det til at fylde visuelt i hans lejlighed på kun 25 m2 i Stockholm. Det lille rum med den gennemførte indretning er dog alt, hvad han har brug for.

– Plads er en luksus i Stockholm, hvor det er svært at få en bolig. Da jeg bor alene, aldrig er hjemme og ofte sidder på caféer og arbejder, betyder en rumstørrelse mindre for mig end at bo med ting, som kan inspirere mig i den kreative proces. For min lejligheds vigtigste funktion er at være en velfungerende arbejdsplads. Selvom min indretning ikke følger en gennemtænkt plan, er det nok tydeligt, at jeg er inspireret af Memphis-stilen, og at jeg elsker farver – og jeg tænker aldrig over, hvorvidt de matcher eller ej. Er noget too much, når jeg får det hjem, bliver det solgt videre, fortæller Gustaf.

I Gustafs kreative arbejdsproces sammensætter han farver og strukturer for at få en fornemmelse af, hvordan et udtryk fungerer. Sådan bruger han også sit hjem, som her, hvor han har skabt et lille tableau i sammensætningen af hans eget spejldesign, et lyserødt bord, en hvid Grand Prix-stol af Arne Jacobsen og en sjov blå lampe med skyer på.

© Mickey Estrada

Hver ting i Gustafs hjem står ud, og samlet giver det en kunstnerisk oplevelse i indretningen. Den hvide lysestage har Gustaf designet, og den gule fra Guldkroken har han fundet på et loppemarked. Plexiglashøjttaleren i vinduet er fra Transparent. Bordet har Gustaf lavet af genbrugte tights i samarbejde med Swedish Stockings.

© Mickey Estrada

En kunstinstallation med bløde og hårde former

Med mange distinkte farver ligner Gustafs lejlighed et farveorgie ved første blik, men lader man blikket hvile en anelse længere, ligner boligen en kunstinstallation, hvor bløde og hårde former skaber skulpturelle negative rum, som kendetegner rummet mellem de forskellige ting.

"Ser jeg noget, jeg kan lide, køber jeg det"

Inspirationen til sit udtryk henter han i gamle bøger om designhistorie, magasiner og fra personer på Instagram og Pinterest. Når han køber ting, er det derimod ud fra, om de har en umiddelbar appel af at være cool.

– Ser jeg noget, jeg kan lide, køber jeg det. Gerne på auktioner og loppemarkeder, eller også laver jeg dem selv. Det er en løbende proces, hvor jeg samtidig luger ud. Men det kan være svært, for jeg har en personlig relation til alt, hvad jeg ejer, som er bundet op på, hvordan eller hvor jeg har købt en ting, om den er arvet, eller om jeg føler et stærkt bånd til designet.

– Især kunst er vigtigt for mig at bo med, og derfor laver jeg møbler og ting, som jeg kan betragte som kunst, fortæller Gustaf om indretningen af sin lejlighed, som han trods det gennemførte udtryk ikke har udtænkt som sit showroom, men hvor han gerne inviterer folk forbi til en kop kaffe, hvis de vil se hans design, som er udstillet i hans spektakulære univers.