Stilrent funkishus på Frederiksberg
Indretningsarkitekten så stort potentiale i funkishuset – og det indre resultat er helt fantastisk.
Af
Arkitekten Hans Dallerup Bertelsen står bag de hvide dobbelte funkishuse, der ligger som perler på en snor, eller rettere sagt kasser på en række, på Frederiksberg.
På rad og række ligger hvide funkishuse fra 1930'erne på Frederiksberg. Et af dem var i løbet af de sidste 30 år blevet renoveret så meget, at funktionalismen var forsvundet. Det lavede stylist og indretningsarkitekt Katrine Martensen-Larsen om på, da hun købte det. Nu har huset fået sine rene linjer tilbage, og der er kommet styr på farver og materialer.

Væggene i hallen er malet i den dybe mørkeblå farve Railings fra Farrow & Ball, mens lofter og træværk er malet hvidt. Den stærke kontrast er lavet for at markere funkis-detaljerne. Bænken Coat Rack Bench med indbygget stumtjener er designet af det svenske trekløver Front for Gebrüder Thonet Vienna. Over bænken hænger Gubis Adnet-spejl.
Et sted med potentiale
Da Hans Dallerup Bertelsen tegnede de hvide funkis-huse i begyndelsen af 1930’erne, grinede folk af dem. De forstod ikke byggestilens referencer til de nu beundrede Masterhouses ved Bauhausskolen i Dessau, som er bygget af Walter Gropius – en af funktionalismens fædre. I dag er husene eftertragtede. Et af dem tilhører nu stylist og indretningsarkitekt Katrine Martensen-Larsen.
– Jeg havde beundret de store hvide huse i lang tid, og da et af dem var til salg, tog jeg forbi. Rummene var fantastiske. Der var mange af dem, de var store og regulære, og jeg kunne se, at ejendommen var sund. Men så var der heller ikke meget mere godt at sige.
Familien, der havde boet i huset i næsten 30 år, havde ikke forstået funkisstilen. De boede pyntet med ægte tæpper på slidte parketgulve, tunge røde og gule vægge, kinesiske vaser og radiatorskjulere med krummelurer. Flere steder var de oprindelige smukke funkisdetaljer fjernet eller pakket væk bag sænkede lofter og skillevægge, fortæller hun.

Katrine Martensen-Larsen arbejder som stylist og indretningsarkitekt. Hun styler trendsager og produktbilleder for erhvervskunder og indretter boliger for private. Derudover har hun igennem en årrække leveret boligreportager til et hav af danske og udenlandske magasiner. Du kan følge hende på instagramprofilen katrinemartensenlarsen.

På den lille kamferkiste i stuen står en gammel Kaiser Idell-lampe af Christian Dell og en skål, som Katrine Martensen-Larsen har fundet i en genbrugsbutik. Gardinerne i den sarte grå tone i hør og kashmir er fra hendes brors forretning, Tapet Cafe. Hun har valgt samme gardiner i hele huset for at skabe et roligt udtryk. Paneler, døre og karme er malet hvide lige som væggene for at nedtone, at de har en pyntet karakter, som trodser husets funkisstil. Det er her, man kan se, at huset er tegnet i en brydningstid, hvor man var parat til skarp modernisme udvendigt, men ikke til at undvære paneler, stuk og sprosser indvendigt.

Stilleben. Katrine, som arbejder med indretning i det daglige, er dygtig til at sætte ting sammen i små, stemningsskabende stilleben. Her blandt andet vaser af Bodil Kjær for Holmegaard.

De to chesterfieldsofaer stammer fra Katrine Martensen-Larsens tid som market manager i Mulberry. De er blevet ompolstret med et sildebensmønstret tekstil fra Cole & Son. Lænestolen er en vintage Eames Lounge Chair fundet hos Klassik i Bredgade. Sådan en stol foretrækker hun at købe brugt, fordi hun synes, den er langt smukkere, når den er patineret. I hjørnet ses en gammel trappestige og en Unico-gulvvase, som er designet af Anders Arhøj for Kähler. Over dem hænger en Jieldé-væglampe, hvis ledning blev fræset ind i væggen, inden væggen blev færdigspartlet og malet.

Oprindelig var der kork på gulvene. Det kunne have fremstået yderst delikat, men det stod ikke til at redde, så Katrine Martensen-Larsen fik i stedet lavet betongulvene, som passer godt til husets stil. Gulvene er lavet af OL Gulve. De har alle indlagt varme, så parret kunne fjerne de store radiatorer, der tidligere fyldte meget i rummet. Værket på væggen er malet af Kehnet Nielsen.
Funktionelt og gennemtænkt
Huset trængte til en gennemgående renovering, hvis det skulle have sin funkissjæl tilbage, men Katrine Martensen-Larsen så mulighederne i det. Heldigvis var hendes snedker og tømrerkæreste enig, så de ryddede deres kalendere i to måneder og arbejdede fra morgen til aften sammen med et sjak af håndværkere.
De fjernede de pyntede radiatorskjulere og lavede i stedet smalle vindueskarme med plader i belgisk granit. De slidte parketgulvene blev pillet af, og i stedet fik parret støbt betongulve med indlagt varme i hele huset. De tunge røde og gule vægge blev malet over med farver, der fremhævede de funktionalistiske detaljer og skjulte det, der var for pyntet. Det var en fordel, at Katrine Martensen-Larsen er vant til at arbejde med farver.
– I takt med renoveringen arbejdede jeg intenst på farveskalaen. Alting bliver bedre, billigere og lettere, hvis man har styr på det sideløbende. Clay, beige, warm white, dark blue, mustard, light blue og all black er blandt de non-colours, jeg lagde mig fast på. Og jeg har virkelig holdt mig til skalaen, forklarer hun.
Nu står huset igen skarpt med en gennemtænkt farveskala og materialer, der er funktionelle og ikke stjæler opmærksomheden – helt i funktionalismens ånd.

I soveværelset er væggen malet i farven Light Blue fra Farrow & Ball. I loftet hænger en Stretch-pendel designet af Amanda Betz for Watt A Lamp. Bordet er fra Mulberry Home. Hun brugte det som spisebord i sit tidligere hus, men nu passer det bedre i både stil og størrelse som skrivebord i soveværelset. Her står en vintage-lampe med messing-fod, Matee-keramik fra firmaet Lucie Kaas, en gammel dansk jydepotte, en Saxbo-kande og et par litografier af kunstneren Viktor IV.

Omkring Spisebordet med plade af teak og stel i eg står gamle Eames-skalstole. På bordet står en kande og et fad i tin, som indretningsarkitekten har arvet af sin far. De to ting følger hende i tykt og tyndt. I loftet hænger en vintage PH-lampe, og på væggen ses vægskulpturer i messing og oxideret zink, som duoen WulffWinding har lavet specifikt til rummet. I hjørnet ses en ompolstret senneps-farvet lænestol med fodskammel designet af H.W. Klein sammen med en gammel Jieldé-standerlampe.

Et hjemmekontor har fået plads i stuens karnap. På det kinesiske skrivebord står en Jieldé-bordlampe. På væggen hænger et ur fra Menu. Omkring det hænger en ring fra samme sted.

De to Wassily-stole af Marcel Breuer har Katrine Martensen-Larsen købt på en auktion som noget af det første specifikt til huset, for de er om noget funktionalistiske. Breuer designede stolen, imens han var leder på Bauhausskolen. Katrine har selv besøgt skolen, hvor stolene står flere steder. Over dem hænger kunst af Anne Tholstrup og en mobile af Kasper Kjeldgaard. Til højre ses en Jieldé-lampe.

Den grønne vase er af Arne Bang. Den er en af de ting, Katrine Martensen-Larsen holder mest af.

Hun har valgt kunsthåndværk i enkle farver, men som er udført i eksperimenterende materialer. Kasper Kjeldgaards mobile består fx både af papir, kork, messing og tråd.

På gulvet står to geometriske figurer fra Menus Still-kollektion. Det geometriske maleri bag dem har Katrine Martensen-Larsen fået af sin datters kæreste i fødselsdagsgave. Det var hans eksamens-projekt på gymnasiet, og hun er helt vild med det.

Den mørke blå farve breder sig ud i hallen. Ideen er, at man bydes velkommen af en overraskende mørk farve, når man træder ind i det ellers helt hvide hus, men herfra er alle andre rum lyse.

På bordet står et indrammet hæklet værk af en arkitektstuderende, et lille værk af Erik Brandt og en tom Moebe-ramme. På væggen hænger en sort lampe fra Lampe Gras.

Køkkenet har Katrine Martensen-Larsen tegnet sammen med sin snedker og tømrerkæreste, Henrik Falk. Først byggede de en model af køkkenet i legoklodser, og bagefter førte Henrik Falk det ud i virkeligheden. Det er lavet på indmad fra Ikea og har fronter af olieret egefiner på sorte mdf-plader. De ville undgå et højskab i det relativt smalle rum, så de har fx gemt et lavt køleskab bag fronterne. Det er ikke lige så praktisk som et højt køleskab, men det er en æstetisk løsning. De har et stort køleskab i deres grovkøkken i kælderen.