Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Som en sejlbåd på havet

Bare fordi det er sejlads, man er tidligere verdensmester i, så kan man da også godt kaste sig over større arkitektoniske projekter på sit hus.

© Andreas Mikkel Hansen

Familien:
Stig Westergaard, sejler og blandt andet tidligere europa- og verdensmester samt olympisk deltager, hans kone, Lone Hee Westergaard, der er skolelærer, og deres 13-årige søn, Magnus, som er skoleelev og fodboldspiller. Stig Westergaards far er arkitekt, og Stig Westergaard har dermed fået passionen for arkitektur med sig hjemmefra.

– Jeg havde mit første job på en byggeplads, hvor jeg kørte med trillebør og malede planker. Min baggrund har helt sikkert givet mig en evne til at tænke i rumlighed, som har gavnet mig i dette projekt.

Forhistorien:
– I 1994 flyttede min kone og jeg ind i den oprindelige loftslejlighed på anden sal som lejere, og vi blev hurtigt glade for at bo her, for stedet har alt det, vi har brug for. Det er stille og fredeligt med have, men stadig tæt på byens puls. Så jeg kom til den konklusion, at her ville jeg gerne blive gammel og forsøgte ad flere gange at få lov til at købe ejendommen, men uden held.

I 2006 lykkedes det endelig, og jeg købte hele bygningen. Efter at have boet i huset så længe, vidste jeg jo, at det havde det skidt, og at taget fx skulle isoleres og repareres, så når vi alligevel skulle smide penge i et nyt tag, kunne vi jo lige så godt finde på noget interessant og anderledes i samme ombæring.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset før Den smukke gamle bygning, fuld af sjæl og historie, på Frederiksberg er fra 1874 og var godt slidt, da Stig Westergaard overtog den i 2006. Taget skulle skiftes, og i det hele taget trængte huset til at blive gået efter i sømmene for ikke at miste pusten. Bygningen er bevaringsværdig, så Frederiksberg Kommune havde en del at skulle have sagt i forbindelse med den nye tagetage, som Stig Westergaard ønskede at give huset. Fx skulle det ganske markante facadeforløb med to tårne bevares.

© Andreas Mikkel Hansen

Stig Westergaard Stig Westergaard.

© Andreas Mikkel Hansen

Lysindfaldet fra bygningens nye ”soltag” er helt enestående og giver næsten et behov for solbriller indendørs. Selve hemsen har to små opholdsrum med en gangbro imellem, og Stig Westergaard og hans kone har valgt at indrette tv-stue i den ene ende og arbejdsstation i den anden. Deres søn Magnus kan – som en sjov detalje – kravle op i tv-stuen ad en stige, der er placeret i hans klædeskab nedenunder.

© Andreas Mikkel Hansen

Stig Westergaards mange år som sejler og hans opvækst med en far, der er arkitekt, går op i en højere enhed i dette rum, hvor Stig Westergaard er meget glad for broen, der går tværs over køkkenet og sørger for, at man har frit udsyn til den blå himmel, selv om der er en hems på toppen. – Jeg er vild med løsningen med gangbroen, der er et bærende element i lejligheden, og som gør skibet fuldendt … smiler Stig Westergaard. Selve køkkenet er fra JKE Design og barstolene fra Ikea. De er valgt, så de matcher køkkenets træ og lyse fremtoning.

© Andreas Mikkel Hansen

Stig Westergaard nyder det store åbne rum, hvor fællesskabet er nemt at dyrke, og hvor lyset fra det store ryttertag har frit spil.

© Andreas Mikkel Hansen

De rene og ubrudte linjer var vigtige for Stig Westergaard, da han skabte den nye lejlighed. Køkkenet er helt enkelt og stramt og stjæler ingen opmærksomhed fra ryttertagets fantastiske effekt.

© Andreas Mikkel Hansen

Tæt på detaljen: Der skulle egentlig oprindeligt have været glas på alle hemsens sider, men så fik Stig Westergaards sejlerhjerne en bedre idé: – Jeg syntes, at det ville lukke for meget for kigget op i det blå, så jeg ville hellere have et åbent rækværk i enderne. Rækværket blev leveret med helt almindelige stålwirer, men jeg er jo vant til en anden type afskærmning på skibe, så jeg brugte et par aftener på at splejse “snorene” selv, og de er jo faktisk stærkere end stålwire – og samtidig er det også hyggeligt, at det er lidt som et skib.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er god plads til hyggelige stunder i Stig Westergaard og hans families lejlighed. Her er sofahjørnet lige ved køkkenet og med udgang til altanen. Møblerne er fra Ikea, tæppet med stjerner er fra Soft Style Living, og de grå puder er fra IDEmøbler.

© Andreas Mikkel Hansen

Lofterne i den nye etage er specielle og med til at give lejligheden karaktér. – Jeg havde egentlig bare forestillet mig, at det skulle være den billige løsning med to gange gipsplader, rockwool ind imellem og færdig. Men minimumskravet for nybyggeri er 2,5 meter til loftet, og hvis vi skulle have det her, så skulle vi stjæle 30 cm oppe fra hemsen, og det havde vi jo ikke lyst til. Så vi fandt på denne løsning, hvor de bærende ståldragere og bjælker er pakket ind i brandgips, og det er vi blevet rigtigt glade for.

© Andreas Mikkel Hansen

Alle lejlighederne i bygningen på Frederiksberg fik altan på, da Stig Westergaard tog fat, og på den nye etage på toppen bliver uderummet med skøn udsigt til Skt. Jørgens Sø i hvert fald brugt flittigt. Udgangen til altanen er fra det store opholdsrum, og det giver en ekstra dimension til rummet, at man kan komme helt udenfor. Og når man er ude på altanen er det en særlig følelse af at stå i niveau med byens tage.

© Andreas Mikkel Hansen

Soveværelset og Magnus' værelse ligger side om side i den ene ende af lejligheden og har samme spetakulære loft som det store opholdsrum.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er to badeværelser i den nye lejlighed. Et lille gæstebad bare med toilet og vask og så dette egentlige badeværelse, hvor Stig Westergaard har valgt en smart pladsbesparende bruseniche. Møblerne er fra JKE Design.

© Andreas Mikkel Hansen

På den oprindelige tegning af den nye etage gik trappen op til lejligheden et andet sted, men Stig Westergaard fik sneget et viktualierum på 5-6 m² ind i planløsningen, og så måtte trappen flyttes og blev dermed ret stejl: – Viktualierummet kostede en stejlere trappe, men det har været et godt bytte. Jeg har dog haft svært ved at finde en lysløsning, som fungerer i trapperummet. Men en dag lå der en rulle med LED-lys, som bruges på skibe, ude i fabrikshallen ved mine både, så den skyndte jeg at nappe med hjem.

Håndplukket til dig