Se Fremtidens Hjem, der kender dine behov, før du selv gør

I Fremtidens Hjem i Roskilde kommer der ny teknologi til hver måned. Kom med ind i hjemmet, der kan tænke selv.

Troldtekt med lister i loftet

Loftet i hele huset er Troldtekt med lister, der dæmper lyden gevaldigt. Der er sat lysskakter ind, som både bliver brugt til regulering af lys og varme.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Torben Vognsen foran vindmølle

Torben Vognsen, som står bag Fremtidens Hjem, ses foran havens transportable vindmølle på 5 m, der supplerer husets egen energiproduktion fra de mange solceller på taget. Møllen kan hurtigt pakkes ned og tages med, hvis man har brug for den et andet sted.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lad fremtiden flytte ind

Et hus i fremtiden kan være svært at forestille sig. Heldigvis kan man opleve det i virkeligheden i forsøgshuset Fremtidens Hjem.

Det er indrettet som lidt af en tidsmaskine, der tager højde for vores behov i fremtiden, men med nutidens udstyr. Man kan derfor godt skabe det hjemme hos sig selv.

Bliv her klogere på, hvordan du måske gerne vil bo.

Stue

Lamper med ledninger, som ligger og flyder overalt i huset, er erstattet af batteridrevne lamper, som kan flyttes efter behov. Møblerne er nye og gamle designklassikere, der er relanceret, som Arne Jacobsen og Flemming Lassens Mayor-sofa, der er tegnet i 1939, Little Petra-stolen, der er tegnet af Viggo Boesen i 1938, og et sofabord, Palette Table JH7 – alt er fra &Tradition.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En teknologisk hjælpende hånd

Hvad er et moderne hjem? Svaret er muligvis, at det er tidssvarende, men hvilke hjem er egentlig det? Det er imidlertid Fremtidens Hjem i Roskilde, som er Eurodan-huses bud på et moderne hjem.

Her er al den nyeste teknologi til hjemmet samlet ud fra en grundtanke om at skabe et levende hus, der er programmeret til at tænke selv.

Eftersom teknologien er i rivende udvikling, skifter den hver måned, alt efter hvad der kommer af nyt på markedet. Og så bliver den testet. Og tak for det. For som almindelig forbruger kræver det et særligt engagement at sætte sig ind i, hvordan man ved hjælp af teknologi kan skabe sig et ubekymret liv – et moderne Metropolis bare i ens eget hus.

Men hvor det maskinelle undertrykker det ubekymrede menneske i Fritz Langs navnkundige fremtidsfilm fra 1927, så hjælper teknologien derimod her med alt det praktiske, som kan stige os over hovedet i en travl hverdag. Hjælpen kan endda justeres efter vores livsstil, og samtidig er løsningerne klimavenlige, hvilket på et højere plan gør huset til et pragteksempel i forhold til at skabe en bæredygtig fremtid.

Hjemmebiografen i Fremtidens Hjem

Hjemmebiografen i Fremtidens Hjem er lidt anderledes end de fleste – den er nemlig baseret på en laserprojektor fra Epson, der kan skyde et enormt billede op på væggen, selv fra kort afstand. Væggen er behandlet, så man ikke behøver et lærred.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Usynlig og integreret

Hvis man forestiller sig at komme ind i et hus fuld af robotter, bliver man skuffet, for teknologien er usynlig og fungerer som en integreret del af huset. Lidt ligesom en engelsk butler, der kender ens behov, før man selv ytrer dem, mener Torben Vognsen, der er journalist og partner i projektet.

Han er drevet af en nysgerrighed for teknologiudvikling – ikke for teknologiens skyld, men ud fra perspektivet af, hvordan den kan lette vores dagligdag samt det miljøaftryk, vi sætter.

Styringspanelet

Styringspanelet er en del af husets grundlæggende system, der hedder Niko. Det lille panel kan gøre stort set alt – tænde lys, ændre temperatur, åbne vinduer, trække rullegardiner for og fra og styre musikken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Lysskakter

Lysskakter regulerer lys og varme.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et intelligent hus

I praksis arbejder huset for de fiktive beboeres trivsel. Meget er styret af en Google Home Assistant, og fornemmelsen af, at nogen er opmærksom på ens person, rammer en, allerede fra man nærmer sig huset, og lyset tændes.

Varmen er selvfølgelig skruet op inden da, for telefonens gps har allerede sendt besked om, at man er på vej. Forlader man huset, følger det omvendte mønster.

På den måde justeres energiforbruget efter den måde, livet leves på i det intelligente og årvågne hus, hvor alt er indstillet og bliver aktiveret af følere.

Vinkælder

Bygger man nyt hus, giver det mening at bygge en vinkælder. Luftens temperatur og fugtighed styres intelligent, og der er lightstrips i vinreolerne, hvilket giver et behageligt og hyggeligt lys, når man går på jagt efter vin til gæsterne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En mere behagelig hverdag

Da lys og lyd også er stemmeaktiveret, kan man også ændre på tingene ved at råbe en kommando ud i rummet.

Skulle man opleve misforståelser i starten, bliver systemet bedre til at genkende ens stemme med tiden. Lidt ligesom ens partner får en bedre forståelse (forhåbentlig) af en i et tidsperspektiv.

– Intelligent belysning er en kæmpehjælp i hverdagen, når man tænker på, hvor mange gange man dagligt tænder og slukker lyset i sit hjem. Selv har jeg ingen kontakter længere. Rejser jeg mig fra sengen om natten, tænder lyset ikke på mere end 3 % efter kl. 22.30. Jeg behøver derfor ikke at famle mig frem i bælgravende mørke eller ved en lysstyrke på 100 %, som gør det svært at sove bagefter. Det er alle de små ting i hverdagen, der gør livet mere behageligt, siger Torben.

Køkkenet

I køkkenet er der sat intelligente lightstrips op fra Ledvance, der står for det intelligente lys i hele huset. De giver muligheder for at sætte stemningen, helt præcis som man vil have den – inklusive farver, hvis det passer til lejligheden. En mobil have fra Click & Grow på hylden leverer masser af krydderurter og endda små jordbær, ærter og chilier, og når du har fyldt tanken med vand, holder dine planter sig i live i flere uger uden at du behøver tænke på vanding. Armaturet er Quookers mest avancerede udgave med både kogende vand og danskvand. De hårde hvidevarer er fra Siemens og er naturligvis opkoblet til nettet, så du kan styre ovnen via en app – eller for den sags skyld starte kaffemaskinen fra telefonen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Godt for dig og miljøet

I forhold til indeklimaet er huset reguleret dualistisk, så det lever op til beboernes ønsker om akklimatisering og miljøhensyn. I praksis betyder det, at det elektriske lys bliver suppleret med naturligt lysindfald fra lysskakter i loftet, så man bruger dagslyset i stedet for at tænde energikrævende lys.

I forhold til temperaturen indgår vinduerne også i reguleringen af en fast indstilling. Bliver det for koldt eller varmt, åbner eller lukker de automatisk, eller også ruller gardinerne for. Eller der bliver skruet ned for varmen, der ligger i gulvet, og som gør skisokker og sutsko til fortid.

Soveværelset

I soveværelset er sengen fra Auping i stand til at levere en rolig nats søvn – i hvert fald kan du få fred, hvis din partner har en tendens til at snorke. Sengen kan nemlig ved at lytte med fra mobiltelefonen give små skub til en person, der sover, så kroppen skifter position. Hævesænke-funktionen kan også styres fra telefonen. Garderoben har fået en lightstrip hele vejen oven over skabene. Det giver en god effekt – og er man ikke til det mere avancerede med farver, så får man stadig en god belysning med en mere rolig nuance.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Badeværelse

I badeværelset er gardinerne udskiftet med en funktion, der blænder vinduerne blot ved at trykke på en knap. Toilettet fra Geberit er det mest avancerede AquaClean, og det skyller og tørrer naturligvis – men der er også indbygget et filter, der gør, at toilettet aldrig kommer til at lugte. Brusesystemet hedder Orbital Systems – og det er der en grund til. Det er faktisk udviklet af en svensk ansat på NASA til brug på Mars, hvor vand er en livsvigtig ressource. Idéen er egentlig simpel: I risten sidder en føler, der scanner vandet for skidt. Hvis det er rent, føres det op til en tank i væggen, hvor det opvarmes igen og gennemlyses for at slå eventuelle resterende bakterier ihjel. Derefter ryger det ud af brusehovedet igen. Efter de første fem minutter genbruges næsten 100 % af vandet, fordi det meste skidt er skyllet ud, så man kan endelig tage et langt bad med god samvittighed.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Farvel til den store, grimme tv-skærm

Ud over en god forståelse for, hvordan flowet af lys, lyd og varme skal være gennem huset, er det lige så meget med på de nyeste indretningstrends. Hvem gider fx at bo med en stor, grim tv-skærm på væggen? Og måske ikke engang selvom det er camoufleret som et billede.

I fremtiden vil vi bo med en hjemmebiograf, og derfor vil der være et hi-fi-møbel på væggen med en indbygget projektor og højttalere, der er gemt bag låger af stof.

Ungdomsværelset i Fremtidens Hjem

Ungdomsværelset i Fremtidens Hjem er hyggeligt og indrettet med en kompakt arbejdsplads til teenageren med en hvid bærbar computer, som er sat på en fod, og som er en fin løsning til et skrivebord, hvor der ikke er meget plads. Sammen med et eksternt tastatur og mus får man en god arbejdsplads, der stadig er ergonomisk korrekt, selvom man ikke har en stor skærm i højden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Yoga-/træningsrum

Fremtidens hjem er et sted, hvor man ikke bare bruger ny teknologi til at dovne den. Faktisk har huset et dedikeret yoga-/træningsrum, hvor man kan udfolde sig fysisk. Hjemmetræning er afgjort kommet for at blive, og har man pladsen, giver det mening at sætte lidt af til at holde kroppen i form.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et hjem til det hele

Da en indretning ofte følger ens livsstil, er det naturligt, at Fremtidens Hjem har fanget, hvordan vores liv bliver i fremtiden. Vi vil nemlig arbejde mere hjemme, og derfor er der arbejdsrum med ordentlige hæve-sænke-borde og et yogarum, hvor man kan stresse af, strække ud og rense hovedet med mindfulness.

Vil man til gengæld lave hård styrketræning, kan det foregå i træningsrummet, som ligger i carporten. Og her taler vi ikke om et koldt, fugtigt rum fuld af opbevaring, men om et gennemisoleret rum, hvor elbilen, som jo ikke lugter af benzin og diesel, kan lade op. I samme rum er pakkepostkassen, der er så stor, at vi med den forøgede nethandel selvfølgelig kan få leveret vores pakker hjemme.

Efter træning vil det være naturligt at tage sig et langt bad, hvilket man kan gøre med god samvittighed, for 90 % af vandet bliver genanvendt. I forvejen er vandspildet minimeret, for der er sensorer på vandhanerne, så man kun bruger det nødvendige.

Således ser et øjebliksbillede af Fremtidens Hjem ud, men da det er fremtiden, vi taler om, har den nok ændret sig om en måned.

Carporten

Carporten er naturligvis indrettet til en elbil med egen lader. Holder bilen i carporten weekenden over, og har solen været nærig med sin energi, kan huset “låne” energi fra bilen. Skal man bruge bilen mandag morgen, fortæller man bare sin app det, og så skal den nok sørge for, at bilen er ladet op, til når den skal bruges. I carporten er der desuden et mindre fittnesscenter med diverse maskiner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad