Lad fremtiden flytte ind
Et hus i fremtiden kan være svært at forestille sig. Heldigvis kan man opleve det i virkeligheden i forsøgshuset Fremtidens Hjem.
Det er indrettet som lidt af en tidsmaskine, der tager højde for vores behov i fremtiden, men med nutidens udstyr. Man kan derfor godt skabe det hjemme hos sig selv.
Bliv her klogere på, hvordan du måske gerne vil bo.
En teknologisk hjælpende hånd
Hvad er et moderne hjem? Svaret er muligvis, at det er tidssvarende, men hvilke hjem er egentlig det? Det er imidlertid Fremtidens Hjem i Roskilde, som er Eurodan-huses bud på et moderne hjem.
Her er al den nyeste teknologi til hjemmet samlet ud fra en grundtanke om at skabe et levende hus, der er programmeret til at tænke selv.
Eftersom teknologien er i rivende udvikling, skifter den hver måned, alt efter hvad der kommer af nyt på markedet. Og så bliver den testet. Og tak for det. For som almindelig forbruger kræver det et særligt engagement at sætte sig ind i, hvordan man ved hjælp af teknologi kan skabe sig et ubekymret liv – et moderne Metropolis bare i ens eget hus.
Men hvor det maskinelle undertrykker det ubekymrede menneske i Fritz Langs navnkundige fremtidsfilm fra 1927, så hjælper teknologien derimod her med alt det praktiske, som kan stige os over hovedet i en travl hverdag. Hjælpen kan endda justeres efter vores livsstil, og samtidig er løsningerne klimavenlige, hvilket på et højere plan gør huset til et pragteksempel i forhold til at skabe en bæredygtig fremtid.
Usynlig og integreret
Hvis man forestiller sig at komme ind i et hus fuld af robotter, bliver man skuffet, for teknologien er usynlig og fungerer som en integreret del af huset. Lidt ligesom en engelsk butler, der kender ens behov, før man selv ytrer dem, mener Torben Vognsen, der er journalist og partner i projektet.
Han er drevet af en nysgerrighed for teknologiudvikling – ikke for teknologiens skyld, men ud fra perspektivet af, hvordan den kan lette vores dagligdag samt det miljøaftryk, vi sætter.
Et intelligent hus
I praksis arbejder huset for de fiktive beboeres trivsel. Meget er styret af en Google Home Assistant, og fornemmelsen af, at nogen er opmærksom på ens person, rammer en, allerede fra man nærmer sig huset, og lyset tændes.
Varmen er selvfølgelig skruet op inden da, for telefonens gps har allerede sendt besked om, at man er på vej. Forlader man huset, følger det omvendte mønster.
På den måde justeres energiforbruget efter den måde, livet leves på i det intelligente og årvågne hus, hvor alt er indstillet og bliver aktiveret af følere.
En mere behagelig hverdag
Da lys og lyd også er stemmeaktiveret, kan man også ændre på tingene ved at råbe en kommando ud i rummet.
Skulle man opleve misforståelser i starten, bliver systemet bedre til at genkende ens stemme med tiden. Lidt ligesom ens partner får en bedre forståelse (forhåbentlig) af en i et tidsperspektiv.
– Intelligent belysning er en kæmpehjælp i hverdagen, når man tænker på, hvor mange gange man dagligt tænder og slukker lyset i sit hjem. Selv har jeg ingen kontakter længere. Rejser jeg mig fra sengen om natten, tænder lyset ikke på mere end 3 % efter kl. 22.30. Jeg behøver derfor ikke at famle mig frem i bælgravende mørke eller ved en lysstyrke på 100 %, som gør det svært at sove bagefter. Det er alle de små ting i hverdagen, der gør livet mere behageligt, siger Torben.
Godt for dig og miljøet
I forhold til indeklimaet er huset reguleret dualistisk, så det lever op til beboernes ønsker om akklimatisering og miljøhensyn. I praksis betyder det, at det elektriske lys bliver suppleret med naturligt lysindfald fra lysskakter i loftet, så man bruger dagslyset i stedet for at tænde energikrævende lys.
I forhold til temperaturen indgår vinduerne også i reguleringen af en fast indstilling. Bliver det for koldt eller varmt, åbner eller lukker de automatisk, eller også ruller gardinerne for. Eller der bliver skruet ned for varmen, der ligger i gulvet, og som gør skisokker og sutsko til fortid.
Farvel til den store, grimme tv-skærm
Ud over en god forståelse for, hvordan flowet af lys, lyd og varme skal være gennem huset, er det lige så meget med på de nyeste indretningstrends. Hvem gider fx at bo med en stor, grim tv-skærm på væggen? Og måske ikke engang selvom det er camoufleret som et billede.
I fremtiden vil vi bo med en hjemmebiograf, og derfor vil der være et hi-fi-møbel på væggen med en indbygget projektor og højttalere, der er gemt bag låger af stof.
Et hjem til det hele
Da en indretning ofte følger ens livsstil, er det naturligt, at Fremtidens Hjem har fanget, hvordan vores liv bliver i fremtiden. Vi vil nemlig arbejde mere hjemme, og derfor er der arbejdsrum med ordentlige hæve-sænke-borde og et yogarum, hvor man kan stresse af, strække ud og rense hovedet med mindfulness.
Vil man til gengæld lave hård styrketræning, kan det foregå i træningsrummet, som ligger i carporten. Og her taler vi ikke om et koldt, fugtigt rum fuld af opbevaring, men om et gennemisoleret rum, hvor elbilen, som jo ikke lugter af benzin og diesel, kan lade op. I samme rum er pakkepostkassen, der er så stor, at vi med den forøgede nethandel selvfølgelig kan få leveret vores pakker hjemme.
Efter træning vil det være naturligt at tage sig et langt bad, hvilket man kan gøre med god samvittighed, for 90 % af vandet bliver genanvendt. I forvejen er vandspildet minimeret, for der er sensorer på vandhanerne, så man kun bruger det nødvendige.
Således ser et øjebliksbillede af Fremtidens Hjem ud, men da det er fremtiden, vi taler om, har den nok ændret sig om en måned.