Gadgetekspert: "Livet er simpelthen for kort til grim teknologi"

Hjemme hos Danmarks førende gadgetekspert er alt gennemtænkt. Se her, hvordan ny teknologi er indtænkt i hvert hjørne i hjemmet.

Stuk og store dannebrogsvinduer lægger op til hyggelig indretning – og den eneste antydning af teknologi er et par fjernbetjeninger på bordet, der dog reelt sjældent bruges, fordi det meste klares med stemmen. Stort set alle møbler er købt i gåafstand fra lejligheden, eksempelvis stuebordene fra Bønneborde, der ligger på Vesterbrogade, ligesom sofaen fra Broste Copenhagen er købt hos Nordic Nesting – også lidt nede ad gaden. På den måde sparer man både køreturen og støtter de lokale butikker.

© Andreas Mikkel Hansen

Min intelligente lejlighed

Som Danmarks førende gadgetekspert må man aldrig gå ned på automatiseringer af hjemmet.

Hos Torben Vognsen, der bor på 89 m² på Vesterbrogade i København med sin kæreste, er der da også en del af de mange små ting i hverdagen, der er styret af smarte skærme og mobile enheder.

Han fortæller her, rum for rum, hvordan han har renoveret sit hjem og tænkt ny teknologi ind overalt.

Den lille stue ses her forvandlet til hjemmebiograf.

© Andreas Mikkel Hansen

På væggen sidder en lille skærm fra Niko, der styrer både lys, temperatur og gardiner i rummet.

© Andreas Mikkel Hansen

Teknologi indtænkt overalt i hjemmet

Når jeg tænker på teknologi, kan jeg ikke lade være med at tænke på alt det, jeg selv voksede op med i 80’erne og 90’erne: den store klods af et tv i hjørnet af stuen, stereoanlægget, der nærmest var et etagebyggeri, og – hvis man var meget avanceret – VHS-maskinen, der endda kunne programmeres til at optage udsendelser.

Min mor brugte måneder af sit liv på at være sikker på at optage de mange afsnit af Glamour, som hun derefter sad og spolede rundt i.

I dag er teknologien alle steder i vores hverdag og derfor naturligt nok også i vores hjem. Og i mit hjem nok mere end i de flestes.

Projektoren fra Epson er i stand til at levere et godt billede – også i et rum, hvor lyset ikke er helt dæmpet, selv om gardinerne fra Luxaflex selv kan reagere på sollys og ruller for automatisk, hvis der er for varmt i rummet. Lærredet er i sig selv med til at skabe mørke i rummet, og om aftenen bliver stemningen i den lille biografkrog både hyggelig og intens.

© Andreas Mikkel Hansen

Soundbaren er den nye Arc fra Sonos, og det samme er subwooferen, der er gemt under sofaen. I et relativt lille rum bliver lydoplevelsen ganske imponerende.

© Andreas Mikkel Hansen

"Godmorgen, Google"

Jeg er netop færdig med at renovere lejligheden på Vesterbro og har brugt masser af ny teknologi – måske også så meget, at selvsamme mor får et chok, når hun snart kommer på besøg og skal forsøge at tænde lyset, skrue op for varmen eller rulle gardinerne ned.

Men det bedste af det hele er, at man stort set ikke kan se alle de mange ting, der nu er blevet automatiseret. Jeg har nemlig gjort en dyd ud af, at teknologi i dag skal være der, men ikke kunne ses.

Gardinerne ligner almindelige gardiner, hjemmebiografen kommer først til syne, når der skal ses film, Google-enhederne er gemt i skabene, og lamperne ligner … lamper.

Livet er simpelthen for kort til grim teknologi, men det er fedt at sige “okay, Google, godmorgen” og så se gardinerne rulle fra af sig selv.

Valget af farver i køkkenet faldt på forskellige nuancer af grøn, inspireret af metrostationen Frederiksberg Allé, der ligger få hundrede meter fra lejligheden. Køkkenet fra Kvik er det helt nye Ombra, og skærebræt og knivmagnet er fra danske Noyer og holdt i amerikansk valnød, hvilket sammen med den grønne trækker naturens farver ind i køkkenet. Den nye serie af KitchenAid i dens kraftige lysegrønne farve er en god kontrast til de ellers rolige grønne farver.

© Andreas Mikkel Hansen

Teknologien kan drille - Men frygt ej

Selv med den grundviden, jeg har om teknologi, og de mange erfaringer, jeg har gjort mig med at sætte produkter op, kan jeg godt komme i problemer med opsætningen af mit hjem. Ikke fysisk – det er næsten altid let at sætte tingene op rent fysisk – men softwaren kan sagtens drille.

Eksempelvis har jeg haft problemer med, at Google Assistent pludselig kom helt ud af sync, hvilket betød, at en ordre blev modtaget og behandlet af flere enheder i flere rum. Det medførte en frygtelig larm af Google Assistenter, der på samme tid både bekræftede ordren og nægtede at udføre den. Jeg måtte “slette mit hjem” i Google Home-appen og starte helt forfra – og nu kører det hele fint igen.

Men det er en vigtig ting at huske på, at man skal have et vist teknisk niveau for at automatisere sit hjem. Ikke desto mindre bliver det lettere og lettere, og problemerne færre og færre.

Googles lille hub fungerer som hjernen i hjemmet – herfra kan man styre alt og samtidig få gode idéer til aftensmaden.

© Andreas Mikkel Hansen

Emhætten er sparet væk ved i stedet at bruge en Eicos NikolaTeslakogeplade med indbygget emhætte, der så er forbundet indirekte til udsugningen i bygningen nede i køkkensoklen.

© Andreas Mikkel Hansen

Den usynlige biograf

Egentlig var det ikke meningen, at det var det, vi ville lave – vi tænkte et helt almindeligt tv fra starten – men da vi begyndte at indrette rummet, kunne vi se, at sofaen (en stor, nyindkøbt hjørnesofa) fyldte grundigt op i det relativt lille rum. Men vi ville ikke gå ned på sofa og har ofte gæster, så der skulle være siddepladser, og så måtte vi lede efter en anden løsning. Og endelig opstod muligheden for en hjemmebiograf ved at placere lærredet foran vinduet.

Ved siden af stuen er vores walk-in-closet, som vi også var i gang med at renovere. Ved at skære hul i væggen og samtidig sætte en hjemmebygget reol op under loftet fik vi trukket projektoren næsten helt tilbage i skabet og fik dermed både masser af luft til den uden at kunne høre den – og muligheden for et enormt billede på lærredet, der ruller ned foran vinduet.

Alt er sat op sådan, at en kommando til Google (“okay, Google, se film”) aktiverer lærredet, der ruller ned, lyset dæmpes, og gardinet bag lærredet ruller for. Egentlig er det planen på sigt at få et regulært mørklægningsrullegardin i vinduet – for hængegardinet blokerer for lyden fra soundbaren, vi har monteret under vindueskarmen.

Projektoren er lysstærk nok til, at den kan bruges i dagtimerne, så længe der ikke er direkte sollys, og den leverer 4K-kvalitet (eller i hvert fald emulerer den 4K, hvis den får et 4K-signal, og de færreste vil kunne se forskel) og er i øvrigt ganske imponerende til prisen.

Faktisk vil jeg mene, at rigtig mange i dag skulle overveje en projektorløsning i stedet for et almindeligt tv – prisen er ikke meget over et godt tv, men oplevelsen bliver meget større. Indretningen er generelt inspireret af 50’erne, hvilket det lille, frække barskab fremhæver – vi elsker perioden og den hyggelige stemning, der var i indretningen.

Se videoen her hvordan Torbens hjemmebiograf fungerer i stuen.

Lampen i loftet fra Philips Hue kan både levere et kraftigt arbejdslys til madlavning og samtidig skabe hygge med de fire spots, der kan roteres 360 grader – og i øvrigt også kan give et væld af farver og temperaturer.

© Andreas Mikkel Hansen

Sengelamperne er Ikeas Symfonisk, der er et samarbejde med Sonos. De to lamper fungerer også som højttalere, der spiller sammen med soundbaren under tv’et.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkken med masser af strøm

Der er simpelthen aldrig stikkontakter nok, og de sidder altid elendigt. Derfor har jeg sørget for at have hele ni stikkontakter rundtom i køkkenet – inklusive fire, hvor køkkenmaskinerne normalt står. Køkkenets farver – de grønne nuancer – er i øvrigt inspireret af den nye Frederiksberg station, som ligger få hundrede meter fra vores lejlighed.

Klinkerne på væggene i stationen er lavet i flere forskellige grønne nuancer, hvilket jeg synes er dejligt livsbekræftende, samtidig med at det giver en følelse af natur – midt på Vesterbro. Knivmagneten bidrager lidt til det samme. Køkkenet har låger lavet i genbrugsplastik, hvilket tiltalte mig, fordi jeg elsker noget, der føles nyt og ser nyt ud, men som er lavet af genbrugsmaterialer – ud over, naturligvis, at farven er en lækker olivengrøn.

Ud over stikkontakterne på væggen har jeg også fået sat et par ekstra stik op til opladning af mobiler og andre USB-enheder – og både den gamle USB-standard og den nye USB-C giver fleksibilitet; jeg kan endda forbinde min bærbare direkte til væggen uden strømforsyning imellem. Det er superpraktisk at have lige ved køkkenbordet.

På væggen ved døren, man oftest kommer ind ad, sidder en lille skærm fra Niko, der styrer både lys, temperatur og gardiner i rummet. Lyset kommer fra en lampe, der har påmonteret fire spots – på den måde kan man både sætte stemningslys, hvor man har brug for det, og få godt arbejdslys ned på kogepladen, der i øvrigt har indbygget udsugning, så vi slipper for en emhætte på væggen.

Da der ikke er meget plads til fjernsyn, har vi i stedet valgt at investere i et tv, der også kan gøre det ud for kunst – i hvert fald når der er gæster. Det “lille” 43" Frame-tv camouflerer sin funktion glimrende, og det sker ofte, at gæster tror, det er et “rigtigt” billede.

Se også en video af Torbens køkken her.

Luftkvalitet er vigtigt – især i et soveværelse. Om sommeren kan Dysons luftkøler både rense og køle, og om vinteren kan den fugte rummet, hvis der bliver for tørt.

© Andreas Mikkel Hansen

Temperaturen bliver styret via Tado-termostater – der skruer ned for varmen, når ingen er hjemme, eller når vinduerne åbnes for at lufte ud.

© Andreas Mikkel Hansen

Den føromtalte soundbar er gemt i det lille møbel fra Clic under tv’et. Ledningen fra møblet op til tv’et er lagt ind i en kabelbakke i væggen, så alt kan skiftes ud.

© Andreas Mikkel Hansen

Mørkt som natten

Så nu, hvor vi alligevel var i gang med at renovere, var det også tid til at få det mørke i soveværelset, jeg altid har drømt om. Det gjorde vi med mørklægningsgardinet, der lukker grundigt af for lyset – og med kommandoen “okay, Google, godnat” ruller gardinet for af sig selv.

Samtidig er rummet blevet malet i en mørk blå – både fordi det efter sigende skulle være en rigtig god og afslappende farve til et soveværelse, og fordi det også er med til at dæmpe lyset grundigt. Faktisk har vi opdaget en ekstra fordel ved den mørke farve: Hvis en af os ikke kan sove og formaster sig til at tage mobilen op, vækkes den anden ikke af genskær, hvilket ellers godt kan være et problem – især i et hvidt soveværelse.

Den store seng var også et must, og selvom det er en dyr affære, er den alle pengene værd – vi bruger trods alt ret meget tid i soveværelset. Og så kan den naturligvis, via en lille boks under bunden, styres fra mobiltelefonen. På væggen har vi endnu et Frame-tv, der kan camoufleres som et billede. Her er det mere tydeligt, at det reelt er et tv, fordi møblet under signalerer det, men det er til gengæld praktisk at kunne skjule sin soundbar bag stof og stadig få en god lyd ud.

Se Torbens intelligente løsninger i soveværelset her.

Sengen fra Auping har indbygget antisnorkefunktion og kan styres via en app. Det betyder, at sengen registrerer snorkelyde og indstiller sig efter din krop og nakke, således at du holder op med at snorke. Du kan efterfølgende se, hvor mange gange sengen har bevæget sig – ergo hvor mange gange du har snorket.

© Andreas Mikkel Hansen

Lyd, lys og grill på altanen

Vores store tagterrasse er et ekstra rum om sommeren, og her sidder vi ofte meget af dagen. Derfor er det vigtigt, at der står en wi-fi-enhed lige inden for døren, der kan forlænge signalet ud på terrassen. Der er også lavet ekstra strømudtag, så vi kan sætte opladeren til en bærbar computer til, så terrassen også kan fungere som hjemmekontor.

Vi har sat lys op overalt, og holder vi en lille fest på terrassen, kan lyset selvfølgelig ændres i farven. Musikken er ført ud på terrassen, men er samme system som indenfor. Grill på en altan eller tagterrasse i byen kan være lidt en udfordring, for det er aldrig godt med ild så tæt på en bygning, og ofte er det endda ikke tilladt. Derfor har vi fundet en grill, der kører på strøm, og selvom den ikke kan blive helt så varm som gas eller kul, er den stadig varm nok til langt det meste.

Og så er der indbygget elektronisk termometer, der kommunikerer med mobiltelefonen, så vi kan se, om stegen er ordentlig tilberedt.

Se en video af Torbens altan her, hvor alt er forbundet.

Udenfor er der også blevet plads til lyden igennem en forlængelse af systemet fra lejligheden – på batteri, naturligvis. Planterne er på abonnement fra Plantan via nettet, på den måde bliver de skiftet sammen med sæsonen og man har altid pæne krukker. Grillen er Webers Pulse 2000, der både er bedre for miljøet og billigere i brug fordi den kører på strøm - derudover er det ofte ikke tilladt at grille med kul på tagterrasser og altaner i byen.

© Andreas Mikkel Hansen