Se forvandlingen – fra rodebunke til toptunet familiehus

Den klassiske murermestervilla var plastret til i 1970'er-"forbedringer". Nu kan man slet ikke genkende det.

murermestervilla ombygning vindue glasparti tilbygning facade
© Christina B. Kjeldsen

Det er ikke altid, der opstår sød musik, når en ældre murermester møder en yngre model – i hvert fald ikke, når det kommer til arkitektur.

Familien savnede et ekstra værelse, bedre isolering og en mere helstøbt løsning til deres gedigne og smukke murermestervilla på Amager, der havde fået en tilbygning knappet på i slutningen af 1970'erne. Her var der ikke blevet taget hensyn til husets originale arkitektur fra 1926, og tilbygningens loftsrum stod mørkt og uudnyttet hen. Spild af kvadratmeter, og synd for et ellers attraktivt hus i en af Amagers charmerende gamle kvarterer.

Da arkitekt Morten Dalsgaard, der er medlem af Danske BoligArkitekter blev inviteret om bord på projektet, kunne han sagtens se problematikken;

– Den oprindelige villa og tilbygningen prøvede at ligne hinanden, og så alligevel ikke. Udfordringen lå i visuelt at få adskilt de to bygninger ved dels at skærpe udtrykket på tilbygningen, dels at få detaljerne på det originale hus ført tilbage til deres udgangspunkt, forklarer Morten Dalsgaard.

Se flere billeder af familiens murermestervilla hos Danske BoligArkitekter

murermestervilla ombygning vindue glasparti tilbygning gang
© Christina B. Kjeldsen

Populær murermestervilla

Murermestervillaen er en af de mest attraktive hustyper for børnefamilier, der rykker ud til forstæderne omkring de større byer. Men husene er ofte født med en lille grundplan, der sjældent matcher moderne familiers pladsbehov, og derfor er mange af husene knopskudt med mere eller mindre vellykkede tilbygninger.

Amagervillaen fik samtidig med tilbygningen i 70'erne udskiftet sit originale røde tegltag med et eternittag – noget som den nye energirenovering af taget kunne råde bod på.

– Vi har givet den fuld gas på isoleringen af det nye tag i klassiske, røde tegl, men uden at stjæle af førstesalens indvendige plads, der i forvejen er begrænset af skråvæggene. Kigger man på huset i dag, ligner det noget, der ligeså godt kunne have været opført i 1926 og er et godt eksempel på, at man godt kan energirenovere klassiske villaer og stadig holde fast i detaljerne, fortæller arkitekt Morten Dalsgaard.

Se mere af arkitekt Morten Dalsgaards arbejde hos Danske BoligArkitekter

murermestervilla ombygning vindue glasparti tilbygning badeværelse
© Christina B. Kjeldsen

Modsætninger mødes

Hvad angår tilbygningen blev det derimod netop de moderne kontraster, der skulle spilles på. Dels for at løse de praktiske problemer med at forbinde førstesalen på de to husdele, men også for at give villaen den visuelle wauw-faktor, det manglede.

– Løsningen blev den visuelt meget skarpe og moderne glaskvist, der kobler det gamle med det nye. Den løser problemet i forhold til adgang, men giver samtidig dagslys til værelserne på begge sider og en lækker udsigt til haven. På den måde blev udfordringerne med skråvægge og forskellige gulvniveauer vendt til en fordel, og de er med til at skabe en fornemmelse af, at man bevæger sig fra noget gammelt over i noget nyt, siger arkitekten og fortsætter:

– I min verden får murermestervillaen meget mere lov til at være den bedste version af sig selv, når tilbygningen står og leger med kontrasterne ved siden af, slutter arkitekt Morten Dalsgaard.

Og er det ikke det, det handler om i alle gode forhold?

Få mere inspiration til tilbygninger på Danske BoligArkitekter

murermestervilla ombygning vindue glasparti tilbygning stue
© Christina B. Kjeldsen

Fakta om til/ombygningen

  • Arkitekt: Morten Dalsgaard, m4 arkitekter
  • Familien fik: En opdatering af deres tilbygning fra 1978 med mørkpudset facade, nyt skiffertag, nye vinduer og en glaskvist samt et ekstra værelse i tilbygningens loftsetage. Herudover fik de energirenoveret taget på de oprindelige hus fra 1926 samt et nyt badeværelse med kvist. Dermed er huset vokset fra 140 til 167 kvm.
  • Proces: Arkitekten har været involveret i hele processen fra idémøde, skitser, økonomisk overslag, myndighedsprojekt og byggetegninger til engagement af entreprenør og tilsyn undervejs i byggeriet.
  • Energi: Det kan være svært at beregne energigevinsten ved nye vinduer og isolering af tag på murermestervillaen, da tilbagebetalingstiden ofte er meget lang til. Til gengæld er der en øjeblikke gevinst i komfort i form af mindre træk og kulde og et mærkbart bedre indeklima.
  • Arkitekthonorar: ca. 150.000 kr.
  • Byggepris: ca. 1,7 mio. kr.
murermestervilla ombygning vindue glasparti tilbygning arkitektur
© Christina B. Kjeldsen
murermestervilla ombygning vindue glasparti tilbygning
© Christina B. Kjeldsen
murermestervilla ombygning

Danske Boligarkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.