damhussø hus facade © Mads Mogensen

Se det moderne arkitekttegnede hjem inspireret af 1960'erne

I udkanten af København byggede David og Rie deres drømmehjem med den skønneste udsigt over Damhussøen

Smuk natur danner rammen om familiens hjem

Damhussøen markerer overgangen fra det ydre Frederiksberg til Vanløse. Søen er en af Københavns største, og det grønne område, den ligger i, er et af de der åndehuller, hvor man, så snart man træder ind på grusstien, glemmer, at man er midt i en storby.

Følger man stien hele vejen rundt om søen og den store eng, kan man kigge ind på villaerne, og det er tæt på umuligt ikke at blive en lille smule misundelig på deres placering.

Damhussø hus
© Mads Mogensen

På den anden side af græsset løber stien, der går hele vejen rundt om søen, og som er fyldt med mennesker året rundt. Stakittet skærmer haven af, og bag murene findes der små terrasser, hvis man har brug for noget privatliv, som den store veranda ikke giver.

© Mads Mogensen

Familien Andersen/Kristiansen består af David Andersen, Rie Kristiansen og sønnerne Thomas og Magnus.

Vejen til drømmehuset

Nogle af dem, der er så heldige at vågne op til udsigten af søen, er sygeplejerske Rie Kristiansen og it-entreprenør David Andersen samt parrets to sønner.

Timingen ville, at David og hans forretningspartner solgte deres regnskabsprogram Dinero, og kort efter blev der sat en grund til salg ude ved søen, hvilket gjorde det muligt for David og Rie at slå til og starte med at bygge deres drømmehus.

damhussø hus beliggenhed
© Mads Mogensen

Fra David og Ries soveværelse er der direkte adgang til en skøn altan med udsigt over søen. Stolene er fra Ilva, og det runde bord er fra den franske møbelproducent Fermob.

Med udsigt til søen

– Vi havde nogle helt klare ønsker: Huset skulle passe ind i sine omgivelser, vi ville gerne have udsigt til søen fra et soveværelse på førstesalen, og der skulle være et legeværelse i forlængelse af køkken og stue, fortæller David.

damhussø hus stue
© Mads Mogensen

Gyldne og varme farver dominerer spisepladsen og stuen og får kontrast af det mørkegrå køkken på den modsatte side. Når de store vinduesskydedøre åbnes om sommeren, er det, som om stuen forlænges direkte udenfor. Det er husets arkitekt Jeppe Utzon, der har designet spisebordet, hvor der er plads til 16 siddende gæster. Stolene er Arne Jacobsens Grand Prix-stole fra Fritz Hansen. Lampen i børstet messing er fra Anour.

De rette arkitekter til opgaven

Efter at have arbejdet med to forskellige arkitektfirmaer blev tredje forsøg lykkens gang, og det blev Jeppe Utzon og Camille Pincemin fra det Københavnbaserede arkitekt-studio Cold Wet & Dark, der landede opgaven, og hjemmet stod indflytningsklar i 2020.

Damhussø hus
© Mads Mogensen

Fordi grunden, som huset ligger på, er relativt smal fandt arkitekterne Jeppe Utzon og Camille Pincemin på at lave huset bredest forneden og smallere på toppen for på den måde at udnytte pladsen bedst muligt.

stue damhussø
© Mads Mogensen

Den store bløde hjørnesofa er modellen Great Ash fra Eilersen. De runde borde er fra Oyoy, den hvide trådskål er af Antonino Sciortino, og den anden hvide skål er en gave fra venner. Det store fotografi er fra Foto Factory.

En kringlet proces

– Oprindeligt havde vi tænkt os et vandskuret hus i hvidt, men Jeppe Utzon pointerede, hvordan sådan en overflade mister sin skønhed over tid. Det var en værdifuld overvejelse at tage i betragtning, især fordi vi ønskede, at huset skulle passe ind i omgivelserne, fortæller David og henviser til, at fordi de fleste af de omkringliggende huse er bygget i 1950’erne og 60’erne, endte han og Rie med at beslutte sig for de gule mursten i stedet, der er særligt kendetegnende for den tidsperiode.

Facaden var bare en af mange beslutninger om husets egenskaber. Fordi grunden er meget smal, er det blevet konstrueret i en slags pyramideform – bred i bunden, smal på toppen – og fordi grundplan og førstesalen er lidt forskudt af hinanden, skaber det en masse skønne vinkler, der giver læ i de mange kroge rundtomkring.

Der er heller ingen synlig sokkel på huset, en æstetisk beslutning, så det ser ud, som om huset skyder direkte op af jorden som en stor sten – en reference til den omkringliggende natur. Den samme tanke er lagt i det flade tag, hvor der er sået græs.

© Mads Mogensen

I forlængelse af køkken og stue ligger drengenes legeværelse, sådan at de kan hygge sig for sig selv, samtidig med at de kan være tæt på deres forældre

damhussø børneværelse
© Mads Mogensen

Magnus tager sig en slapper på sit værelse. Tapetet med dyretema hedder Wild Jungle og er fundet hos svenske Boråstapeter. Sengen er fra Minitude, den lille skammel er fra Hay, og tæppet fra Jotex

Moderne og stilren indretning

– Man kan sige, at vores hus er gammelt udenpå og moderne indeni, siger David.

Indenfor er grundplanen også tænkt langsigtet. Lige nu er der tre værelser og et badeværelse på førstesalen, nedenunder finder man endnu et badeværelse, køkken, stue og dertilhørende legeværelse. Når drengene bliver teenagere, er det meningen, at der skal rykkes rundt, så de får overetagen, og forældresoveværelset rykker ned i stueetagen.

damhussø hus trappe
© Mads Mogensen

Trappen er en kæmpe medspiller i indretningen og en skulpturel instans, lige meget hvilken vinkel man betragter den fra.

damhussø hus indretning
© Mads Mogensen

Trappens base er lavet til skabe og opbevaring, som blender gnidningsløst ind i de hvide vægge.

damhussø trappe
© Mads Mogensen

Trappen er skulpturel set fra alle leder og kanter.

Husets unikke trappe er både smuk og praktisk

Trappen i egetræ er det skulpturelle midtpunkt, og lys fra begge sider filtrerer igennem tremmerne. Den er ikke bare smuk, den er også praktisk, og på den ene side er der indbygget skabe og opbevaring.

Damhussø hus soveværelse
© Mads Mogensen

Soveværelset har fået en sart mintgrøn nuance og matchende interiør. Det høje hovedgærde bag sengen er lavet i egetræ ligesom gulvet og trappen. Puderne er fra Arket og Society, og tæppet er fundet hos H&M Home.

© Mads Mogensen

De gule fliser i bruseren er i farven Sahara fra Dahl Studio, det fritstående badekar er fundet hos Pulcher Denmark, alle armaturer er fra Vola, og lampen i hjørnet er designet af Michael Anastassiades for Flos

Her er eksperimenteret med farverne

Indretningen er enkel og farveafstemt; kun få steder stikker paletten af som på de gule fliser i badeværelset og de sarte grønne nuancer på vægge og tapet i soveværelserne.

De rene linjer er bevaret igennem hele huset, fordi ledninger og elektronik er indbygget, da hjemmet er et smarthome, hvor det meste styres digitalt.

Møblerne er primært skandinavisk inspireret, og de store vinduespartier leder masser af lys ind. Alt i alt er hjemmet et eksempel på, hvordan man får arkitektur, teknologi, omgivelser og levet liv til at gå op i en højere enhed.

damhussø hus køkken
© Mads Mogensen

Køkkenet er holdt i koksgrå med messingdetaljer, der varmer looket op, og det får masser af lys fra vinduer fra siden og i loftet. Lampen over øen er fra Anour, og barstolen er fra Skagerak.