Sådan blev 50'er huset opdateret med 95 nye kvadratmeter uden at miste sin charme

En tilbygning med plads imellem til gårdhaver, læsteder og træer har skabt nyt udeliv for en familie. Sammenhængen med det originale hus er lige så gennemtænkt med arkitektoniske detaljer og markante farver.

En tilbygning med et moderne og anderledes tvist

At skabe plads til et æbletræ var en af præmisserne for Tem og Maria Felsgård-Hansens tilbygning. Parret havde købt et hus i Kastrup i Storkøbenhavn, der stod i fuldstændig samme stand, som da det blev opført i 1956.

Men det var for lille til familien, som også tæller to børn på fire og syv år, der skulle have deres eget værelse.

Den nye tilbygning er på 95 m2, og ud over et par børneværelser har den skabt rum til en stor stue, et læsehjørne, et kontor, et soveværelse og et gæstebadeværelse.

En modig farveflirt gav mening

Arkitekten bag er Martin Kallesø, som fik i opdrag at lave en bygning, som i sit formsprog skulle lægge sig op ad det eksisterende hus uden at overdøve det. Hans kendetegn er kontekstuel arkitektur, som betyder, at hans arkitektoniske udgangspunkt altid er stedet.

Tilbygningen følger derfor formen på det oprindelige hus set udefra, men har samtidig fået et moderne og anderledes tvist, da der fra den lange tagryg skyder fire fløje ud, som skaber plads til læhjørner, små gårdhaver og det bevarede æbletræ.

– Vi havde lagt mærke til Martins arbejde og havde en klar fornemmelse af, at hans stil med moderne, sorte huse ville udgøre en god kontrast til vores originale hus, men også komplementere det. De mange blokke skaber plads til forskellige funktioner i huset, hvor store vinduespartier binder den nye og den gamle del sammen ud mod haven. På den måde bliver den gamle have nærmest en del af interiøret, forklarer Maria.

De mange fløje varierer i længde, hvilket giver forskellige arkitektoniske vinkler, som parret har sat fokus på gennem et markant farvevalg med komplementærfarver.

Fordi den nye bygning har fulgt det gamle hus’ loftshøjde, som er helt op til kip, virker udtrykket ikke for mættet eller rodet.

– Der var knald på farverne i det gamle hus, hvilket var en del af grunden til, at vi faldt for det, sammen med fornemmelsen af rummelighed. Så vi har altid gerne villet bringe farver ind. Generelt har vi en base af lys grå på væggene med forskellige farve-highlights, der skaber dynamik i de enkelte rum.