Nyt hus til den tredje alder

84-årige Birthe Brix og 88-årige Knud Brix fik efterhånden for meget plads på Palsgaard Gods ved Vejle Fjord og besluttede visionært at bygge en mindre og moderne bolig på en smuk plet i godsets park.

© Jacob Termansen

Modigt og livsbekræftende tænker man uvægerligt. For de færreste mennesker kaster sig ud i nybyggeri i deres tredje alder. Men Birthe og Knud Brix hører lige præcis til de færreste.

Hun er 84, og han er 88 år, og forrige år – efter 17 år på Palsgaard Gods i fornemt selskab med antikviteter og guldalderkunst – overlod de godset til deres svigerdatter og søn og byggede sig et nyt hus på en naturskøn plet i udkanten af godsets park med udsigt til Vejle Fjord og Juelsminde i horisonten.

Palsgaard Gods kan dateres helt tilbage til 1392. Den 20 hektar store park med blandt andet kinesiske tempeltræer, plataner og tulipantræer blev anlagt omkring 1900 af en engelsk havearkitekt og er en af de største herregårdsparker i Danmark. I alt hører 1353 hektar jord til godset, der drives som landbrug og skovbrug.

© Jacob Termansen

Birthe og Knud Brix

© Jacob Termansen

Martin Wienbergs glæde ved organiske materialer er også tydelig inde i huset, der har paneler, dør- og vindueskarme i eg. Og de store vinduespartier sender masser af dagslys ind i huset.

© Jacob Termansen

Hele vejen rundt Det runde hus med udsigt til Vejle Fjord ligger som et stykke veldefineret natur i naturen. Det består i sit indre egentlig af tre længer, som arkitekt Martin Wienberg har skabt ved at skære nogle lagkagesnit ind i cirkelkonstruktionen. Snittene har givet plads til flere terrasser, som er integreret i husets runde form. Fra stort set alle rum er der udgang til de store og små terrasser, der både visuelt og funktionelt fungerer som integrerede dele af huset.

© Jacob Termansen

Husets cirkelform fuldendes af de lave mure, der omkranser terrassserne. Med tiden vil husets akaciespånbelægning blive sølvgrå af vejr og vind og matche murene.

© Jacob Termansen

Det meste af facaden er dækket af akaciespån, som giver huset en rustik karakter og skaber mindelser om fortidens langhuse. Spånen vil med tiden patinere, så den får en nærmest sølvfarvet overflade og kommer til at matche de specielle grå mursten perfekt. Gråbejdsede planker, zinkinddækninger og granitterrasser bidrager hver især til husets varme grå palet, der spiller fint sammen med parkens træstammer.

© Jacob Termansen

Køkken og spisestue er placeret i samme rum. Det funktionelle og enkle køkken er fra HTH. Køkkenskabet på hjul gør det muligt at flytte om på køkkenet, så rummet, når det er nødvendigt, kan indrettes til rigtig mange spisende gæster. Stolene er Nanna Ditzels Trinidad fra Fredericia Furniture.

© Jacob Termansen

Badeværelset er tidsløst og uden dikkedarer med sine stilrene materialer i mørkegrå og hvid. Armatur fra Vola.