
Naturen er inviteret indenfor i dette idylliske hjem i Norge
Solen glider langsomt ned i havet. Du kan følge den fra sofaen. Eller fra køkkenøen, ja egentlig uanset hvor du befinder dig i alrummet.
AfIklas Hart
Skulpturelt hus. Huset er tegnet af Anne-Cathrine Kjensli fra Skaara Arkitekter.
Solen glider langsomt ned i havet. Du kan følge den fra sofaen. Eller fra køkkenøen, ja egentlig uanset hvor du befinder dig i alrummet. På modsatte side kan du fortabe dig i fjeldenes savtakkede skyline, naturens eget Manhattan i Lofoten. Blikket lokkes udenfor, og får da heller ikke konkurrence af det minimalistiske interiør i huset.
– Vi ønskede os et hus, der lukkede lyset ind. Et sted, hvor vi kunne sidde lunt og trygt, i solskin og i uvejr, og føle, at vi var midt i naturen, siger Halvor Walla.
På bordet. Den moderne skandinaviske æstetik gennemsyrer alt, også i det små: kande fra Frama, lysestage fra Normann Copenhagen og fad af Ann Kristin Einarsen fra Norway Designs.
I 2009 købte han et nedlagt landbrug i Bø i Vesterålen. Et lille vejrbidt monument over fortiden. Walla og hans samlever, Cathrine Grimstad, så muligheden for at skabe nyt liv på stedet, ikke ved at dyrke jorden, men ved at dyrke særpræget.
Huset, som parret udlejer, lokker turister til fra næsten hele verden. Europæere, amerikanere, kinesere. De kommer for at fiske, dykke, cykle, padle, gå ture, og måske bare betragte naturen og det særlige lys.
Højloftet. Pejsen, eller pejsevæggen, dækker over halvdelen af husets ene gavl og understreger loftshøjden på hele seks meter.
– Målet er at tiltrække folk, som er optaget af både den nord-norske natur og den nordiske arkitektur. Samspillet mellem disse to ting er magisk, mener Walla og fortsætter:
– Arkitekturen påvirker måden, vi er her på. Vi føler os aldrig stressede, eller føler, at vi skal en helt masse. Det er fint bare at sidde her og se – føle. Det giver en vældig ro.
Bygningen har fem kanter, ingen er lige. De to indgangspartier er som hugget ind i huskroppen. Taget skråner svagt fra det ene hjørne til det andet. Og huset syner forskelligt alt afhængig af, hvor du står.
Tre trin op. Farverne er forsigtige, kontrastene hårde. Det sorte Mano-køkken fra Kvik befinder sig tre trappetrin over stue-zonen. Farven er inspireret af bål og brændt træ. Spisestolen, Søborg, er designet af Børge Mogensen i 1950 og produceres i dag af Fredericia, pendlerne Copenhagen er designet af Space Copenhagen for &tradition. Bordet fra Ygg & Lyng er malet for at matche køkkenfrontene.
– Fra én vinkel synes jeg, at huset slægter de gamle langhuse heroppe i Nordland på. Fra en anden vinkel ligner det en skibsbue, fra en tredje en flyvinge, konstaterer Walla.
Landskabet spejler sig i de store glasflader. Det er næsten, som om naturen tvinger sig på. Og intet skal hindre den.
Postkort. Både landbrug og havbrug betyder meget i Nordnorge, og århundrede lange traditioner holdes i hævd.
Rum i rummet. Det sorte køkken fra Kvik fremstår som et møbel i alrummet. Bordpladen er en stenplade fra Lenngren Naturstein.
Monokromt. De åbne væghængte hylder er malet i samme grønne farve som væggen og fremstår derfor nærmest som integrerede i rummet.
Vågn op til udsigt. Vinduet og sengen er placeret, så man falder i søvn og vågner til udsigten af natur. Det vatterede sengetæppet er fra Hay. __Lampen AJ fra Louis Poulsen. Væggen er malet i farven 5180 Oslo fra Jotun.
Nuancer af gråt. Badet er beklædt med stenfliser fra Lenngren Naturstein, væggene er pudset op i gråt. Vinduet _over badekarret er strategisk placeret. Tilbehør fra No14 Design/Bodø. _
Et hus, der tåler alt. Huset er klædt i Termowood – varmebehandlede granplanker fra Moelven, som ikke kræver nogen vedligehold. Taget er af aluminiumsplader, der også er vedligeholdelsesfrie.
På flere niveauer. De brede, hvidpigmenterede egetræsplanker er fra Skovin Gulv. Gang-zonen ender i en lille afsats med tre trin ned til stuen.
Fin velkomst. Gulvet i entreen er klædt med kvadratiske fliser i sorte sten. Den rosa væg (malet med 2859 Whispering Red fra Jotun) bryder farvepaletten, der er inspireret af ting i nærområdet, de røde bådhuse, sten og fjelde. På den lille konsol står bordspejl fra Normann Copenhagen.