Se det 450 m2 store hus, der ligger i et storslået naturområde i Norge

Det skiftende vejr og lyset er imponerende. Det er nærmest som at vågne op til et nyt kunstværk hver dag!

Live og Øystein med børnene Sondre og Thale

Live og Øystein med børnene Sondre og Thale foran Storfjorden, der løber hele vejen til Hellesylt og den kendte turistattraktion, byen Geiranger.

© Margaret M. De Lange

Familieliv mellem fjord og fjeld

Få vågner op med en udsigt som Live Slettvoll og Øystein Berge, der har slået sig ned i den lille norske kystby Stranda, der er omgivet af storslået natur. Her holder designvirksomheden Slettvoll også til, og Live er tredje generation til at videreføre sine bedsteforældres livsværk, der i dag har vokset sig til en international forretning med eftertragtede designs og butikker i hele Skandinavien.

Udeliv

Udeliv på bagsiden af huset med udsigt til fjeldene Grøtet og Lievarden – sidstnævnte er et af familiens yndlingssteder, når de skal på vandretur. Møblerne er fra Slettvolls udendørskollektion.

© Margaret M. De Lange

At vende tilbage til sin hjemby

Danmark er et land uden høje bjerge, som Michael Falch synger. Men det kan man ikke sige om vores naboer mod nord i Norge.
Her er naturen bogstavelig talt bjergtagende, og det var en af grundene til, at Live Slettvoll i 2017 flyttede tilbage til sin hjemby, Stranda, på den norske vestkyst efter 12 år i Oslo.

Live Slettvoll

Live Slettvoll, kreativ direktør i familievirksomheden.

© Margaret M. De Lange
Svævetrappen

Svævetrappen, der leder fra stuen og op på førstesalen, har parret selv tegnet, og den er lavet i massivt træ og glas.

© Margaret M. De Lange
Stuen

Familien har selvfølgelig indrettet sig med Slettvolls design. Her sofaen Rocket Daybed og salonbordet Harlow. De små runde borde er hånddrejede i Italien, og Live har fundet dem hos Mos Design. Det store værk på væggen er også fra Slettvolls kollektion og er inspireret af japansk kultur og skriftsprog.

© Margaret M. De Lange

Stranda...

...er også byen, hvor Lives mormor og morfar, Bergit og Hans Slettvoll, i 1951 begyndte at producere rattanmøbler, som de cyklede ned til den lokale rutebåd med, for at møblerne kunne komme ud til kunder. Sidenhen voksede forretningen sig til en stor og stærk designvirksomhed, som Lives mor, Torill, og nu også Live, er en del af.

– For en stund var jeg fast besluttet på at gå mine egne veje, og der var egentlig ikke noget pres hjemmefra for, at jeg skulle ind i virksomheden. Jeg arbejdede nogle år i it-branchen, men endte lidt tilfældigt som sælger i en Slettvoll-butik i Oslo, fordi de manglede en.
Jeg tænkte, at det kunne være fint med noget erfaring at tage med videre, men jeg blev revet med af tempoet og de daglige udfordringer – og så vidste jeg selvfølgelig, at jeg bidrog til familievirksomheden, hvilket også motiverede mig. Og på et tidspunkt måtte jeg bare erkende, at jeg følte mig hjemme, fortæller Live, der i dag er kreativ direktør i Slettvoll.

Man kan fornemme, hvordan huset nærmest er pakket ind i den omkringliggende natur.
Den store, sorte flydersofa er fra Slettvoll, og den smukke keramikvase har Live fundet på en udlandsrejse. Spottene i loftet er fra Flos. I Slettvolls kollektioner er det vigtigt, at hvert møbel har sin plads og tilfører noget til helheden. Stilen er enkel og klassisk, og ambitionen er at skabe design, der går ud over trends og består over tid. Inspiration til farver og former kommer særligt fra naturen og rejser.

© Margaret M. De Lange

Udnyt udsigten

Sammen med sin mand, Øystein, rykkede Live tilbage til Stranda for at være helt tæt på hovedkontoret – og den fantastiske natur, som hun er vokset op med. Her besluttede parret sig for at bygge deres eget hus og satte den lokale arkitekt Hans Arne Berge og ditto håndværkere fra HT Bygg i stævne for at udtænke og opføre det 450 m2 store hus.

– Når man bygger hus i Stranda, så må man udnytte udsigten. Fjorden og fjeldene stopper aldrig med at imponere mig – det skiftende vejr og lyset er helt fantastisk, og det er nærmest som at vågne op i et nyt kunstværk hver dag.
Vi ønskede os et moderne hus, lyst og let, men med mørke kontraster. Fordi der kommer så meget lys ind fra vinduerne, kan det lade sig gøre at indrette med mere mørke farver. Men det er en balance. Hvis indretningen bliver alt for moderne, synes jeg godt, at det kan blive lidt upersonligt, og derfor skal der nogle elementer til for at give tyngde og personlighed, forklarer Live om hjemmet, der er pakket ind i Sunnmørsalpene, med udsigt til Storfjorden og fjeldene Grøtet, Lievarden og Roaldshorn.

Spisestue

Spisestue i forlængelse af køkkenet. Bord og stole er fra Slettvoll, og lamperne er håndlavede af italienske Giorgetti, der sælges via Slettvoll. Den fantastiske udsigt viser Sunnmørsalperne på rad og række.

© Margaret M. De Lange
Trappen

Bag trappen er en seks meter høj betonvæg. Da væggen blev lavet, blev der trykt træ ind i betonen for at skabe et aftryk af træets struktur, hvilket giver en flot og naturlig finish. Stolen hedder Falcon First og er fra Vatne, designet af Sigurd Ressell i 1971. Sidebord og lysestager er fra Slettvoll.

© Margaret M. De Lange
Køkkenet

Køkkenet fra Kvänum i røget eg hedder Brahe. Bordpladen er lavet i sort granit. Barstolene er fra Mater, og lampen er fra Anour.

© Margaret M. De Lange

Yndlingsrummet

Huset er i tre etager – en kælder med garage og bryggers, stueetage med køkken, stue, tre soveværelser, to badeværelser og walk-in-skab, og på øverste etage findes yderligere to soveværelser, et badeværelse og en stue. Rundt om huset er der opført flere terrasser, for som Live siger, så skal det nydes, når vejret er godt i Norge. Hendes favoritrum er køkkenet, og det er også her, der er blevet prioriteret flest kvadratmeter. Med seks meter til loftet og næsten lige så høje vinduespartier strømmer lyset ind.

– Lige siden jeg var barn, har køkkener været mit yndlingsrum – det hænger nok sammen med al den gode mad og de mange samtaler, man har her. I vores køkken har vi både et spiseområde, barstole ved køkkenøen og en salongruppe, så der er masser af plads til at hygge sig, siger Live.

Huset

Live og Øysteins hus blev bygget i 2017. De tegnede de første skitser selv og havde en helt klar idé
om, hvordan det skulle se ud, både ude og inde. Det er en lokal arkitekt og lokale håndværkere, der har udført alt arbejdet.

© Margaret M. De Lange
Soveværelse

Soveværelse med en fantastisk udsigt. Sengen og hovedgærdet er fra Slettvoll. Stolen i hjørnet er antik fra 1920’erne og et arvestykke fra Lives morfar, Hans Slettvoll.

© Margaret M. De Lange
Stranda

Det kan godt være, at Stranda bare er en lille by med knap 5.000 indbyggere, men omgivelserne er storslåede.

© Margaret M. De Lange

En virksomhed gennem flere generationer

Som tredje generation i familievirksomheden er Live klar over ansvaret, der følger med: at forene historien med det moderne og forblive relevant. Siden morfaren med en startkapital på 700 norske kroner helligede sig møbeldesign for 70 år siden, har et af de vigtigste principper i Slettvoll været kvalitet. Og så må man ikke være bange for at smøge ærmerne op og tage fat, hvis man arbejder i Slettvoll.

– Virksomheden er grundlagt på hårdt arbejde i alle led. Der er ikke nogle smutveje, hvis man vil drive en god forretning. Og så tør vi kaste os ud i det ukendte.
Det gjorde min morfar, da han som 32-årig sagde sit job op for at starte egen møbelproduktion, og det samme gjorde min mor, da hun overtog i start 80’erne, hvor hun løb en stor risiko ved at afslutte samarbejder med møbelkæder og forhandlere for at starte vores egne butikker op. Det er de værdier, som virksomheden er bygget på, og som jeg arbejder ud fra i dag. Vi må vove for at lykkes.