Mikkel Adsbøls nordiske hjem

Kølige trænuancer, bløde tekstiler og især højt til loftet med masser af lys. Kom på besøg i Mikkel Adsbøls hus i Nordsjælland, hvor naturen er en del af indretningen.

Nordisk hjem midt i naturen

© Mikkel Adsbøl

For at komme tættere på naturen har fotograf Mikkel Adsbøl og hans hustru Mette bygget deres drømmehus på en fire tønder land stor grund i Nordsjælland – en 235 m2 hvidkalket lade med vue til både skov og vand. – Vi var trætte af at have en tur i skoven som et besværligt weekendprojekt. Derfor endte vi med at tage beslutningen om at flytte midt ud i naturen. Også for at vores børn kunne vokse op med vidder og udsigt til marker, ligesom drengene gerne må lære at køre traktor. Sådan er vi også selv vokset op, forklarer parret.

I over tre år kiggede familien på huse med en køreafstand på under 45 minutter til København, hvor begge arbejder. Men da de ikke kunne finde noget, der levede op til deres krav om en stor grund med udsigt til både skov og vand og med et eksisterende hus, der kunne renoveres, indså de, at de måtte i gang med at bygge selv. Eller rettere få et firma til at bygge et hus til dem. – Vi går begge op i at bo med gamle detaljer og ting med patina, derfor havde vi aldrig troet, at vi skulle bygge og bo i et nyt hus, men vi kunne bare ikke finde noget gammelt, der levede op til vores krav, fortæller Mikkel.

Parret var også vidt omkring geografisk. Valget faldt til sidst på en grund i det nordsjællandske, hvor der også var en god skole i nærheden til deres to små sønner. En detalje, de begge vægtede højt. Herudover ønskede Mikkel sig skov, og Mette sig vand, og begge et sted, der mindede mindst muligt om et traditionelt villakvarter. Så da de fandt denne 22.000 m2 store grund, slog de til.

### Fotografens nybyggede lade At det nye hus kom til at ligne en gammel lade, skyldtes, at parret tidligere i processen havde set på en grund, hvor der netop lå en gammel lade, der kunne sættes i stand. Og inden kommunen kom frem til, at beboelsesarealet ville blive for stort, og projektet derfor gik i vasken, havde de allerede indrettet og renoveret laden ned til mindste detalje – altså på papiret. – Vi var så vilde med den lade og den planløsning, vi havde tegnet os frem til. Med mulighederne for en ekstrem loftshøjde og en helt speciel ruminddeling, så vi valgte simpelthen at bygge huset her præcis sådan, forklarer Mikkel, der i dag ikke kan forestille sig det anderledes. – Tanken om, at vi havde fået bygget et traditionelt et-planshus med almindelig loftshøjde, kan godt give mig åndenød, fortsætter han. Men at bygge selv viste sig at være lidt af et projekt. For der var mere at tage højde for, end det umiddelbart så ud til på tegningerne. Særligt det uforudsete. – Hvis vi skulle dele vores oplevelser med andre, er vores bedste råd at begynde i god tid, så de valg, man tager, ikke bliver styret af tidspres, men kun er gode overvejelser. Og husk at sætte tid af i kalenderen til kærestetid, for det er en hård og tidskrævende proces. Hvis huset ikke skal bygges lige i nærheden af, hvor man bor, bliver man nemt slidt op af at skulle tilse så ofte, som det i virkeligheden er nødvendigt. Jeg var næsten dagligt forbi for at se, hvordan byggeriet skred frem, og sprang jeg et par dage over, var der frustrerende nok altid sket ting, der skulle rettes, mindes Mikkel.

Køkken, spiseplads og dagligstue i ét rum

© Mikkel Adsbøl

Med over 7 meter til loftet og 100 m2 rummer det store åbne rum køkken, spiseplads og dagligstue. I indretningen har parret prioriteret træ og tekstiler i nordiske farver. Væggene er malet i farven Bagdad Grey fra Flüggers Stilhistoriske Farvekort, og loftet er lavet af bejdsede forskallingsbrædder, som både er dekorative og har en positiv effekt på akustikken.

Mikkel Adsbøl og hans familie

© Mikkel Adsbøl

Familien samlet i sofaen. Mikkel, Mette og sønnerne August og Karl.

Familiens samlingssted

© Mikkel Adsbøl

En sofa fra italienske Meridiani er familiens samlingssted. Lænestolen Heritage er fra Carl Hansen & Søn, hvor sofabordet i egetræ også er fra. Berbertæppet med grafisk mønster er fra The Apartment. Med dunkle bløde nuancer skærmer blå hørgardiner fra Society for solen.

Spisebord fra Koch Køkkener

© Mikkel Adsbøl

Planker af hvidolieret ask skaber en kølig ramme til husets interiør. Familiens spisebord er fra Koch Køkkener og har fulgt dem i flere år. Stolene er en blanding af Arne Jacobsens Syver-stol med sort læder og Wegners CH33-stol i røget eg med lædersæde. Over spisebordet hænger pendler, som Mikkel selv har designet.

Industrielt vinduesparti fra B&W

© Mikkel Adsbøl

Et industrielt vinduesparti fra B&W vender mod entreen og lader lys passere mellem rummene. Figuren på væggen er fundet på en rejse til Bali. Væglamper af messing fra Tine K Home skaber en gylden kontrast til væggenes blå. En daybed af træ og sort læder med stramme linjer, designet af Ole Wanscher og fra Carl Hansen & Søn, får lyst modspil af et berbertæppe købt i Marrakesh.

Køkken i røget egetræ

© Mikkel Adsbøl

Køkkenet fungerer som en integreret del af stuen – udført og tegnet af Københavns Møbelsnedkeri i røget egetræ. Som en diskret linje over køkkenøen hænger en Claus CPH-pendel af messing, som er et materiale, der er gennemgående i boligen.

Pyntet impala fra Sydafrika

© Mikkel Adsbøl

En pyntet impala dekoreret af vennen Morten Angelo er fra en jagt i Sydafrika. Som stemningsfuldt lampebord står et hvidmalet vintage-sidebord med en kirkestage med farvede porcelænsblomster. Buddhaen på gulvet er købt på en rejse. B

Indbyggede skabe i gangen

© Mikkel Adsbøl

Indbyggede skabe løber langs den ene side af gangen – en løsning, som har skabt mere regulære soveværelser på den anden side af væggen. Porcelænslampen er fra Shop Dora, og maskerne af ler er fra Bali.

Messing i badeværelset

© Mikkel Adsbøl

Antikke spejle i messingrammer med tilsvarende Bestlite-væglamper, også af messing, skaber lys og liv i badeværelset. De rosa vægge er i farven Starling fra Flüggers Stilhistoriske Farvekort. Vaskene af granit er hjemtaget fra Bali og placeret på vaskemøbler fra Københavns Møbelsnedkeri med grønne stenplader fra Made a mano. Gulvet er lavet af Jura Grau-fliser med fossiler fra et brud i Tyskland. Alle armaturer er af messing og fra Toni.

Sart og rå bruseniche

© Mikkel Adsbøl

Brusenichen med glasvæg er på en og samme tid sart og rå med rosa toner og grå sten.

Bolig med smuk udsigt

© Mikkel Adsbøl

Udsigt til mark, sø og dyreliv var essentielt for parret, da de skulle vælge deres bolig.

Soveværelse i blå toner

© Mikkel Adsbøl

Blue note – blå toner i soveværelset skaber ro. Næsten som en alkove er sengen bygget ind mellem to skabe, som er en original løsning på et pladsbehov. Skabene er lavet af Køkkenskaberne i Odense, og lågerne af glas er foret med stof og malet i en særfarve blandet hos Flügger, så den matcher sprosserne i vinduerne. Loft-og sengelamperne har parret selv designet og fået en specialist til at udføre. Hvidt sengetøj fra By Nord skaber et nordisk udtryk.

Lange velourgardiner

© Mikkel Adsbøl

Tunge, lange velourgardiner fra Dedar hos Tapet-Cafe skaber en fornemmelse af dybde i rummet. Stolen i rokokostil er polstret med stoffet Chevron designet af Helene Blanche.

Lampebord fra Køkkenskaberne

© Mikkel Adsbøl

En kommode fra Køkkenskaberne bliver brugt som lampebord for lampen fra Rue Verte, et antikt spejl fra Fil de Fer og miniature lågkrukker fundet i Marokko.