Markant kubusformet familiehus

Lyset falder smukt imellem træsøjlerne af birkefinér, som er det dominerende element i familiehuset med de aflange kubistiske former. Her danner søjlegangen elegant rammen om husets hjerte – den åbne atriumgård, der ligger i naturlig forlængelse af de indendørs arealer.

Det unikke kubusformet hus

© Andreas Mikkel Hansen

I Højbjerg nær Aarhus ligger det unikke kubusformede hus, hvor boligarealet er flettet elegant sammen med atriumgården. Her bor Christina med sin mand, Palle, og deres tre børn. De flyttede ind i huset i januar 2015, efter de havde fået tegnet huset af arkitekt Jan Henrik Jansen, som Palle fandt frem til med inspiration fra boliger, som samme arkitekt havde tegnet, i BO BEDRE.

Huset i Højbjerg er bygget på en oprindelig stor og gammel sommerhusgrund med en tæt og frodig beplantning. Den blev delt og stort set al beplantning blev desværre ryddet. Parret købte den koteletformede bageste del af grunden med skel mod et større offentligt grønt areal på bagsiden.

Parret fravalgte bevidst parcellen ud mod vejen, hvor man i højere grad ser og bliver set, fordi de foretrækker at leve det mere private og uformelle liv i deres have. Deres parcel udgør en lavning med nabohuse mod syd og vest, der ligger meget højere, og hvor man kan kigge ned på grunden. Disse to aspekter har præget projektet ved, at der er valgt en uformel organisering og et uformelt udtryk af boligen. Parret har da også selv været aktive i at definere, hvordan de ville bo, fortæller arkitekten.

– Siden huset blev færdigt, har familien sat deres personlige, lette og poetiske aftryk på de visuelt enkle rum, ligesom jeg oplevede det i deres tidligere hjem, hvor jeg mødte dem for første gang, forklarer Jan Henrik Jansen.

Indvendig er vægge og lofter beklædt med birketræskrydsfinér. Det giver meget til stemningen med træ både inde og ude.

– Enten hader eller også elsker man en så gennemført stil. Men der er mange gode løsninger, eftersom vi undervejs også har spurgt venner til råds. Blandt andre dem, som også er i gang med at bygge nyt. Vores bryggers og børnenes fællesrum er også blandt de specielle træk ved huset, der gør det fedt at bo i dette hus, der ikke bare er æstetisk, men netop også funktionelt og virker efter behov, fortæller Christina.

Huset udgør på trods af sit enkle ydre en ret kompleks sammenfletning af boligarealet med udendørsarealer af forskellig karakter i en samlet bygningskrop, der afskærmer livet i huset og på terrasserne fra direkte indblik fra de højere placerede ejendomme.

– Der har således været fokus på at skabe optimale rammer for opholdet i det fri på alle tidspunkter af dagen og året, fortæller arkitekten.

Den åbne atriumgård giver læ, sol og skygge

© Andreas Mikkel Hansen

Parret havde mange specifikke funktionskrav til huset og dets organisering. Lige fra en stor entré, der ikke måtte være gang eller gennemgangsrum, over en lille tv-stue, der skulle friholde det store alrum fra tv-kiggeri og ligeledes fungere som gæsteværelse, til et fælles legerum til børnene, der skulle give adgang til de enkelte børneværelser.

– Et første prisoverslag inden starten af skitseringsprocessen viste, at huset ville blive for stort i forhold til budgettet. Vi diskuterede os derfor frem til et projekt i to planlagte etaper i forhold til, hvordan huset kommer til at vokse i takt med at børnene bliver større og mere selvstændige. Det blev udmøntet i en anden etape med et komfortabelt forældreafsnit, der kommer til at udgøre en delvis overetage, og som kan realiseres, når børnene er blevet så store, at de får brug for mere plads væk fra forældrene med lyddæmpende adskillelse mellem alrummet og børnenes fællesrum. Det er således et hus, der på forhånd har forholdt sig til beboernes skiftende behov, forklarer arkitekten.

– Jan Henrik er ikke en, der kommer ned på en grund og tegner. Han tegner det, man som husejer har behov for. Han spørger og fletter det ind, som vi vil have, for eksempel en ”2020- plan” og funktionstegninger helt ned til de mindste detaljer. Der ligger et kæmpe forarbejde hos arkitekten. Jan Henrik har taget udgangspunkt i os som familie med bryggers og store badeværelser, og kom med indspark til forskellige funktionelle løsninger i et hus, som man som børnefamilie med megen aktivitet har brug for, men som dog gerne må se lækkert ud. Han lyttede til os, men kom også med input, fortæller Christina.

Arkitekten overbeviste Christina og Palle om en række ting, som de ikke selv havde tænkt på og heller ikke set før. Netop atriumgården var en af de ting, arkitekten udfordrede parret med i udviklingsfacen.

– Da atriumgården blev lavet for at afskærme det private, var jeg bange for, om der ville komme nok lys ind, men det gør der. Der er et fantastisk lysindfald i boligen, siger Christina.

Christina og Palle er enige om, at det bedste ved huset netop er sammenfletningen af boligarealet med atriumgården, men også de overdækkede terrasser, haven og beliggenheden op ad det tilstødende grønne område, hvor børnene kan lege frit.

BILLEDE Den åbne atriumgård giver både læ og har plads til ophold i sol og skygge. Den afskærmer desuden familien fra nysgerrige blikke, når de opholder sig indenfor. Hængekøjen er fra OK Design, mens puderne og plaiden er fra Oyoy.

Familien på 5

© Andreas Mikkel Hansen

Familien i huset flyttede ud af byen for at finde en base, der kunne være tæt på børnenes aktiviteter og skabe en naturlig følelse af fællesskab.

Læsehjørne med hyggelig pejs

© Andreas Mikkel Hansen

I køkken-alrummet er der indrettet et læsehjørne med en hyggelig indbygget pejs, Jupiter, fra Meteor. Man får et skønt kig gennem det store panoramavindue til den frodige have. Sofabordet er oprindelig en prototype fra Oooja. Stolen, Oaky Doaky, er fra Bolia, vaserne er købt i en gårdbutik i Aarhus, og vasen på pejsen er fra Bjørn Wiinblad.

Snedkerkøkken med 'Fish Hotel'

© Andreas Mikkel Hansen

Snedkerkøkkenet fra Lysani har diskrete indbyggede skabe. På køkkenbordet står det dekorative akvarie, Fish hotel, som er designet af Teddy Luong for Umbra. Stolene er en prototype fra Oooja, imens den sorte tavle er fra Boxdelux.

Skønt lys fra oven og udgang til natur

© Andreas Mikkel Hansen

Fra køkkenet er der direkte udgang til den overdækkede terrasse.

Perfekt til de lyse sommeraftener

© Andreas Mikkel Hansen

På terrassen har familien fået bygget en praktisk bænk, som flugter med vinduets bredde. Den sorte Morsø-brændeovn står ved siden af det grønne bord fra Fermob, de sorte taburetter fra Ikea og Oyoy-puderne, som også er holdt i en grøn farve.

Birkefiner har dekorativ struktur

© Andreas Mikkel Hansen

Stuen er som resten af huset holdt i birkefiner, som med sin dekorative struktur gør, at kunst på væggene næsten er overflødigt. De sorte elementer som Flos-lampen giver kant til de lyse trævægge og den grå Match L-sofa fra Prostoria
 og sofapuden fra Oyoy. Sofabordet er oprindelig en prototype fra Oooja.

Fremtidsmuligheder i entréen

© Andreas Mikkel Hansen

Den brede entré og gang er oprindelig bygget, så der i fremtiden er mulighed for at bygge en ekstra kube oven på huset med trappeopgang fra indgangen. Muuto-knagerne har Christina selv malet, så de passer sammen med det øvrige inventar i gangen. Bænken og stumtjeneren er fra Oooja, spejlet er fra Bolia, og de fine hængeplanter er købt hos Madam Stoltz.

Et lille hyggespot

© Andreas Mikkel Hansen

Under den overdækkede terrasse er der indbygget bænke, som går ud i ét med huset. En særdeles praktisk detalje.

Skønt lysindfald og matchende kulør

© Andreas Mikkel Hansen

Loftsvinduerne giver et skønt lysindfald i køkken-alrummet. Den indbyggede pejs er malet i matchende kulør til spisebordets bordplade. Spisebordet fra Bolia er placeret centralt i rummet omkranset af stole af Eames og fra Triptrap og med den hvide Le Klint-pendel hængende over.

Byggeprojekt af arkitektstuderende

© Andreas Mikkel Hansen

TV-værelset er et byggeprojekt af en arkitektstuderende, som er en bekendt af familien. Sovebriksen med hynder fra Skumhuset og Oyoy-puder giver plads til overnattende gæster, og al opbevaring kan placeres i diskrete skuffer under sengen.

Udgang til haven fra soveværelset

© Andreas Mikkel Hansen

Forældresoveværelset har et fantastisk lysindfald og har udgang til haven. Over Ikea-sengen hænger en Le Klint-pendel og på sengen ligger tæppet fra By Nord. Smykkeskrinet er en gave til Christina fra hendes mor. Planteopsatserne er fra Oyoy Living Design og børnekomfuret er fra Ikea.

Lille legetøjskøkken fra Ikea

© Andreas Mikkel Hansen

null

Minimalistisk og enkelt badeværelse

© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset har direkte adgang til forældrenes soveværelse. Badeværelsets indmad er fra Ikea, imens fronterne er fra Reform. Armaturet i brusekabinen og ved håndvasken er fra Vola.

Fællesrum kan lukkes af med skydedøre

© Andreas Mikkel Hansen

Christina står i køkkenet, hvor der er kig til det store fællesrum, som kan lukkes af med skydedøre.

CHRISTINA OM SIT HJEM:

Er der et rum, du er særlig glad for?

– I køkkenet kan jeg følge med i husets aktiviteter. Her bruger jeg det meste af min tid. Det er et vigtigt sted for mig. Så er der den store og velfungerende entré, hvor vi alle kan komme ud på en civiliseret måde om morgen og bryggerset med alle dets funktioner. Det er nok den del af huset, som jeg er mest glad for.

Hvad er udtrykket i dit hjem?

– Alle huse, som vi forelskede os i, var 
i sommerhusstil. Her i hjemmet kobler vi af. Vi skal ikke udstråle aktivitet, men hjemlighed, ro og hygge. En afslappet atmosfære, der nedtoner stress og jag.

Laver du ofte om I hjemmet?

– Hvis jeg forelsker mig i noget, rykker jeg lidt rundt og laver små justeringer. Med børn i huset er der konstant forandring, da de jo vokser hurtigt.

Hvad er dit bedste indretningstip?

– Planter betyder meget. Jeg bliver aldrig typen, som sætter tapet op. En plante flytter mere ind. Den er naturen. Jorden og det organiske indgår i de bedste indretningstip.

Hvor henter du inspiration til boligen?

– Typisk når jeg er ude. Jeg finder inspiration gennem venner, men har selvfølgelig min egen stil, som jeg altid er ret tro mod.

Hvad er det bedste, du har købt?

– Tv-stuens indbyggede møbel, der kan laves om til en gæsteseng. Det er funktionelt og praktisk.

Nyd solen i læ

© Andreas Mikkel Hansen

Fra stuen kan man se ud i haven og nyde solen i læ på den overdækkede terrasse.

Relaterede Artikler