Kom med ombord på den spektakulære husbåd Bobo

Et hav af ønsker gik i opfyldelse, da familien flyttede ind i husbåden ved Refshaleøen i København. Kig indenfor her.

Dorthe på husbåden

Dorthe Weinkouff Barsøe er vicedirektør for DAC – Dansk Arkitektur Center. I sit job sikrer hun, at formidlingen af arkitekturens bredtfavnende indflydelse på menneskers liv når ud til samfundets borgere. Selv bor hun på en husbåd i lidt af et nybrud inden for arkitektur og byudvikling.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Refleksioner

Refleksionerne på loftet stammer fra solstråler, som rammer vandoverfladen lige udenfor. Deres spil på de hvide vægge og lofter gør familien nærmest lykkelig.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spring med om bord på Bobo, hvor drømmen om det gode liv lever

Dorthe Weinkouff Barsøe, vicedirektør for Dansk Arkitektur Center, bor på en husbåd sammen med sin mand og sin voksne datter.

Båden er placeret på morgendagensø, Refshaleøen i København, mellem natur og by, historiske bygninger og ny, banebrydende arkitektur. Hendes valgte boform statuerer et glimrende eksempel på, hvordan mange af os vil drømme om at bo i fremtiden.

Husbåden

Indgangen til husbåden, hvor man nærmest må springe ombord de dage, hvor vinden har hevet båden væk fra kajen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mod vest og syd

Vandet klukker, et mågeskrig høres sagte i periferien, og kajakker glider lydløst igennem vandoverfladen i en glinsende stråle af sol. Vi befinder os på Refshaleøen i København.

Kigger man mod vest, ser man det gamle historiske København med Kastellet, Langelinie og Den Lille Havfrue.

Kigger man mod syd, ser man Batteriet Sixtus, hvor solopgang og solnedgang hver dag markeres med kanonskud.

Lyset på husbåden

Lyset vælder ind fra alle ledder og kanter. Også her på trappen, som forbinder husbådens tre niveauer: kælder, stueetage og tagterrasse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Husbådens indretning

Indretningen er bevidst holdt helt enkel, da de spændende omgivelser uden for de store vinduer agerer dekoration. Loungestolen i bambus fra Ikea kan både bruges inde og ude. Om sommeren kan man åbne dørene helt op og ligge og sole sig i stuen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mod øst og nord

Ser man mod øst og nord, møder blikket det pulserende dynamiske miljø på Refshaleøen, der illustrerer fremtiden. Her er ny, banebrydende arkitektur som BIG’s Amagerforbrænding med skibakken på toppen og BIG’s Urban Rigger, som er Maersk-containere ombygget til studenterboliger. Her er Dorte Mandrups ombygning af B&W’s tidligere værkstedsbygning, som nu agerer scene for en af Københavns mest innovative restauranter, Amass. Og her er et hav af små caféer, bagerier, bryggerier og barer, installeret i skurvogne og nedlagte industribygninger.

Inden for et 360-graderskig fra en husbåd ved navn BOBO finder man altså Københavns fortid, nutid og fremtid. Og det er her, vicedirektør for Dansk Arkitektur Center, Dorthe Weinkouff Barsøe, har valgt at slå sig ned.

– Man tror ikke, at så mange ønsker kan gå i opfyldelse på én gang. Vi er utrolig tæt på byen. Her er et fuldstændig vidunderligt miljø: Det er urbant og alligevel landligt med mågeskrig og vind i håret. Jeg kan mærke, at jeg befinder mig godt i omgivelser, som er en smule uforudsigelige, fortæller Dorthe storsmilende

Børge Mogensens spanske stol

Børge Mogensens spanske stol har fået BIG’s Urban Rigger som
bagtæppe

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Spisepladsen

Fra spisepladsen har man udsigt til flere husbåde, Konstabelskolen af Tegnestuen Vandkunsten og BIG’s famøse skibakke på Amagerforbrændingen. Direktøren for Dansk Arkitektur Center er således midt i et af Københavns arkitektoniske brændpunkter. Indretningen er også her holdt helt klassisk med syverstole og et elipsebord for ikke at tage visuelt fokus fra de sprælske omgivelser

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et fælles eventyr for familien

Det hele begyndte med, at Dorthe, sammen med sin mand, Lars, havde kigget på en lille husbåd i Christianshavns Kanal, som de overvejede at købe til deres datter, som skulle flytte hjemmefra.

Af flere årsager gik den idé i vasken. Men da datteren, Helene, så en dag sendte sine forældre en boligannonce med husbåden BOBO og spurgte, om de ikke bare skulle bo der sammen alle tre, rev familien teltpælene op fra deres funkisvilla Lyngby og kastede sig ud i et nyt, fælles eventyr til søs.

– Det er tanken, at vi skal bo her mange år frem. Vi har så mange fælles interesser og hygger os rigtig meget sammen. Vi har alle tre indrettet båden ved fælles hjælp og er alle meget optaget af at lave mad. Brød hentes hos Lille Bakery og friske grøntsager fra madmarkedet ved siden af, når de lejlighedsvis har åbent. Og så inviterer området i høj grad til at cykle eller at hoppe på Havnebussen, siger Dorthe.

Husbådens køkken

Dorthe og familien elsker at lave mad, så derfor fik de snedker Michael Hansen til at løfte det oprindelige køkken op på en sokkel, så det passede til familiens tre medlemmer, som allesammen er ret høje. Desuden fik de en kant på køkkenøen, så man kan sidde og få et glas, mens der bliver lavet mad.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et socialt liv

Familien er i det hele taget meget socialt anlagt, og deres døre står altid åbne, hvad end det er for forbipasserende tømmerflåder med glade unge mennesker, som lige skal låne toilettet, venner af Helene og parret, som lige kommer spontant forbi til middag, eller naboerne, som kigger ind. Det sociale aspekt er på mange måder en integreret del af livet på en husbåd.

– Ham, der ligger inderst der, han har boet her i 28 år. Han kom forleden ned og sagde: “Nu skal vi også have kigget på jeres fortøjninger.” Og da parret til den anden side skulle have skiftet en rude, så skulle hele båden vendes. Her kom alle naboerne og hjalp til. I det hele taget taler man meget sammen her, man mødes på græsplænen, tænder bål og laver ting sammen. Det er et virkelig skønt miljø, forklarer Dorthe

Refshaleøen

Udtrykket på Refshaleøen er råt med gamle industribygninger og containere som boliger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Dorthe på husbåden

Dorthe på det udendørs dæk, som går hele vejen rundt om bådens stueetage. Bag hende ses Batteriet Sixtus, hvor de hver dag markerer solopgang og solnedgang med kanonskud. Dørene kan foldes helt op i alle fire hjørner af båden, så man er i fuld kontakt med omgivelserne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Natur møder by

Følelsen af velvære hænger for Dorthe også sammen med, at Refshaleøen er den perfekte kombination mellem by og natur.

– Det skøre er, at vi er flyttet til København fra Lyngby, men jeg har aldrig haft så mange markbuketter som i denne sommer. Der er en hel masse natur herude, som man ikke lige havde forestillet sig. Og når man bor på en husbåd, så følger man med i vejret på en helt anden måde. Fx orienterer jeg mig hele tiden efter vindretningen – hvor skal jeg sidde, og hvad skal jeg gøre, fortæller Dorthe.

Soveværelset på husbåden

Sengen står faktisk under havets overflade, og man kan ligge og kigge op på vandoverfladen fra sengen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Datterens afdeling

Datteren har sin egen afdeling med stort walkin-closet og soveværelse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Arbejdsrum og bibliotek

Arbejdsrum og bibliotek i bådens underetage fungerer om sommeren også som bar. Man kan nemlig åbne vinduerne ud til en lille terrasse, hvor man kan sidde og nyde en drink med fødderne i vandet. Skrivebordet og den indbyggede reol er ligesom køkkenet lavet af snedker Michael Hansen. Lænestolen er Marcel Breuers Wassily Chair fra Knoll.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Udsigten til vand og både

Udsigten til vand og både fungerer som et billede på væggen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fremtidens boform

Dorthe er med sin familie flyttet direkte ind i en boform, som mange i hendes faglige virke lige nu taler om er fremtiden. Og rammerne omkring hendes eget liv giver ekko ind i hendes job som formidler af arkitektur hos DAC.

– Byen og de arkitektoniske omgivelser er jo omdrejningspunktet for vores arbejde på DAC. Så der er da ingen tvivl om, at det, at jeg er rykket ud i et af de nyeste, mest urbane bymiljøer i Danmark, selvfølgelig har indflydelse på mit arbejde. Jeg ser nogle tendenser, og der er så mange visionære mennesker herude, som inspirerer en. Det handler jo om, at rammerne for, hvad arkitektur er, er meget bredere, end hvad folk ofte tror.

Nogle tænker måske, at arkitekter er sådan nogle mænd i sort tøj, der har sorte, runde briller, og som sidder på en eller anden tegnestue og tegner nogle bygninger og namedropper andre arkitekter. Det er måske en del af det, men det er jo så meget mere end det. Arkitektur er jo foruden bygninger hele den infrastruktur, som vi indretter vores samfund med, og det er alt det, som er imellem husene.

Den store ståldør med glas

Den store ståldør med glas har familien installeret for at lade lyset flyde frit mellem rum og etager. Plakaten på endevæggen forestiller et værk af Matisse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Den store tagterrasse

Fra den gigantiske tagterrasse kigger man over på Maersk-bygningen, Kastellet, Langelinie osv. Til venstre har man Batteriet Sixtus og volden med kanonerne. Det er tanken, at Dorthe med tiden vil installere højbede og dyrke sine egne grøntsager på taget af husbåden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hyggelig og tillidsfuld indretning

Dorthe fortsætter:

– En af vores udstillinger på DAC har fx taget udgangspunkt i de værdier, som Danmark er bygget på arkitektonisk. Her har vi undersøgt, hvad der præger den måde, vi bygger på.

– Vi har fx rigtig meget kystlinje i Danmark. Vi er meget optaget af hygge. Tillid er en vigtig del af den måde, vi indretter os på, modsat andre steder i verden, hvor man lukker sig inde bag store mure. Det er et eksempel på, hvordan man kan se arkitektur gennem et værdisæt og en kultur, fortæller Dorthe – et eksempel, som hun på mange måder selv synes at statuere.

Familiens valg af boform reflekterer et yderst moderne sæt livsværdier, hvor det sociale, det gastronomiske, det mangfoldige og nærheden til naturen står som grundpiller for det gode livs konstruktion.

Smukke solopgange og solnedgange

Smukke solopgange og solnedgange farvelægger rækken af husbåde – hver dag i nye nuancer. En gruppe kajakker sejler mod horisonten. Som Dorthe siger, har familien hver dag deres egen Hafenkino, hvor de fra husbåden BOBO er underholdt af livet, som foregår lige udenfor.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad